Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nastavit odemknutí BitLocker

Dobrý večer, zašifrovala jsem systémový disk C a nesystémový disk D. Oba disky jsou fyzické a nejedná se tedy o rozdělení jednoho disku na více partitions. Na disku C je systém Windows 10 a na disku D je složka Users. Restartovala jsem PC, zadala heslo pro odemknutí disku C a po odklepnutí enteru jsem věděla, že nastane problém. Systém ohlásil, že se nemůže dostat ke složce uživatele, jelikož je na disku D a ještě je zašifrovaný. Provedla jsem tedy novou instalaci, zašifrovala opět disk C a D a nevím, kde nastavit to, aby se jednotka D dala odemknout třeba při startu PC nebo před tím, než ji Windows bude načítat. Pomůžete prosím někdo? Děkuji, Marie

Předmět Autor Datum
Nikto na svete ti nepomôže v prípade takto zašifrovaných diskov Bitlocker. Bitlocker je TOP nástroj… nový
Nuda 21.11.2019 20:26
Nuda
Popis situace je nejednoznačný, uživatelka nepíše, jestli tam již měla nějaká data nebo jenom zkouší… poslední
jege 22.11.2019 09:25
jege
Mám silný dojem, že s tímto Microsoft nepočítal. Co tam místo složky uživatele (předpokládám c:\user… nový
MM_tank 21.11.2019 23:30
MM_tank
Nelze, je to vestavěná vlastnost bitlockeru a dřív, jak po přihlášení do windows není možné přistupo… nový
ApoCalypse 22.11.2019 08:36
ApoCalypse

Nikto na svete ti nepomôže v prípade takto zašifrovaných diskov Bitlocker.

Bitlocker je TOP nástroj na trhu, nedá sa prelomiť. Šifrujú sa výhradne oddiely/sekundárne disky s vlastnými dátami lebo šifrovať systém s Windows je čistý nezmysel. OS sa dá za pár minút preinštalovať z ISO.

Šifra so zašifrovanými dátami je ukrytá v zložke "System Volume Information" na jednotlivých diskoch.

Ak si znovu vykonala čistú inštaláciu OS s novým šifrovaním, máš smolu lebo ani nabútovaním mašiny sa cestou nejakého distra Linuxu k údajom na D:\ nedostaneš. Navyše, šifra D:\ bola moutnutá, zasichrovaná aj samotným systémom na C:\ ak nemáš čip TPM, záleží, ako si šifrovala.

https://lnk.sk/tTZ3
---------

Popis situace je nejednoznačný, uživatelka nepíše, jestli tam již měla nějaká data nebo jenom zkouší nastavit systém, jak by jej potřebovala mít. Pod popisu to spíše vypadá, že s tím experimentuje a chce mít zašifrované oba disky, které odemkne společně heslem při nabíhání PC nebo Windows. Pokud ovšem aplikovala Bitlocker na používaný systém a data, které pak navíc přeinstalovala, tak se už k datům asi nedostane.

Mám silný dojem, že s tímto Microsoft nepočítal.
Co tam místo složky uživatele (předpokládám c:\users\... je změněno na d:\users\...) přesměrovat jen umístění dokumentů,plochy, stažených souborů a podobně ? Pak by to snad šlo nastavit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru