Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na konverze videí v Avidemux, HandBrake, Kdenlive, Shotcut?

Ví někdo o nějakém návodu (v češtině) na konverze videí v některém z programů Avidemux, HandBrake, Kdenlive, Shotcut?

Nebo na nich někdo používá konverze videí?

Potřebuji poradit. Jsou všechny v češtině, ale zatím se mi nikde nepodařilo najít, kde je tam konverze?

Používám pouze zmenšení souboru do MP4. Stáhnu nějaký pořad z webu ČT, který má např. 2,6 GB a potřebuji z něj udělat MP4 v nízké kvalitě např. 200 MB do tabletu. Nic jiného.

Dříve jsem používal FormatFactory, ale ten pro Linux není a navíc ho teď vlastní v Číně. Ještě ve Windows ke konci jsem chytil při každé aktualizaci vir, i když šlo o aktualizaci z oficiálních stránek.

Předmět Autor Datum
To je jen o pochopeni co je to kodek, bitrate, jaky ma dopad bitrate na kvalitu, kdy ma smysl snizit…
lucifer 11.10.2020 10:32
lucifer
No jednoducho! Načítaš pôvodný súbor. Potom v menu (vľavo) nastavíš, aký má byť video formát (Video…
yYy 11.10.2020 10:35
yYy
No a kterému označení odpovídá nejnižší kvalita MP4? Byl jsem celá léta naučený na jednoduché označ…
linux.am 11.10.2020 10:46
linux.am
Zatimco Kdenlive a Shotcut jsou predevsim videoeditory, tedy jejich primarni pouziti je na neco jine…
RedMaX 11.10.2020 11:12
RedMaX
Bud budes muset hledat dal, ja pod linuxem zadny takovy program neznam ffmpeg - docs ;)
HPET 11.10.2020 12:31
HPET
Tak to ale neni program, na ktery dvakrat kliknes a je hotovo. :-) On si predstavuje prave neco tako…
RedMaX 11.10.2020 13:47
RedMaX
Ty ten Linux prostě nemáš rad ! :D
HPET 11.10.2020 14:07
HPET
To neni pravda, ja nemam rad takovety hujery, kteri mi tvrdi, ze je linux nahrada Windows zadarmo. N…
RedMaX 11.10.2020 14:23
RedMaX
Tak samozřejmě je Linux složitější než Windows, ale já jsem měl svoje vlastní důvody, proč jsem dobr…
linux.am 11.10.2020 14:25
linux.am
To co tu pastnul HPET, je to co hledas. Dal si treba muzes nastudovat i dokumentaci k x265, coz je…
RedMaX 11.10.2020 14:35
RedMaX
na poslech z tabletu BOHATE staci AAC 128k ;)
lucifer 11.10.2020 14:38
lucifer
Dovolím si tipnout, že by mu stačilo i 30 kbps AAC.
kacikac 11.10.2020 20:32
kacikac
OK. Díky všem za rady.
linux.am 11.10.2020 21:38
linux.am
Lední brtníku, dal jsi mi mínusko. Vysvětlím ti tedy proč je to tvé mínusko podle mého názoru a podl…
kacikac 11.10.2020 23:41
kacikac
mám to číst, když je to od egoistického grafomana?
lední brtník 12.10.2020 00:13
lední brtník
Vhledem k mizerné kvalitě reproduktorů v tabletu bych volil zvuk co nejnižšího bitrate, na těch chrc… poslední
Rce 12.10.2020 01:40
Rce

To je jen o pochopeni co je to kodek, bitrate, jaky ma dopad bitrate na kvalitu, kdy ma smysl snizit rozliseni - si musis jen vyzkouset. V Avidemuxu - video vystup - mpeg4 AVC (x264), nastavit - tam jde mimo jine i 2-pass s cilovou velikosti videa, filtry - swscale resizer - zmensit rozliseni, audio vystup - copy, vystupni format mp4 muxer, to je tak nejak vse - dat "ulozit" a cekat nez udela co ma.

No jednoducho!
Načítaš pôvodný súbor.
Potom v menu (vľavo) nastavíš, aký má byť video formát (Video Output), audio formát (Audio Output), aká má byť "obálka" - teda extension výstupného súboru (Output format)
[Avidemux_2.6.1.png]
dáš Save as.... - a je to. video sa začne ukladať a zároveň sa konvertuje do tebou žiadaných požiadaviek.

No a kterému označení odpovídá nejnižší kvalita MP4?

Byl jsem celá léta naučený na jednoduché označení ve FormatFactory - MP4 - kvalita - vysoká-střední-nízká a v těchto označeních v Avidemux se pravda zatím neorientuji. V označení výstupu zvuku už vůbec ne, to jsem v FF nenastavoval vůbec, to bylo automatické.

Zatimco Kdenlive a Shotcut jsou predevsim videoeditory, tedy jejich primarni pouziti je na neco jineho nez-li jen proste konverze, tak Avidemux a Handbrake jsou pokrocile poloprofesionalni programy pro enkodovani. Ty hledas nejaky jednoduchy program na konverze videa ala FormatFactory a tim ani jeden ze zminenych programu neni.

Bud budes muset hledat dal, ja pod linuxem zadny takovy program neznam, coz neznamena ze neexistuje nebo se budes muset o enkodovani videa naucit podstatne vic a potom muzes dosahnout lepsich pomeru kvality videa a velikosti nez-li jen nejake prednastavene profily ve FormatFactory. Rozhodne vysvetleni principu enkodovani neni na par radek zde na poradne.

Tak to ale neni program, na ktery dvakrat kliknes a je hotovo. :-) On si predstavuje prave neco takoveho. Tezko ale temto klikacum vymlouvat, ze pro ne neni linux urceny a ze meli zustat na Windows. Nekteri dobraci je zblbnou, jak je linux jednoduchy, nacez to dopada presne jako v pripade tohoto uzivatele.

To neni pravda, ja nemam rad takovety hujery, kteri mi tvrdi, ze je linux nahrada Windows zadarmo. Navic mi linux prijde, cim dal vic slozitejsi. To co driv elegantne spravily dva prikazy, se dnes dela pres nejake demony a je to vsechno mnohem slozitejsi a mene customizovatelne nez driv. Proto mi vadi lidi, kteri linux propaguji na zaklade udajne jednoduchosti, moznosti nastaveni a vsech tech dalsich veci, ktere zaroven vycitaji Windows, ze je nema. Linux samotny mi nevadi ani trochu. :-)

Tak samozřejmě je Linux složitější než Windows, ale já jsem měl svoje vlastní důvody, proč jsem dobrovolně odešel k Linuxu bez možnosti návratu. V životě se k Windows nevrátím. Radši se budu postupně učit víc v Linuxu a i kdybych se nic nového už teď nenaučil, tak mi to nebude vadit, protože 99% věcí, které potřebuji, tak mám zprovozněné a funguje mi to v pořádku. Určitá míra menšího komfortu je pro mě vyvážena rozdílem oproti Windows, který jsem do verze 8 používal, ale Windows mi 10 mi vadí tak extrémně moc, že jsem odešel definitivně jednou pro vždy a jsem spokojený. Samozřejmě nemám tolik znalostí, jako většina uživatelů tady, ale i přesto jsem šťastný, že jsem našel alternativu, abych se mohl zbavit W10. I přesto, že Linux není prostě tak jednoduchý pro běžného laického uživatele jako jsem já.

To co tu pastnul HPET, je to co hledas.

Dal si treba muzes nastudovat i dokumentaci k x265, coz je usporny format videa, kterym ho dokazes dobre zmensit, zalezi taky na tabletu, ktery mas:

https://x265.readthedocs.io/en/master/

---

Zajima te nekolik veci:

1. ovladnuti programu, kterym budes enkodovat

2. vybrat spravny format do ktereho to budes kodovat. V praxi u starych zarizeni maximalne mpeg2, u novejsich x264 a u tech nejnovejsich x265, nebot je dekodovani v zarizeni, cim dal vic vykonove narocne a novejsi hardware na to ma separatni cipy

3. zvolit rozliseni, ktrere ti bude stacit

4. nastavit bitrate a parametry zvoleneho formatu

5. nezapomenout na audio, ono takove AC-3 640 kbps, coz je dnes caste, je datove mnohem narocnejsi nez nejake AAC 256 kbps, coz vetsinou na poslech bohate staci, pokud se nejedna o hudbu, ale o nejake mluvene slovo a zabere to mnohem mene mista.

Lední brtníku, dal jsi mi mínusko. Vysvětlím ti tedy proč je to tvé mínusko podle mého názoru a podle dostupných informací nesmyslné.
Tazatel uvedl jako příklad soubor o velikosti 2,6 GB stažený z webu čt. A chce se dostat na velikost 200 MB.
Nejvyšší běžný bitrate podle dostupných info na webu čt je 6 mbps (1080p), tomu odpovídá délka videa asi 1 hodina.
Tazatel se chce dostat na velikost 200 MB, což při délce 1 hodiny činí asi 445 kbps včetně audia.
Jednat se tedy bude o velice nízkobitratový rip ať už se použije jakékoliv rozlišení.
Aby byl rip vyvážený a v co nejlepší relativní kvalitě, je nutné omezit bitrate audia na daleko menší hodnoty než 128 kbps, protože v případě použití audia 128 kbps zbyde na video bitrate 317 kbps a v případě použití audia třeba 30 kbps ti zbyde na video 415 kbps.
Pokud porovnáš kvalitu aac 128 kbps a aac 30 kbps (dělaný nějakým kvalitním nízkobitratovým aac kodekem například pomocí NeroAACCodec (který je zdarma) - kromě windows varianty je i varianta pro linux), tak rozdíl při sledování na tabletu bude sotva znatelný - jestli nevěříš, otestuj si NeroAACCodec na velmi nízkých bitrate.
Pokud porovnáš kvalitu nejvhodnějšího ripu pro tablet na bitrate 317 kbps a 415 kbps, tak si dovolím tvrdit, že ta změna kvality bude znatelná v porovnání s ušetřeným bitrate na audiu.

Vhledem k mizerné kvalitě reproduktorů v tabletu bych volil zvuk co nejnižšího bitrate, na těch chrchlačcích se to nepozná. Zvuk je v tabletu softwarově opravován, aby basy byly hodně zvýrazněny, páč to nejde fyzikálně vyzářit, je to jen aby to vypadalo "hezké", Tudíž bych neměl obavy, že někdo něco pozná při nejnižším bitrate co jde vzhledem k srozumitelnosti,

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru