Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kontrola informací/Dotaz ohledně M.2 NVMe SSD

1) je pravda že: M.2 SSD připojené pres SATA je pomalejší než M.2 připojené přes PCIe což je pomalejší než M.2 NVMe? (M.2 SATA < M.2 PCIe < M.2 NVMe)
2) teoretická situace: mám na mobo 2x NVMe, koupim dva stejně rychlé 1 TB M.2 NVMe je pravda že jen jeden poběží maximalní rychlostí? (něco jako primarní a sekundarní port?)
3) vyplatí se vůbec jet na 2 NVMe? četl jsem něco jako že druhý potencionálně může ukousnout z PCIe ostatních komponentů

Předmět Autor Datum
m2 ssd z kategorie sata (taky označované ahci) má možné rychlosti kolem 500mbyte/s. mají konektor s…
lední brtník 03.09.2020 20:04
lední brtník
U NVMe ses o jednu nulu seknul, ne? ::)
host 03.09.2020 20:09
host
vidíš, sám nadávám, když někdo nedělá v dlouhém čísle řádovou tečku, dobře mi tak. m2 ssd z kategor…
lední brtník 03.09.2020 20:12
lední brtník
ok takže nvme je nejrychlejší, a m2 sata je rychlostně +/- stejná kategorie jako klasicky SATA SSD?…
Baklažán 03.09.2020 23:55
Baklažán
akže nvme je nejrychlejší, a m2 sata je rychlostně +/- stejná kategorie jako klasicky SATA SSD? Pre…
RedMaX 04.09.2020 00:36
RedMaX
Včera se to tu rozebíralo a Brtník mi to osvětlil. https://pc.poradna.net/questions/3023843-lenovo-s…
skrob 03.09.2020 20:11
skrob
K bodu 2 a 3 nvme SSD je relativně nová věc která se na desky dostává postupně a začalo se jedním sl… poslední
MM_tank 04.09.2020 07:12
MM_tank

vidíš, sám nadávám, když někdo nedělá v dlouhém čísle řádovou tečku, dobře mi tak.

m2 ssd z kategorie sata (taky označované ahci) má možné rychlosti kolem 500 mbyte/s. mají konektor s b-key (nebo oba b+m)
m2 ssd nvme umí až 4 pcie linky, možné rychlosti kolem 2.000 mbyte/s. mají konektor s m-key
https://img3.softcom.cz/axagon-pcem2-n-pcie-x4-m-2-nvme-m-key-slot-adapter-obr-big_ies6311199.jpg

počet pcie linek záleží na chipsetu, čím novější tím lépe.
zas tak tragické to není, nvme disk přes 2 pcie linky jede rychlostí kolem 1000mbyte/s, rozdíl je sice měřitelný, ale nejspíš ho nepoznáš. tam jde hlavně o podstané zrychlení proti kulatému hdd, jak ještě člověk může být zvyklý, i to základní ssd je už výrazné zrychlení.

ok takže nvme je nejrychlejší, a m2 sata je rychlostně +/- stejná kategorie jako klasicky SATA SSD?
ale co k 2) a 3) ? rozlišuji mobo které mají dva NVMe ty sloty jako primar a sekundar --> jeden dokaže využit rychlost plně druhý ne? na tohle se ptám protože někdo na redditu psal: Some motherboards with multiple m.2 slots do not have both NVME enabled, one will be SATA and the other NVME. Those with dual NVME often have the second one with lesser bandwidth than the primary.

jak bych si měl pohlídat PCIe abych dvěma NVMe nebral vykon ostatním komponentum - je to vubec mozný ? narazil jsem na příspěvek ve kterem se rešilo že ty linky by nějak mohli být sdílený s napr gpu

akže nvme je nejrychlejší, a m2 sata je rychlostně +/- stejná kategorie jako klasicky SATA SSD?

Presne tak.

Ohledne toho ostatniho, tak vzdycky mas v manualu desky presne popsane, co s cim sdili zdroje. Samozrejme je ideal mit zapojene jedno nebo druhe, ale je to ruzny, on si to nejspis kazdy vyrobce desky designuje sam, takze je treba vzdy premyslet dopredu a vybrat spravnou desku, ktera bude kryt tve potreby.

(Ja napriklad mam jedno NVME SSD a tudiz jsem to druhe vubec neresil, vim, ze si dalsi porizovat nebudu, ale myslim, ze zrovna u te me desky to druhe sdili zdroje s nejakyma PCIe slotama, mozna dokonce i s tou grafikou, proste druhe NVME vim, ze nebude.)

K bodu 2 a 3 nvme SSD je relativně nová věc která se na desky dostává postupně a začalo se jedním slotem teď je standard 2kusy. Čím starší čipset tím víc omezení.

Není problém vybrat si desku která dovede provozovat oba nvme na maximální rychlost generace 4 - AMD X570 chipset.
Není problém vybrat desku které umí oba SSD (z toho jeden na rychlosti Gen 4 a druhý na Gen 3 čili pokud koupíš SSD 1TB za 3500 bude to Gen 3 a pojedou stejně). - B550 čipset. Nvme disky pro generaci 4 jsou zhruba od 6000.

Starší čipsety mají ona zmíněná omezení B450 a starší. Omezení typicky - vypojí se nějaký PCIE konektor, odpojí se nějaké SATA porty, zmenší se šířka signálu do grafické karty z 16ti na 8linek.
X470 bude něco mezi.
Je potřeba se vždy podívat na manuál výrobci tam ten druhý slot flikují různě nebo lépe se těm starým čipsetům při potřebě 2x nvme vyhnout.

Psal jsem čipsety u AMD, u intelu situaci neznám.

Hlavně bych neřešil že jeden pojede rychleji a druhý ne (předpokládám to nechceš dávat do raidu). Doma mám taky nvme a SSD a nestřílím se kvůli tomu :-)
Koupil bych 2TB místo 2x1 a až dojde místo řešil bych druhý.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru