Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno PayPal príjem

Zdravím, zaujímalo by ma, že pokiaľ mi niekto natrvalo platí za niečo (ja dostávam teda príjem) na môj PayPal účet (pošle mi peniaze cez jeho PayPal účet tj. PayPal -> Posielanie peňazí), som povinný aj tak platiť dane? Pretože pokiaľ viem, tak keď ja niekomu pošlem peniaze, strhne mi to ešte aj nejaký poplatok za poslanie. Tak sa chcem spýtať, ako to funguje tu na PayPal.

Už viem, že pokiaľ mi niekto natrvalo platí na môj bank. účet (posiela mi peniaze na bankový účet), a chcem, aby mi mohol daný človek poslať viac ako 1 950,-€ (zaokrúhlene na rok 2019), musím mať živnosť. Vzhľadom na to, že ja som fyzická osoba (nie živnostník), tak môžem dostať príjem od niekoho do max. 1 950,-€/rok. Pokiaľ túto hranicu prekročím, som povinný zdaniť danú sumu, a podať daňové priznanie. Funguje to takto isto aj na PayPal, alebo tam môžem dostať peňazí koľko len chcem? (teraz myslím príjem len na PayPal účet, nie vyplatenie na bank. účet) A pokiaľ napr. budem mať na PayPal účtu (príklad) 6 596,44€, môžem si celú túto sumu poslať na svoj bank. účet? Alebo si môžem poslať len do tých 1 950,-€/rok?

Předmět Autor Datum
To, že si PayPal účtuje poplatek nemá nic společného s povinností placení daní. Stejně tak, jako kdy…
Jan Fiala 03.10.2019 18:58
Jan Fiala
Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2019 je povinný podať daňovník, ak jeho celk…
Ansam 03.10.2019 19:04
Ansam
Je to celkem jednoduche - zakon nezajima, jakym zpusobem se prijem realizoval, ale kolik to bylo a k…
Henonee 03.10.2019 19:11
Henonee
Ty si ako stena, vsetko sa od teba odraza a vytvaras si vlastne pravidla, ktore v normalnom svete ne…
fleg 03.10.2019 21:40
fleg
A nezapoměň k tomu zdanit i ty příjmy z Google.
Karel04 04.10.2019 12:30
Karel04
On si chce podla mna posielat tie prijmy z Adsense na ten PayPal.
fleg 04.10.2019 12:39
fleg
Podle mne AdSence Paypal jako platební metodu neumožňoval. Ale už jsem se dlouho v nastavení nevrtal…
Jan Fiala 04.10.2019 13:55
Jan Fiala
Tiez sa mi neico take mari, ale ja som Adsense zriadoval XY rokov dozadu, takze odvtedy sa mohlo cok…
fleg 04.10.2019 15:12
fleg
Nejde to "Vymyslet", že si založíš víc účtů u rúznážch bank? tím pádem se ti limit 1950€ znásobí?
Tabič 04.10.2019 16:00
Tabič
Nejde, ide o celkovy limit.
fleg 04.10.2019 16:02
fleg
Jasné, človek tu potrebuje pomôcť a vy už hneď ho tu začnete bomardovať "ty si ako stena", "musíš hn…
Darkmin 04.10.2019 17:50
Darkmin
...Moja otázka bola úplne jasná -> Aj na PayPal sa musia platiť dane?... Odpoveď je: NIE. Na PayPal…
Ansam 04.10.2019 18:02
Ansam
Doplnim pre ostatnych, Darkmin je strateny pripad neverim, ze pochopi tento text. Treba rozlisovat n… poslední
fleg 04.10.2019 18:23
fleg

To, že si PayPal účtuje poplatek nemá nic společného s povinností placení daní. Stejně tak, jako když si banky dřív strhávaly poplatky za příchozí i odchozí platby. To je platba za službu. Daně platíš za to, že jsi dostal peníze.
Takže ano, daně bys platit měl, pokud to přiznáš, protože FÚ se na tvůj PayPal nedostane.

Jinak jak jsi přišel na to, že když ti někdo pošle peníze nad 1950 EUR, tak to automaticky spadá do daně z příjmu? Pokud nějakému známému půjčíš 5000 EUR a on ti to vrátí na účet, tak to není příjem z pohledu daní.

Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2019 je povinný podať daňovník, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2019 presiahli sumu 1 968,68 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí, ak sa jedná o daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou. Na účely zákona o dani z príjmov je daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou fyzická osoba, ktorá má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt, bydlisko alebo sa tu obvykle zdržiava.

Je to celkem jednoduche - zakon nezajima, jakym zpusobem se prijem realizoval, ale kolik to bylo a kolik teda mas zaplatit. At uz ti nekdo plati penezi, prevodem na ucet, prevodem na PayPal nebo stravenkama, tvoje povinost je to radne zdanit dle platnych zakonu. (Zda se prijde na to, ze jsi nejake prijmy zatajil a nezdanil - napriklad z toho PayPal uctu rovnou zase nakoupil neco jineho - to je jina pohadka. V malem to projit muze a nemusi, ve velkem se skoro jiste najde dobra duse, co te nahlasi.)

Pokud by tomu tak nebylo, tak uz maji vsichni ucty na Paypalu a zamestnavatele jim tam posilaji vyplatu.

Jako "zivnostnik" (Osoba Samostatne Vydelecne Cinna v cechach) mas urcite povinnosti a urcite moznosti, napriklad do jiste castky odecitat naklady pausalem, takze danis o neco min nez polovinu prijmu podle typu zivnosti) - cehoz si povsimnul pan Svarc a okamzite vyhazel zamestnance a prijal je na stejna mista jako zivnostniky - cimz je stat obral o pulku penez nez driv, zamesnavatel nemusel platit tolik, lidi meli vic a zamestnavatel je mohl vyrazit pardon, ukoncit okamzite smlouvu) kdykoli i bez duvodu, protoze firmy jsou velke a silne (vcetne zivnostniku) a tak nepozivaji takovou ochranu jako nebozaci zamestnanci s povinnou dovolenou, nemocenskou, odstupnym a tak. No a stat si toho brzo vsimnul a protoze to prospivalo vic lidem nez statni kase, tak to vyslovne zakazal.

Takze pokud by snad mel trik s PAyPalem fungovat (jakoze nefunguje, stat pravi "veskere prijmy", nejen "prijmy na bankovni ucet"), tak uz by to bylo vyuzito davno a taky davno zakazane. (Ostatne proc myslis, ze zlocinci vyzaduji penize v "malych pouzitych bankovkach", ze - no protoze na to zatim neni evidence. A proc staty se snazi zavest ciste elektronicke platby - tam zase evidence je plna)

Ty si ako stena, vsetko sa od teba odraza a vytvaras si vlastne pravidla, ktore v normalnom svete nefunguju.
Tak naposledy.
Podnikanie je definovane ako cielavedoma cinnost za ucelom zisku. Akonahle b ti toto bolo preukazane si podnikatel = musis byt minimalne zivnostnik (pokial zakon neustanovuje inak).
Kedze si chcel mat prijmy z Adsense je to pravidelny prijem tvoreny za ucelom zisku = musis sa registrovat u danovakov.
PayPal je viazany na tvoj banovy ucet/kartu, ak si danovaci zistia, co sa samozrejme da z vypisu prijatych platieb budu to brat tvoj prijem, ktory si nezdanil. A to je danovy unik. Trestnu sadzbu si zisti sam.
A to sa netyka len PayPalu, ale aj inych virtualnych penazeniek a mien.

Jasné, človek tu potrebuje pomôcť a vy už hneď ho tu začnete bomardovať "ty si ako stena", "musíš hneto tamto"...

Neviete normálne napísať "Do takej a takej sumy ísť môžeš, ale do takej sumy musíš zdaniť celú sumu.". To nie že? Vy musíte sa tu teraz na to všetci vyjadrovať hrať sa na múdrych, poúčať, pliesť sem iné odkazy atď... jasné, veď prečo nie. Urobíme tu z ľudí debilov. Pritom sami ste debili. Pretože na miesto jednoduchej príkladnej vety "Do takej a takej sumy ísť môžeš, ale do takej sumy musíš zdaniť celú sumu." tu musíte písať samé zbytočné somariny, ktoré aj tak nikoho nezaujímajú.

Moja otázka bola úplne jasná -> Aj na PayPal sa musia platiť dane? <- A vy mi tu teraz začnete písať, že som ako stena, vymýšľam si svoje pravidlá, porušujem zákony a pod. blbosti. Myslíte si že ma to zaujíma? No nie moji zlatí Administrátori, nezaujíma. Mňa zaujímala len odpoveď typu "Áno", "Nie". A nie že mi tu teraz napíšete celú knihu ako porušujem zákon.

...A to sa netýka len mňa, ale keď tu čítam aj iné príspevky.. no nevyjadrujem sa už radšej.

Pokojne mi zrušte účet, dajte mi tu ban je mi to jedno... no pravda niekedy bolí, však?

Normálny user vie tu lepšie poradiť ako Admin. A veď.. ani sa nečudujem. Veď logicky.. je to Admin, môže si robiť čo len chce však? :-)

...Moja otázka bola úplne jasná -> Aj na PayPal sa musia platiť dane?...

Odpoveď je: NIE. Na PayPal sa dane neplatia. Dane sa platia z príjmov. Ak sú to príjmy, potom je daňovník povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov. Čo je príjem (teda aj tie na PayPal, z ruky do ruky, prevedené na účet...atď), je definované v Zákone o dani. Za zdaňovacie obdobie 2019 je povinný podať daňovník daňové priznanie, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2019 presiahli sumu 1 968,68 eura.

Doplnim pre ostatnych, Darkmin je strateny pripad neverim, ze pochopi tento text.
Treba rozlisovat nutnost danit a nutnost mat zivnost/firmu.
Darkmin sa mylne domnieva, ze ak ma pravidelmy mesacny prijem napriklad na urovni 100 eur, cize 1200 rocne, ze nemusi danit a nemusi mat zivnostensky list.
To nie je pravda, zivnostensky mat musis, pretoze splna definicu podnikania a to som sa mu snazil vyssie objasnit.
Edit: Prave ma napadlo, co by pochopit mohol.
Z hladiska danovakov mozeme rozlisovat 3 druhyosob.
Fyzicka osoba nepodnikatel
Fyzicka osoba podnikatel (zivnostnik)
Pravnicka osoba (firma)
V ziadnom pripade si tieto 3 osoby nepliest, kazda ma nastavene ine pravidla. Napriklad zivnostnik ma nezdanitelny zaklad dane stanoveny na 3937.35 na rok 2019, ci je vyrazne viac ako ma fyzicka osoba nepodnikatel.
A posledny krat...kazdy pravidelny prijem sa berie ako podnikanie, takze nemozes zostat fyzickou osobou nepodnikatelom.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru