Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem C/C++ dynamická alokace paměti

Jo a pokud se ti to zda slozite, tak mas pravdu, (a to jsem to jeste velice zjednodusil a spoustu veci preskocil a nezminil). Programovani obecne je slozite a v C/C++ zvlast, ono to ma furt o dost bliz k assembleru ci strojovemu kodu, nez mnohe jine jazyky. A tak to taky zustane, protoze cenou za nutnost peclive prace je moznost dosahnout vysokeho vykonu. Takze treba spousta jinych jazyku (co te vic vedou za rucicku a vic nenechaji udelat chybu) pouziva knihovny psane v C, aby jim slozite konstrukce fungovaly rychle.

Je spousta jazyku, ktere by ti podobne konstrukce naprosto normalne umoznily a dokonce i vetsi odvazy, ale zase za to casto platis treba vykonem, kdy ten jazyk i za behu kontroluje, co tropis a nenapadne tvym jmenem alokuje novou pamet, pokud se ji pokusis pouzit a kdyz to nejde jen protahnout, protoze uz neco prekazi, tak to klidne zkopiruje a prehaze ukazatele, abys nic nemusel resit a nevyhodili te z vlaku.

A jsou jazyky, co treba neplatis az tak vykonem, ale napriklad tim, ze mas silne omezeno co a jak muzes delat, aby se ten kod vubec bral jako program a nejak dokopal ke zpracovani (napriklad v jazyce KAREL napr. http://www.holubec.cz/karkniha/kar98kni.htm ti zadne prekroceni hranic alokovane pameti nehrozi, protoze to proste nemas jak zapsat. Ale mas jen par prikazu a silne omezeno, co vubec muzes delat.)

A treba assembler ti da jeste mnohem vetsi moznosti ve smyslu, ze ti nezakaze psat cokoli kamkoli, jakkoli a muzes docilit neuveritelne rychleho behu programu - ale zase neni vubec jednoduche v nem neco vetsiho napsat tak, aby to vubec fungovalo. Klidne te necha nejenom se strelit do nohy, ale klidne si ji celou pomalu pizlat rezavou lzici - pokud to tak chces ... nebo teda spis co napises a vyhovuje syntaxi, to nejspis udela a ze si tim tu nohu pizlas lzici mu je zcela ukradeno - ma sve prikazy a bez premysleni je plni - zadna typova kontrola, zadne pozadavky na vraceni hodnot z funkci, nebo na prepisovani si navratovych adres na zasobniku - vubec netusi, ze by to mohlo byt blbe a proste prikaz provede. Stovky milionu prikazu za sekundu, ci vic, klidne na kazdem z jader procesoru.

Naopak SQL ti abstrahuje praci s daty na "databaze", "tabulky" a "sloupce" a jednim prikazem klidne zpracuje data z desitek souboru, pomoci vyvazenych binarnich stromu, s automatickymi vazbami a volanim predem danych uloh pri zmene, vkladani, ci mazani a takovy prikaz klidne muze bezet hodiny a zpracovat miliony udaju - neco, co bys v C/C++ psal na tisice nebo miliony radku. Opravdu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny