Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 3D tiskárna

Ahoj, na vánoce bych si chtěl koupit 3d tiskárnu. Nejsem žádný modelář (a ani zatím neumím v cadu a dalších programech, ale chystám se to naučit a něco zkusit vymodelovat), ale chtěl bych si to koupit na občasný tisknutí. Původně sem uvažoval o ender 3, ale průša chystá vydat i mini verzi za 10K. Ten ender je z číny a když se mi něco rozbíje nebo já něco rozbíju, náhradní díl budu asi těžko shánět, kdežto u toho průši by to zase takový problém být nemusel. Co by jste mi doporučili?

Předmět Autor Datum
Podpořil bych českého výrobce. :-)
host 22.10.2019 19:42
host
Průšu.
touchwood 22.10.2019 20:45
touchwood
má to jenom 3 spoje takže zatím vítěz, nejvíc sem se bál toho montování.
ppavel1 22.10.2019 22:23
ppavel1
https://pc.poradna.net/flashes/2951355-3d-tiskarna-prusa-tentokrat-za-10-tisic-kc
Karel04 22.10.2019 23:55
Karel04
Jaký filament budeš převážně používat? Jak velkou osu potřebuješ ? Myslím že na začátek vicebarevný…
poradnaviktor 23.10.2019 12:55
poradnaviktor
Ta alfawize U20 vypadá dobře, ta první za stejnou cenu jako prusa. Ta prvni za 10litru vypadá byteln…
ppavel1 23.10.2019 18:37
ppavel1
Tak ono na tom dohromady není nic moc co by se pokazilo :-) Co se týče dílů, některé díly jsou retro… poslední
poradnaviktor 23.10.2019 19:18
poradnaviktor

Jaký filament budeš převážně používat? Jak velkou osu potřebuješ ? Myslím že na začátek vicebarevný tisk pravděpodobně potřebovat nebudeš. Vyhřívaná podložka k prevenci kroucení tisku také není od věci.
PRUSA vyzkoušený nemám, ale slyším na něho jako u MK modelů i3 (což je již starší model) jen chválu. Pro začátek verze mini může být opravdu korektní volba.
XYZ je velmi obstojný a jsem přesvědčen že dokáže uspokojit i ty náročnější, ale ty obstojné jsou trochu přes tvůj rozpočet, ale s velmi slušnou přesností a kvalitním a přesným tiskem, povrchem BED trisky (extruder) disponují i modely :

- Prusa Mini (namám vyzkoušen, ale jestli jejich kvalita nedegradovala, zařadil bych ho do první trojky)
- JGaurora model A5S
- W10 od Alfawise, nebo U20 jako levnější řešení pro preferenci tisku na výšku.
- Creality Ender 3 Pro

V mém případě, používám 3D tiskárnu pro malé drobné části, převážně pro elektroniku, tak důraz dávám spíš na kvalitu tisku a přesnost.
Jen bych chtěl dodat, že dražší nemusí hned znamenat lepší, už jsem viděl ucpávání extruderu což se projevovalo hlavně na nerovnosti i s kvalitním filamentem i na dražších modelech.
Kdybych měl zakoupit 3D tiskárnu dnes, určitě bych nevyloučil zmíněný Prusa. České zlaté ručičky se neříká pro nic za nic :-)

Ta alfawize U20 vypadá dobře, ta první za stejnou cenu jako prusa. Ta prvni za 10litru vypadá bytelne. Jak by to bylo s náhradní díly?
Myslíš že bych měl sáhnout po ty alfawize když budu tisknout jen občas? Ty tiskárny má jenom gearbeast krom toho enderu kde je to i na Alze.

Tak ono na tom dohromady není nic moc co by se pokazilo :-)
Co se týče dílů, některé díly jsou retrokompatibilní, já tedy kupuji přes amazon.de hlavně kvůli možnosti návratu materiálu i bez udání důvodu (možnost změnit názor a určitý produkt a vrátit ho když ti nevyhovuje ), kde jsem minulý měsíc kupoval od nejakého pseudovýrobce 0.4mm extruder po 5 kusech za nějakých 4.5€. Tiskárna mi došla v celku, z toho jsem měl největší obavy že dojede poškozená, potrhanej kartón a podobně určitě víš jak to myslím, ale vše co jsem objednal přes Amazon dovezl kurýr v celku :-)
Z tohoto důvodu bych asi nezakupoval nic co je posílánío z Číny, leč zkušenost nákupem z CN nemám, nemohu posoudit.
Z pravidla tyto 3D tiskárny mají vše potřebné již v balení, některé i náhradní trisku a podobně, ale nic ti nebrání provést časem menší doladění nebo i opravdový upgrade.
(až ten 3D printer obdržíš tak uvidíš, že na tom dohrady vlastně nic není. Někteří si postavili i vlastní ze stavebnice Merkur . Když na to dojde, tak si můžes nějakou tu extenci klidně vytisknout že jo :-))

Na internetě máš hodně takových těch hotových projektů které stačí jen stáhnou a vytisknout.
Jestli tě to zajímá, nahlédni třeba zde (pro stáhnutí není vyžadována registrace) : www.thingiverse.com, pro příklad odtud jsem tiskl krabičku na Rapsberry Pi3 https://www.myminifactory.com/object/3d-print-raspberry-pi-3-case-51864
Používám W10, osobně jsem velmi spokojen, tiskne docela na teploty které používám rychle a přesně. Na modelu U20 jsem bohužel nic netiskl, jen tak ti říct "jo vem ji" si dovolit nemohu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru