Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem DVB T2 - stbox, 2 tunery, zkušenosti

Dobrý den, mám ještě nějaký čas než budu přecházet na DVBT2. Mám starou osvědčenou sestavu: TV a DVD rekorder s pevným diskem. Protože to asi potom nebude fungovat, a chtěl bych co nejvíce zachovat dosavadní systém- čili současně nahrávat, koukat na jiný program, přehrávat uložené a nahrávat další,,- tedy počítám, že budu potřebovat STB se dvěma tunery. Prosím, má někdo už nějaké zkušenosti s těmito STBoxy, zejména kde už skončila klasika ? Vím, že několik STB s dvěma tunery je např. na ..zboží.., ale ohlasy nic moc.
děkuji, důchodce

Předmět Autor Datum
Ono otázka je, proč nemáš DVD napíchnuté prostě na televizi? To to strkáš do antény nebo na co potře…
mlok8 16.12.2019 16:43
mlok8
Co je toto za odpověď ? Na DVD rekordér nahrává, na TV se dívá a oboje běží současně. Oboje přestane…
pita1 16.12.2019 17:23
pita1
Měli jsme v rodině dvoutunerový STRONG. Fungovalo to, ovšem nastavení časovače nebylo příliš intuiti…
jirka44 16.12.2019 17:31
jirka44
Mám 12 let starý dvoutunerový settopbox Gogen s interním diskem, nahrávání je úplně triviální, spust…
pita1 16.12.2019 18:21
pita1
Zatím jsme pořídili panasonic DMR-UBC70 má 2 tunery, je kapku dražší, ale nic jiného nebylo. Taky va…
ml1 16.12.2019 18:57
ml1
Řeším podobný problém. Mám starý dvoutunerový set top box Mascom s interním diskem, který v pohodě z…
Zdenál 16.12.2019 19:48
Zdenál
Já toto beru jako naprosté selhání výrobců. To že videorekordéry s HDD a DVD postupně zmizely z trhu…
ml1 17.12.2019 10:42
ml1
Cože? PC s deseti(!) TV kartami? :-? To jako opravdu funguje?? :-?:-? DVD je dnes mrtvé médium, klas…
MachR55 17.12.2019 12:28
MachR55
Slááva, konečně vidím pochopení problému z Vašich názorů a odpovědí. ( Nic ve zlém, ale v rámci disk…
důchodce 72 17.12.2019 20:58
důchodce 72
Docela by mě zajímalo, jaká je situace se settopboxy DVBT2 jinde v Evropě. Jestli je situace tak zou…
pita1 17.12.2019 21:38
pita1
Tady se dá klidně koupit STB za deset tisíc, dokonce i v Alze. Možná si většina raději pořídí novou…
karel 17.12.2019 21:44
karel
Jestli sis nevšiml, mi tu mluvíme o střední třídě, já bych např. bral něco spolehlivého s vychytaným…
pita1 18.12.2019 10:17
pita1
Jo, neumím anglicky. Ťukl jsem na ebay, napsal set-top-box- s H.265, jen tak na zkoušku a vypadlo mi…
důchodce 72 19.12.2019 19:16
důchodce 72
Nová televize neřeší vše - nebo víš Karle o nějaké, která by měla dva tunery, dokázala současně nahr…
Zdenál 19.12.2019 19:49
Zdenál
Asi holt po takovem necem neni dostatecna poptavka - co nadelate. Linearni vysilani je polomrtvy for…
lucifer 19.12.2019 19:59
lucifer
Nejsem extra náročný, jsem jen středně náročný :)) - - a to asi ten problém. Nahrávání pro mě smysl…
Zdenál 19.12.2019 20:27
Zdenál
I IPTV umí sama o sobě nahrávat, ne jen "zařadit zpětný chod", alespoň u KuKi zcela běžně, pravda, n… poslední
ApoCalypse 20.12.2019 11:10
ApoCalypse
Podle mě je to nějak takto: výrobci určují poptávku, zkrátka tohle vyrábíme- takže tohle si lidi mů…
Ivan1 19.12.2019 20:37
Ivan1
Potěšila mě ta minusová reakce, je vidět že jsem se někam strefil...
Ivan1 19.12.2019 20:57
Ivan1
Verte ze pokud by dostatecna poptavka byla, bude i nabidka. Pptavka je mala = je mala nabidka. Prist…
lucifer 19.12.2019 21:04
lucifer

Ono otázka je, proč nemáš DVD napíchnuté prostě na televizi? To to strkáš do antény nebo na co potřebuješ 2 tv tunery? Televize je starší... ?

Mimochodem tohle je přesně důvod, proč se zkratka "STB" používá jen v rámci komunistů a nikoliv set-top boxů :-D

Co je toto za odpověď ? Na DVD rekordér nahrává, na TV se dívá a oboje běží současně. Oboje přestane fungovat při přechodu na DVB T2. Tak potřebuje dvoutunerový settopbox aby mohl současně nahrávat a na jiný program se dívat. Co je na tom k nepochopení ? Řeším stejný problém.

Mám 12 let starý dvoutunerový settopbox Gogen s interním diskem, nahrávání je úplně triviální, spustíš EPG a jedním tlačítkem označíš programy, které chceš nahrát a o nic se nestaráš. Na disk se vejde asi 150 hodin nahrávek, ukládají se i s názvem pořadu a datumem. Můžeš nahrávat dva pořady současně a na uložený pořad se současně dívat. Stál tehdy 3000 Kč. Proč není nikdo schopen něco takového vyrobit pro DVB T2 ? To mi hlava nebere.

Zatím jsme pořídili panasonic DMR-UBC70 má 2 tunery, je kapku dražší, ale nic jiného nebylo. Taky vadí (ne mě) to, že přestože je vyrobený v česku, nemá české menu. Ale nám videorekordéry už odešly, teda sony mele z posledního (nahrává, ale nevypaluje nebo si dost vybírá jaké RW přijme, R už ani nezkoušíme).

Řeším podobný problém. Mám starý dvoutunerový set top box Mascom s interním diskem, který v pohodě zvládá nahrávat dva pořady a na nahraný se dívat, vše je rychlé, intuitivní, stál něco přes 5 tisíc.
Měl jsem tu "čest" vyzkoušet Tesla duplex - oproti mýmu Mascomu je pomalý jak šnek, nepodařilo se mi rozchodit přehrávání při současném nahrávání. Takže jsem pátral dál a zjistil, že "střední třída" těchto přístrojů se pro DVB-T2 nevyrábí a musí se šáhnout do vyšší kategorie satelitních přijímačů, u nichž lze místo satelitních tunerů dát tunery DVB-T2. Zatím mám vyhlédnutý Octagon SF4008 UHD 4K, do něhož lze zamontovat normální disk. Pro mou potřebu jsou tam věci navíc (rozlišení 4k, satelit si taky nehodlám pořídit, ...). Uvidíme, ale asi nic lepšího nevymyslím.

Já toto beru jako naprosté selhání výrobců. To že videorekordéry s HDD a DVD postupně zmizely z trhu jsem přičítal jeho nasycení. Ale teďkon už nastává nutná generační obměna (přecejenom je tomu 5-10 let co byly dostupné i normálním lidem a ne jen bohatým fajnšmekrům), navíc podpořená přechodem na jiné vysílání. Co brání výrobcům vzít to, co dělali před 10 lety, vyměnit akorát krabičku s demodulátorem (to by mohla být ta oplechovaná krabička co je v blízkosti antény pokud se demodulace nedělá někde dál, nevím kde přesně se mění vstupní analogový signál na čísla) za demodulátor na vícestavovou kvadraturní amplitudovou modulaci (QAM) a vyměnit kodek h262 (nebo co to bylo) za novější, který podporuje i h264 a h265 (a doprovodné zvukové a další, teletext snad h222 zůstává). S minimem vývoje je nový přístroj na světě, teda ještě se bude muset změnit to co je vidět, takže dát bedně nějaké šílené tvary a přidat ostře zářící modré a růžové ledky, a totálně šílený firmware (nejlépe šedá nebo světle cyan a magenta písmena na bílém pozadí neviditelné označení aktivních prvků, aby nebylo vidět co je vybráno nebo zažkrtnuto (prostě něco alá windows 8-10) a hlavně napojení na fejsbůk a google) aby to nikdo nepovažoval jen za facelift starého přístroje.
Zdá se, že ten panasonic je jediný a zdaleka ne úplně ideální (kromě toho 12.5 tisíce je dost peněz). Nahrávání dvou pořadů, přitom sledování čehokoliv z používaných (dvou) multiplexů (tohle měl jeden stb ale dovedl jen z toho tuneru, ze kterého se nahrávání spustilo naposledy) nebo něčeho nahraného, případně střih, to všechno je v pohodě. Uživatelské rozhraní je trochu svérázné, ale dá se na něj navyknout, základní znalost angličtiny nebo němčiny se také hodí, ale většinu funkcí stejně člověk ovládá po paměti. Co mi vůbec nevyhovuje je vypalování na DVD, respektive použité menu. Nejde vůbec určit obrázek (ikonu), alespoň jsem jako u starého samgungu zatím netrefil temno (ten samsung dával první snímek videa, což bylo pochopitelně temno nebo nějaký nesmyslný obrázek, tady je to možná někde z prní minuty, ale nenašel jsem v tom žádné pravidlo) a popisek je proporciálním písmem na dva řádky, takže k lomu řádku dojde v náhodném místě (na tom sony se to dalo spočítat, protože měl neproporciální písmo a tí pevný počet znaků a obrázek šlo určit, někteří členové rodiny v tom spatřovali zábavu a tady jim to dost chybí). Zatím jsem vypálil jen hrstku DVD a to ještě většinou v počítači (dvdstyler) ze souborů exportovaných před BD-RW (správně RE, REwritable), ale to je tím, že nemám moc času a snažím se to dělat pečlivě.
Já osobně jsem už před léty přešel na PC s (momentálně) desatero televizními kartami (neptejte se jak vypadá rozbočení antény na 10 směrů...) které mám pevně přiřazené k deseti dostupným multiplexům, protože jsem nenašel jiný způsob, jak přinutit sw, aby nepoužíval T2 na T1 a naopak - pro něj je to jedno, všechno bere jako DVB-T (teď čekám, kolik bude nových multiplexů a kolik budu muset dokoupit na DVB-T2, možná už mám dost, protože přechodné multiplexy snad přejdou na stálé). Ale toto po rodičích důchodového věku opravdu nemůžu chtít, s počítačem nikdy nedělali takže ani webové rozhraní programu nemají šanci zvládnout.

Stálo by také za zvážení raspberry pi a TV hat, ovšem to je jediný tuner a přišlo mi že sw ho nedokáže ani vyždímat tak, že by zvládnul víc kanálů v jednom multiplexu. Raspberry jsem si koupil spíš jako rychlejší arduino, respektive doufám, že až se prokoušu nějakými začátky (materiálů je dost, jenom čas chybí), že tak sloužit bude, ale ten TV hat nebyl drahý, tak jsem ho také ze zvědavosti koupil.
Se set-top-boxy na T2 zkušenost nemám, hlavní televizi jsme vyřešili právě tím výše zmíněným videorekordérem, na ostatních nikdo televizní vysílání nesleduje, takže zatím shledávám nákup stb jako zbytečný, navíc teď když je ten přechod aktuální mám pocit, že stb dost podražily.

Slááva, konečně vidím pochopení problému z Vašich názorů a odpovědí. ( Nic ve zlém, ale v rámci diskuze asi i mlok8 pochopil o jaký technický problém jde.) A že tento problém se týká řady z nás, to vím ze svého okolí atd. ( Někteří říkají, že prostě manželce nemůžou vzít ten starý dobrý DVD rekorder, nebo že je zabije..:-). Jen na okraj : digict.cz.. mi na můj dotaz odpovědělo..." propojení DVD rekorderu a set-top-boxu není testováno a společná funkcionalita není garantována "..takže se rozčiluju, stejně jako ..ml1.Dík.
Ale : Tesla Duplex nemá moc dobré hodnocení.., Strong 2 tunery..totéž..ten panasonic DMR ..by možná byl dost dobrý, ale zatím asi cena dost vysoká.., Octagon (Zdenál) neznám, je to zajímavé. Teď jsem objevil na OKAY nový Mascom MC 720Plus. Cena kolem 1 100,-. V popisu jsou funkce dost blízké jakési náhradě, co máme dosud ( já mám LG s pevným diskem, naprostá spokojenost po skoro deseti letech. Vše funguje i když samozřejmě dnes už vypalovačku na něm nepoužívám.) Neznáte někdo ten nový Mascom ?
Zdravím všechny a doufám, že se snad v brzké době něco obdobného a přijatelného ( a jak říká i ml1..co ti výrobci..), objeví.
Dík, důchodce 72

Docela by mě zajímalo, jaká je situace se settopboxy DVBT2 jinde v Evropě. Jestli je situace tak zoufalá jako u nás, nebo jestli naši obchodníci dovážejí jen nejlevnější šunty (jako v potravinách). Nemá o tom někdo nějaké informace ?

Jestli sis nevšiml, mi tu mluvíme o střední třídě, já bych např. bral něco spolehlivého s vychytaným SW a interním diskem mezi 3-6 000 Kč, jako to bylo před 12 lety. Jestli o něčem takovým víš, tak poraď a nech si kecy o blábolech, ty jsou nám platné jako mrtvému zimník.

Nová televize neřeší vše - nebo víš Karle o nějaké, která by měla dva tunery, dokázala současně nahrávat na disk dva různé programy a na další nahraný se dívat? Pokud ano, sem s ní!
Souhlasím s pita1, že střední třída DVB-T2 set top boxů zde úplně chybí (střední třída = dvoutunerový DVB-T2 s interním harddiskem). A podle mých informací to nikde není lepší. Prostě je potřeba jít do vyšší třídy - modulárních satelitních přijímačů a vyměnit satelitní tunery za pozemní. Přitom člověk musí platit za to, co nevyužije, třeba u zmíněnýho Octagonu rozlišení 4k a tu modularitu. Podle mě je to postavený na hlavu...

Nejsem extra náročný, jsem jen středně náročný :)) - - a to asi ten problém.
Nahrávání pro mě smysl má - třeba u detektivních seriálů, které běží 1x týdně - po týdnu už toho půlku zapomenu a je pro mě lepší si všechny díly nahrát a pak si je pustit v průběhu pár dnů. IPTV mi v tom nepomůže - má jen cca týden zpět. Na některé filmy se třeba dívat nemůžu, protože jsem v tý době mimo domov a pokud jde o cizí filmy, na červeném tlačítku je nenajdu. A to už se vůbec nebavím o možnosti rychle přeskakovat reklamy. Na dvouhodinový film mi stačí opravdu jen 2 hodiny a ne tři...

Podle mě je to nějak takto:

výrobci určují poptávku,
zkrátka tohle vyrábíme- takže tohle si lidi můžou koupit- takže z toho vyplývá - tohle lidi chtějí...
a co lidi nechtějí - tak nevyrábíme - jak je to jednoduché - že ano....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru