Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem uzamknutí buněk - Excel 365

Dobrý den,
potřeboval bych poradit jak uzamknout celé sloupce (případně jen vybrané buňky) v Excelu 365. Mám udělaný seznam materiálů - je to na 4 sloupce a vyhledávám v nich pomocí filtrů. Ve zbylých sloupcích mám různé poznámky - potřebuju tyto sloupce zafixovat aby jejich obsah zůstával pořád na stejném místě - při hledání ve filtrech, nebo i při rolování. Jak na to?

Díky.

Předmět Autor Datum
Nejedná sa o uzamykanie. Uzamykanie zabraňuje prepisovaniu hodnôt v uzamknutých bunkách. Tvoja zále…
robert13 23.06.2020 14:14
robert13
OK, označím celý sloupec, ale potřebuju aby nerolovaly sloupce od označeného vpravo - to jde nějak u…
freddd 23.06.2020 14:58
freddd
Nie, nedá. Ukotvujú sa stĺpce naľavo a riadky nad. Tabuľku si musíš usporiadať tak, aby bol stĺpec (…
robert13 23.06.2020 17:35
robert13
Já už několikrát přemýšlel nad tím, jak by se mi hodilo v sešitu Excelu si vytvořit na některém list…
L-Core 23.06.2020 17:41
L-Core
Ale to predsa ide! Otvor si nové okno v karte "zobraziť". Toľko okien, koľko potrebuješ. Otvára sa o…
robert13 23.06.2020 17:45
robert13
Tak žiaľ, od Excelu 2013 sa neotvárajú ďalšie súbory ako okná jedného Excelu ale každé ďalšie otvore…
robert13 23.06.2020 18:31
robert13
L-Core: Dodatočne ma napadlo, že to, čo popisuješ, by sa dalo elegantne vyriešiť zaujímavým nástrojo…
robert13 24.06.2020 05:09
robert13
Fotoaparát používám, ale má to své omezení. Ty "snímky/fotky" sice jsou přesnou a živou kopií jiných…
L-Core 24.06.2020 06:49
L-Core
to jo... ALE! Ak potrebuješ previazanosť aj v otázke editovateľnosti, môžeš použiť ovládací prvok Ac…
robert13 24.06.2020 06:51
robert13
No a vŕta mi v hlave aj tá forma (projekt, resp. usporiadanie pracovného priestoru), ktorá sa v Exce…
robert13 24.06.2020 10:26
robert13
To fakt už nejde použít .xlw? To je teda pokrok...
jirka44 24.06.2020 11:47
jirka44
*.xlw (ako aj viac užitočných vecí) je od Excelu 2013 fučifuč. Ale vraj ostala možnosť otvoriť súbor… poslední
robert13 24.06.2020 12:06
robert13
freddd: Ešte dodávam, že v prípade rozdelenia je zosynchronizované rolovanie medzi jednotlivými okna…
robert13 24.06.2020 05:33
robert13

Nejedná sa o uzamykanie. Uzamykanie zabraňuje prepisovaniu hodnôt v uzamknutých bunkách.

Tvoja záležitosť sa volá ukotvenie priečok a nachádza sa na karte "zobraziť".

Dajú sa ukotviť len stĺpce, len riadky alebo riadky a stĺpce súčasne (záleží čo označíš pred použitím nástroja):
Ak označíš celý riadok (klikom do záhlavia riadka), ukotvia sa riadky nad (t.j. riadky nad označeným riadkom nebudú rolovať)
Ak označíš celý stĺpec klikom do záhlavia stĺpca), ukotvia sa stĺpce naľavo (t.j. stĺpce vľavo od označeného stĺpca nebudú rolovať)
Ak označíš konkrétnu bunku, ukotvia sa všetky stĺpce naľavo od vybranej bunky a zároveň všetky riadky nad vybranou bunkou.

Prípadne si môžeš pomôcť aj pomocou nástroja "rozdeliť" (tiež na karte "zobraziť"), ktoré rozdeľuje pracovnú plochu excelu na dva zvislé panely, dva vodorovné panely alebo 4 dlaždicové panely a to rovnakou logikou ako ukotvovanie priečok.

Nie, nedá. Ukotvujú sa stĺpce naľavo a riadky nad. Tabuľku si musíš usporiadať tak, aby bol stĺpec (stĺpce), ktorý chceš, aby ostal prítomný, naľavo. Prípadne môžeš využiť spomínané rozdelenie. Vtedy sa okno rozdelí na dve okná, pričom v oboch je KOMPLETNÝ a totožný obsah s nezávislým rolovaním. Je na Tvojej vynaliezavosti ako to využiješ.

Já už několikrát přemýšlel nad tím, jak by se mi hodilo v sešitu Excelu si vytvořit na některém listu vlastní pohled. Třeba přes celou plochu onen list a nad tím někde na boku výřez jiných čtyř listů stejného sešitu, obvykle (ne pravidlem) pohled na nějaké konkrétní buňky. Kukátko nevyhovuje. A to uložit se sešitem, abych to nemusel po otevření zase pracně nastavovat.

Mám dojem, že když jsem před 25 lety používal Calc 602, ten nadefinování vlastní plochy umožňoval. V Excelu to nedovedu najít či vyrobit… :-|

Ale to predsa ide! Otvor si nové okno v karte "zobraziť". Toľko okien, koľko potrebuješ. Otvára sa opäť ten istý súbor, dáš usporiadať všetko a dodatočne si môžeš poupravovať veľkosti. Každé okno je nezávislé a si v tom istom súbore.
Akurát teraz pozerám, že ďalšie okná sa otvárajú i s vlastnými panelmi nástrojov Excelu. Hm. To by možno mohlo byť nastaviteľné v možnostiach Excelu, aby neotváral akoby novú inštanciu.

Tak žiaľ, od Excelu 2013 sa neotvárajú ďalšie súbory ako okná jedného Excelu ale každé ďalšie otvorenie, či už toho istého súboru alebo rôznych, má svoje vlastné kompletné okno Excelu, t.j. aj s pásmi nástrojov... Môžeš akurát zmešiť pásy nástrojov tak, že vypneš zobrazovanie príkazov a necháš len pás kariet...

L-Core: Dodatočne ma napadlo, že to, čo popisuješ, by sa dalo elegantne vyriešiť zaujímavým nástrojom "Fotoaparát". Aby si nechal pracovný hárok nedotknutý, musel by si mať síce otvorené ešte jedno okno toho istého zošita (v zmysle popisu v predchádzajúcich odpovediach), ale v ňom by si mohol mať toľko pohľadov (prepojených dynamických snímkov do rôznych miest), koľko potrebuješ. Síce neviem, či by sa to dalo uložiť ako projekt, t.j. aj forma rozloženia (momentálne neviem overiť) ale bola by to práca maximálne len otvorenia DVOCH okien a upravenia ich vzájomných veľkostí.

Fotoaparát používám, ale má to své omezení. Ty "snímky/fotky" sice jsou přesnou a živou kopií jiných částí sešitů, ale nedá se přímo na těch snímcích cokoliv měnit. To musím na to původní místo a editovat to tam.

To bylo jen takové povzdechnutí, s tématem nesouvisející ;-)

to jo...
ALE! Ak potrebuješ previazanosť aj v otázke editovateľnosti, môžeš použiť ovládací prvok ActiveX.
Namiesto Fotoaparátu (teda, správne "Kamera"), si na jeden hárok naukladáš ovládacie prvky ActiveX (TxtBoxy), ktoré vlastnosťou LinkedCell previažeš s potrebnými bunkami v iných hárkoch.
Je to potom obojsmerne editovateľné a dokonca to ani nie je potrebné ukladať ako xlsm.
Ja viem, je to zas niečo iné, než skutočné okno zobrazujúce OBLASŤ iného hárka toho istého zošita, ale záleží od konkrétnej potreby. Ak Ti stačí previazanosť jednotlivých BUNIEK, dá sa to takto.

A potom... možno niekoho v MS niekoho raz osvieti, že možnosť voľby otvárania viacerých okien v jednom okne Excelu alebo každého vo svojom okne Excelu je na niečo dobrá...

No a vŕta mi v hlave aj tá forma (projekt, resp. usporiadanie pracovného priestoru), ktorá sa v Exceli 2010 dala uložiť s príponou *.xlw, čo znamenalo pootváranie všetkých potrebných súborov v rozložení a veľkostiach ako boli na ploche usporiadané. Náhrada pre Excel 2016 a vyššie, je možná makrom, ktoré bude spúšťané udalosťou otvorenia súboru. Tým by odpadli aj tie dva kroky, ktoré by si musel zakaždým dodatočne vykonávať a ktoré som popisoval vyššie (v odpovedi o 05:09), teda otvorenie nového okna (s náhľadmi, či už prostredníctvom Kamery alebo prvkov ActiveX) a usporiadania veľkostí.
Makro, ktoré by sa spúšťalo otvorením zošita, by to zariadilo. Nemusel by si teda už robiť nič naviac. Súbor by však už musel byť typu *.xlsm

freddd: Ešte dodávam, že v prípade rozdelenia je zosynchronizované rolovanie medzi jednotlivými oknami, takže to, čo potrebuješ, by sa dalo dosiahnuť rozdelením na dve zvislé okná, pričom by si si v jednom z nich naroloval ten stĺpec vpravo, ktorý potrebuješ ponechať viditeľný (a je jedno, či by si si to nastavil v ľavom alebo pravom paneli) a v druhom okne by si sa voľne pohyboval. Pri rozdelení na dve zvislé okná sú v oboch oknách nezávislé rolovania vo vodorovnom smere a synchrónne rolovania vo zvislom smere (pri rozdelení na vodorovné okná sa to správa opačne, čo je ligické). "Rozdelenie" funguje vždy nad tým istým hárkom. Prípadne si môžeš otvoriť nové okno a dáš si ich zobraziť súbežne so synchrónnym rolovaním. "Nové okno" pracuje s ľubovoľnými hárkami toho istého zošita.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru