Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NAS server, hlavně pro PLEX

Ahoj. Chtěl bych si koupit NAS (nebo nějaký jiný server?). Požaduji minimálně 2 vyměnitelní disky. NAS bych používal primárně pro PLEX a sdílení filmů do TV. Vůbec nevím co vybrat, do ted jsem měl https://www.alza.cz/wd-my-cloud-home-3tb-d5124018.htm?o=1, kteý ale odešel do stavu offline a již měsíc se nevrátil (prý je to aktualizací a fakt už nechci čekat než to opraví a vrátím to). Tak bych chtěl nějaký jiný, spolehlivější server. U všech čtu recenze, že do půlroku taky odcházejí do offline (https://www.czc.cz/qnap-ts-228a/231043/produkt). Pak mě zaujal tento, kde jsem zase našel že má malou CPU na pozorování větších filmů každý den. (https://www.czc.cz/asustor-as1002t-v2/239355/produkt). S cenou bych se chtěl držet dole. min 2 disky, první si koupím např 3TB, vyzkouším jak to funguje, poté dokoupím W maximální velikost možnou.
Zaujal mě tento styl https://www.alza.cz/qnap-tr-002-d5625937.htm, u toho jsem se ale dočetl že jen rozšiřuje druhý NAS a sám o sobě nefunguje, bylo by něco podobného? Děkuji, moc tomu nerozumím, ale snažím se to pobrat.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já už si NASy stavím jen sám. Ideální poměr cena/výkon. Například: https://www.amazon.com/Will-Jaya…
touchwood 27.12.2019 21:02
touchwood
Pro domaci podminky bych neresil hot-swap case, zbytecne navyseni nakladu. NAS muze byt klidne ve st…
CalebCox 27.12.2019 21:27
CalebCox
Proč by měl být FreeNAS náročný? Pokud nepoužiješ deduplikaci, je to běžná varianta raidu. Stejně ta… nový
touchwood 28.12.2019 13:57
touchwood
Mam zkusenost samozrejme s obema systemy... a tech par korun za licenci unRaidu se rozhodne vyplati,… nový
CalebCox 28.12.2019 14:36
CalebCox
Pokud bude porizovat hlavne pro Plex, mel by mit hotovy NAS podporu HW akcelerace kodovani videa, ab…
CalebCox 27.12.2019 21:31
CalebCox
Nějaké hotové řešení bych spíš prosil
Mojeprezdivkanvm 27.12.2019 22:13
Mojeprezdivkanvm
Jak jsem psal, Synology DS218play, DS218 atp. ;-)
CalebCox 27.12.2019 22:27
CalebCox
Ach tak, myslel jsem ze je to jen nějaká komponenta uvnitř. Podívám se na to
Mojeprezdivkanvm 27.12.2019 22:36
Mojeprezdivkanvm
CPU daneho NAS musi podporovat HW akceleraci prekodovani. Samotne CPU u vetsiny NAS neni tak vykone…
CalebCox 27.12.2019 22:42
CalebCox
Vidím to na ten DS218play. Díky
mocnevimtedka 27.12.2019 22:54
mocnevimtedka
https://pc.poradna.net/articles/2829384-synology-ds218j-idealny-server-pre-domacnost nový
fleg 28.12.2019 11:16
fleg
Zrovna pro ucely tazatele je DS218j nevhodna, takze DS218play nebo DS218. Osobne bych preferoval DS2… nový
CalebCox 28.12.2019 13:33
CalebCox
Musim rict, ze jsem vyhody NASu nikdy nepochopil. A kdyz slysim o nutnosti transkodovani a o cenach…
RedMaX 27.12.2019 23:10
RedMaX
Pod pojmem NAS si dnes vetsina predstavi jiz hotove reseni ktere koupi, osadi disky a pouziva. Neni…
CalebCox 27.12.2019 23:34
CalebCox
RAID1, 5, 6, 10 je samozrejme zaloha, ktera te chrani pred zavadou na jednom nebo nekolika discich,…
RedMaX 28.12.2019 00:35
RedMaX
Ne, RAID opravdu zaloha neni, resi pouze dostupnost dat v pripade vypadku jednoho nebo vice disku v…
CalebCox 28.12.2019 01:17
CalebCox
No a právě tuhle "zálohu" proti chybě, smazání, nebo změně elegantně řeší systém snapshotů... ;-) nový
touchwood 28.12.2019 13:59
touchwood
Ano ale snapshot uz neni zalezitosti RAIDu ale filesystemu nad nim. A ano, ZFS toto slucuje do jedno… nový
CalebCox 28.12.2019 14:39
CalebCox
mně to nepřipadne jako "moření", prostě to naklikáš poměrně jednoduše... ZFS je enterprise-grade, tj… nový
touchwood 28.12.2019 15:06
touchwood
Ano je to enterprise-grade reseni, tudiz na doma totalni overkill... Administrace je tim padem zbyte… nový
CalebCox 28.12.2019 15:58
CalebCox
Na QNAP provozuju PLEX bez problémů. Podporu aplikace PLEX mám přímo ve SmartTV. Informace o filmech… nový
Jan Fiala 28.12.2019 07:33
Jan Fiala
A jaký QNAP používáte? poslední
Mojeprezdivkanvm 28.12.2019 20:51
Mojeprezdivkanvm

Já už si NASy stavím jen sám. Ideální poměr cena/výkon.

Například:
https://www.amazon.com/Will-Jaya-NAS-Enclosure-Expansion/dp/B01HE4G9YU
k tomu libovolnou ITX desku (cokoli s J1900 např. a 4x SATA porty) + RAM dle libosti + nějaké malé mSATA/M.2 nebo USB flash na OS (FreeNAS)

Za poměrně nízkou cenu okolo 8 tisíc máš profi 4-diskový NAS se stabilním OS. Pokud oželíš hotswap (což není tak zásadní problém pro domácí podmínky), je cena zase jinde. Výkonově brutální, cenově výhodnější, než cokoli o QNAP/Synology, možnosti prakticky neomezené (vlastní OS, customizace, ...)

Pro domaci podminky bych neresil hot-swap case, zbytecne navyseni nakladu. NAS muze byt klidne ve strare bedne od PC a uklizen kdesi... to je hlavni vyhoda NASu.

FreeNAS ja na domaci skladiste dat nesmysl, zbytecne HW narocny (navic na doporucovanem Atomu J1900), o slozite administraci nebo navysovani kapacity pole nemluve...

mnohem vhodnejsi je unRAID Od jednoduce instlace (pripravy bootvaciho USB flash disku), samotne administrace, pridavani aplikac a funkci (napr. zmineny Plex) po moznosti pouzit ruzne kapacity i modely disku (a vyuzit tak takzvane co dum dal).

Proč by měl být FreeNAS náročný? Pokud nepoužiješ deduplikaci, je to běžná varianta raidu. Stejně tak administrace.

Co se unraidu týká, osobně k němu mám zásadní výhrady. Jednak není zdarma, ale to podstatné je, že k datům přistupuje tak, že je pokládá za zbytná. Umí (pokud vím) jen jedny paritní informace (nelze si vybrat dvojitou paritu) a i když jsou data z "nepole" čitelná sólo, tak v důsledku, pokud se nejedná jen o nepodstatná mediální data, tak je to stejně na nic, protože potřeba jsou data všechna.

Jistě budeš argumentovat zálohou, ale jak chceš zálohovat diskový prostor o velikosti několika (desítek) TB? To běžný uživatel nezvládne, většinou na to ani nepomyslí. A buď ujištěn, že si vedle nepodstatných mediálních dat bude velmi brzo skladovat i domácí fotky a další důležité dokumenty. Výhoda unRAIDu je zároveň i jeho nevýhodou, možnost dokupovat jednoduše kapacitu stylem "co dům dal" vypadá na první pohled lákavě, ale v konečném výsledku to je na bolehlav.

Z mého pohledu je dnes problém ochrana dat, protože jejich zálohování je obtížné a drahé. Naopak nakoupit disky libovolné kapacity je jednoduché a levné, tudíž za mě hlasuju za roky prověřený raid (jak linuxový mdraid, tak BSDčkový RAID-Z).

Mam zkusenost samozrejme s obema systemy... a tech par korun za licenci unRaidu se rozhodne vyplati, nez bazirovat na tom ze musi byt ten OS zdarma.

Dvojitou paritu umi. Ano je primarne staven na ukladani velkeho mnozstvi medialnich dat.
Proc bych mel zalohovat nekolik desitek TB, pro me nekrytickych dat (treba ty medialni soubory), tech krytickych, vlastnich souboru bude max v radu TB, coz problem zalohovat neni. A zde se to nelisi jestli pouzivas pole ala unRAID nebo jiny bezny RAID... jak pisu dole, RAID nikdy nebyl a neni zalohou.

Bolehlav je spis rozsirovani kapacity na ZFS systemech a celkove administrace FreeNAS, pridavani funkcionalit (pluginy, jail apod.)... a ackoliv uznavam ze ZFS a FreeNAS jsou velice dospela reseni, pro domaci pouziti je ten "enterprise" pristup zbytecne komplikovany.

No tady jen naposled zopakuju ze RAID je ochrana dat, ale ne jejich zaloha. Navic nevim proc si pro domaci pouziti RAID polem komplikovat zivot ;-)

Doporucuji podivat se na toto porovnani

Pokud bude porizovat hlavne pro Plex, mel by mit hotovy NAS podporu HW akcelerace kodovani videa, aby v pripade potreby zvladl prekodovat video dostatecne rychle (zmena bitrate, prekodovani audia, zakomponovani titulku do obrazu atd.). Samozrejme zalezi na koncovem prehravaci jestli bude transkodovani potreba nebo ne, ale je rozumne mit vykon NASu na tuto eventualitu pripraven ;-)

Z tech zakladnich dvoudiskovych by ti mel postacit Synology DS218play, pripadne trosku lepsi DS218. Synology jiz obsahuje jednoduchy mediaserver (tj. obdobu Plexu) v podobe aplikace VideoStation.

Musim rict, ze jsem vyhody NASu nikdy nepochopil. A kdyz slysim o nutnosti transkodovani a o cenach skoro desetitisicovych, tak uz vubec ne.

K TV mam pripojen svuj pocitac, kdyz se chci na neco koukat od HBO Go pocinaje po bezne BR ripy, tak proste pustim na PC prehravac videa (PotPlayer, Kodi), hodim obraz na TV a nemusim nic dal resit.

Jasne ten PC nemuze byt hlucny a nekdo muze mit pozadavek, aby byl i maly, aby v obyvaku nezavazel, ale to dnes neni problem. A odkladiste nejen video dat jsem udelal ze stareho PC, kde jsem proste nahodil Ubuntu a sdileni slozek pres Sambu, RAID na pripadne zalohy tam take neni problem. Dal jsem ho samozrejme do jine mistnosti, aby mi v pokoji nehlucel.

Tohle reseni muze mit snad jedinou vadu ve vyssi energeticke narocnosti zvlast, kdyz clovek kvuli minimalnim porizovacim nakladum vezme nejaky stary PC na to, jak ja rikam "domaci diskove pole". Ale disky clovek musi napajet vzdycky a ja mel stary procesor s integrovanou grafikou shodou okolnosti 35W (i3-3220T), takze to zase tolik taky nezere a nestalo to vubec nic, akorat dokupuju disky, kdyz je potreba.

Tak treba nekoho inspiruju, aby take pouvazoval timto smerem a nehnal se hned do NASu, pokud doma ma nejake nevyuzite komponenty nebo primo PC.

Pod pojmem NAS si dnes vetsina predstavi jiz hotove reseni ktere koupi, osadi disky a pouziva. Neni problem si jej ale postavit sam na vlastnim HW, stejne tak jak popisujes ze jsi postavil ze stareho PC. Tazatel se na to ale neciti.

Akorat bych te musim vyvest z omylu - RAID neresi a nikdy neresil zalohy, jen dostupnost dat, ktera napriklad u domaciho uloziste (narozil od zaloh) neni tak kriticka.
Spotreba zalezi na vyberu komponent a operacniho systemu pro "domaci uloziste". Mam prumernou spotrebu okolo 25W s i3-6100T a 5xHDD, diky "SSD cache" jsou disky vetsinu casu v idle rezimu a ani pro cteni nebo nahodny zapis neni potreba probouzet vsechny disky.

K PLEXu a jinym mediaserverum... ty nabizeji moznst spravy knihovny medii na jednom miste a taky moznost jehjiho prehravani takmer kdekoliv... v ten pripad muze prijit ke slovu transcoding, kdy je potreba upravit datovy tok, format videa, audia na miru prehravaci na kterem si chces napr. video prehrat (televize, mobilni telefon, webovy prohlizec, KODI, ChromeCast atd.). Pak neni potreba pripojovat zbytecne dalsi plnohodnotny PC.

RAID1, 5, 6, 10 je samozrejme zaloha, ktera te chrani pred zavadou na jednom nebo nekolika discich, podle RAIDu ktery si vyberes. Samozrejme to neni stoprocentni zaloha, ale tu domaci uzivatel vetsinou potrebuje jen u maleho mnozstvi dat. Tomu ja rikam kriticka data a ty mam minimalne na trech discich na ruznych PC pripadne externim disku, pripadne DVD-R, pripadne cloudu.

V tom se neshodnem, mne ty dve PC, jedno obyvakove a jedno, kde se skladuji data, prijde jednodussi. Nicmene tazatel chtel NAS, takze muj komentar je jen inspiraci, jak to resit jinak. Pravdepodobne zustane u NASu, ktery jsi mu poradil, v tom problem jiste neni.

Ne, RAID opravdu zaloha neni, resi pouze dostupnost dat v pripade vypadku jednoho nebo vice disku v poli. Pokud ta data smazes, prepises, nebo ti je zasifruje ransomware tak jsi o ne prisel. To resi jejich pravidelna, idealne zalohovani - napriklad na externi disk, opticke/paskove medium, do clooudu atd.

Klasicke PC v obyvaku dnes uz nedava smysl, jeho funkci zastane casto TV samotna nebo maly dedikovany prehravac, ktery zapojim, nastavim a vic se o nej, narozdil od bezneho pocitace beziciho na windows, nemusim starat. Vse oststni resim na PC kde skladuji data - coz z nej dela NAS akorat ze postaveny na vlastnim HW. Na tvem pristupu neni nic jednodussiho, musis se starat o pocitac navic.

Ano je to enterprise-grade reseni, tudiz na doma totalni overkill... Administrace je tim padem zbytecne slozita, pridavani dalsiho VDEV pri potrebe rozsirit pole taktez.
Nemluve o tom ze pouzivat to na neserverovem zeleze je jako postavit si superluxusni vilu a zaklady mit na blate... vsechny ty vymozenosti a vyhody ZFS stoji a padaji s vykonem a pouzitim ECC pameti... takze u doporuceneho Atomu jedinou vlastnost FreeNASu vyuzije tu ze je zdarma :-)

V tomhle svetle mi cca 1200Kc za Basic licenci unRAIDu prijdoe jako velmi dobre vynalozene penize ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru