Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 3D tiskárna

Ahoj, na vánoce bych si chtěl koupit 3d tiskárnu. Nejsem žádný modelář (a ani zatím neumím v cadu a dalších programech, ale chystám se to naučit a něco zkusit vymodelovat), ale chtěl bych si to koupit na občasný tisknutí. Původně sem uvažoval o ender 3, ale průša chystá vydat i mini verzi za 10K. Ten ender je z číny a když se mi něco rozbíje nebo já něco rozbíju, náhradní díl budu asi těžko shánět, kdežto u toho průši by to zase takový problém být nemusel. Co by jste mi doporučili?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jaký filament budeš převážně používat? Jak velkou osu potřebuješ ? Myslím že na začátek vicebarevný…
poradnaviktor 23.10.2019 12:55
poradnaviktor
Ta alfawize U20 vypadá dobře, ta první za stejnou cenu jako prusa. Ta prvni za 10litru vypadá byteln…
ppavel1 23.10.2019 18:37
ppavel1
Tak ono na tom dohromady není nic moc co by se pokazilo :-) Co se týče dílů, některé díly jsou retro… poslední
poradnaviktor 23.10.2019 19:18
poradnaviktor

Jaký filament budeš převážně používat? Jak velkou osu potřebuješ ? Myslím že na začátek vicebarevný tisk pravděpodobně potřebovat nebudeš. Vyhřívaná podložka k prevenci kroucení tisku také není od věci.
PRUSA vyzkoušený nemám, ale slyším na něho jako u MK modelů i3 (což je již starší model) jen chválu. Pro začátek verze mini může být opravdu korektní volba.
XYZ je velmi obstojný a jsem přesvědčen že dokáže uspokojit i ty náročnější, ale ty obstojné jsou trochu přes tvůj rozpočet, ale s velmi slušnou přesností a kvalitním a přesným tiskem, povrchem BED trisky (extruder) disponují i modely :

- Prusa Mini (namám vyzkoušen, ale jestli jejich kvalita nedegradovala, zařadil bych ho do první trojky)
- JGaurora model A5S
- W10 od Alfawise, nebo U20 jako levnější řešení pro preferenci tisku na výšku.
- Creality Ender 3 Pro

V mém případě, používám 3D tiskárnu pro malé drobné části, převážně pro elektroniku, tak důraz dávám spíš na kvalitu tisku a přesnost.
Jen bych chtěl dodat, že dražší nemusí hned znamenat lepší, už jsem viděl ucpávání extruderu což se projevovalo hlavně na nerovnosti i s kvalitním filamentem i na dražších modelech.
Kdybych měl zakoupit 3D tiskárnu dnes, určitě bych nevyloučil zmíněný Prusa. České zlaté ručičky se neříká pro nic za nic :-)

Ta alfawize U20 vypadá dobře, ta první za stejnou cenu jako prusa. Ta prvni za 10litru vypadá bytelne. Jak by to bylo s náhradní díly?
Myslíš že bych měl sáhnout po ty alfawize když budu tisknout jen občas? Ty tiskárny má jenom gearbeast krom toho enderu kde je to i na Alze.

Tak ono na tom dohromady není nic moc co by se pokazilo :-)
Co se týče dílů, některé díly jsou retrokompatibilní, já tedy kupuji přes amazon.de hlavně kvůli možnosti návratu materiálu i bez udání důvodu (možnost změnit názor a určitý produkt a vrátit ho když ti nevyhovuje ), kde jsem minulý měsíc kupoval od nejakého pseudovýrobce 0.4mm extruder po 5 kusech za nějakých 4.5€. Tiskárna mi došla v celku, z toho jsem měl největší obavy že dojede poškozená, potrhanej kartón a podobně určitě víš jak to myslím, ale vše co jsem objednal přes Amazon dovezl kurýr v celku :-)
Z tohoto důvodu bych asi nezakupoval nic co je posílánío z Číny, leč zkušenost nákupem z CN nemám, nemohu posoudit.
Z pravidla tyto 3D tiskárny mají vše potřebné již v balení, některé i náhradní trisku a podobně, ale nic ti nebrání provést časem menší doladění nebo i opravdový upgrade.
(až ten 3D printer obdržíš tak uvidíš, že na tom dohrady vlastně nic není. Někteří si postavili i vlastní ze stavebnice Merkur . Když na to dojde, tak si můžes nějakou tu extenci klidně vytisknout že jo :-))

Na internetě máš hodně takových těch hotových projektů které stačí jen stáhnou a vytisknout.
Jestli tě to zajímá, nahlédni třeba zde (pro stáhnutí není vyžadována registrace) : www.thingiverse.com, pro příklad odtud jsem tiskl krabičku na Rapsberry Pi3 https://www.myminifactory.com/object/3d-print-raspberry-pi-3-case-51864
Používám W10, osobně jsem velmi spokojen, tiskne docela na teploty které používám rychle a přesně. Na modelu U20 jsem bohužel nic netiskl, jen tak ti říct "jo vem ji" si dovolit nemohu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru