Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Proč mi nejdou, na starý počítač, nainstalovat Windows XP?

Mám na chatě, pro možnost různé příležitostné práce (psaní textů, kreslení, čtení archivu) staré PC (r.v. 2004) na kterém byly nainstalovány Windows XP. Nějak se poškodily a přestaly se načítat.
Tak jsem vytáhl CD s těmi XPéčky a snažil se je do něj opět nainstalovat.
Do Biosu se bez problémů dostanu, bootování jsem nastavil na CD jednotku.
Po spuštění PC se mi nahoře objeví hláška "libovolnou klávesou spustíte systém z disku CD ..."
Po kliknutí na klávesu se objeví "instalační program zjišťuje konfiguraci počítače".
Poté naskočí modrá obrazovka, na níž je nahoře nápis "Instalace systému Windows".
Dole pak, po nějakých možnostech úpravy tlačítky F2 a F6 (nepoužiji) se objeví hláška "instalační program načítá soubory" a za tím postupně probíhají názvy těchto načítaných souborů.
Ale, po ukončení tohoto procesu, obrazovka ztmávne do černa (s malým podsvícením) a v levém horním rohu pouze bliká vodorovná čárka (kurzor) a nic se neděje.
V tomto případě pak PC již nereaguje na stisk žádné klávesy a jediná možnost změny je, opět PC restartovat. A situace se pak opakuje.
Nebo se někdy, ihned po ukončení procesu načítání souborů, obrazovka přepne sama ihned opět do stavu, kdy se objeví, jako po spuštění PC, "libovolnou klávesou spustíte systém z disku CD" a celý proces se, po stisku klávesy, zase opakuje.
A tento OS mám na třech různých disketách, z různých zdrojů a s různými typy kódů (ke kterým se při instalaci ani vůbec nedostanu) a dělá to u všech stejně (čímž je zřejmě vyloučena chyba na CD).
O co by mohlo jít a jak případně problém řešit?
A ještě by mne zajímalo, zda je možné, bez nainstalovaného OS, pouze nějak přeformátovat HDD v tomto PC. Z instalované verze Biosu to možné asi není, nikde jsem zde tuto možnost nenašel.
Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Zkuste mrknout zde:http://www.servispckupka.cz/jak_reinstalovat_windows_xp.php. Možná provádíte něco…
FeRi22 14.12.2020 20:17
FeRi22
No doma máme dvě PC Win.XP které nepoužíváme,ale tuhle jsme ho po 10 letech potřebovali spustit a by…
Rakip 14.12.2020 20:27
Rakip
Baterie? https://www.czc.cz/philips-cr2032-1ks/117753/produkt
Hanyse.k 14.12.2020 21:04
Hanyse.k
To snad XP nevadilo, ten se klidně nechal nainstalovat 1.1.1980. Ale je to dobrá připomínka, na jedn…
ml1 17.12.2020 13:53
ml1
Smazat jde třeba v tomhle,vypálíš na CD dáš tam formát....https://www.ultimatebootcd.com/ Jinak můž…
sambilionk 14.12.2020 20:50
sambilionk
Na rychle preformatovani nebo mazani a vytvareni oddilu se hodi treba Ranish Partition Manager. Ma a…
kubik 14.12.2020 20:56
kubik
Mám v robote na kastni, do komínka uložené cca 15 kusov funkčných noťasov, od dvojadro 2,3GHz po štv…
Nuda 14.12.2020 21:05
Nuda
Tož neprovokuj.:-D Já jej měl na chatě pouze na práci, bez nutného připojení na net (jak jsem psal v…
George63 15.12.2020 18:21
George63
Já ti dám pár facek, že jsme Geronti!
Rce 16.12.2020 00:28
Rce
tento OS mám na třech různých disketách no to asi ne. cd s integrovaným servicepackem 3, jinak je t…
lední brtník 14.12.2020 21:28
lední brtník
Asi se nepoškodily Windows, ale nějaký HW ... otestuj HDD, RAM, atd. Skoro určitě bude vybitá "bater…
dsa 14.12.2020 21:47
dsa
Pokud to nebude baterka, může být poškozeno místečko na HDD a jak to na něj narazí, jde to do háje.…
Pamětník 15.12.2020 20:14
Pamětník
Není řadič disků přepnut v BIOSu do režimu AHCI? To XP neumí.
Rce 16.12.2020 00:27
Rce
Co si tak vzpomínám z dřevních dob. tak od W95 bylo nutno po prvním restartu přepnout v BIOSu pořadí…
Fuente 16.12.2020 05:40
Fuente
No voni mají udělané, když se nasaje systém z CD, tak se to optá, jestli po stisku pokračovat z CD n…
Rce 16.12.2020 23:50
Rce
Win95 se instaloval z disket a tam bylo nutné tu disketu vyndat (notabene když to byla disketa 12, k…
ml1 17.12.2020 13:59
ml1
Tak jsem vyměnil baterii (ta měla jen 0,3V) ale nepomohlo to. Pak jsem z půdy vytáh další kastlové P…
George63 17.12.2020 16:45
George63
cituju... tento OS mám na třech různých disketách ...a já jsem to špatně pochopil. mě je to naopak…
lední brtník 17.12.2020 17:55
lední brtník
Jéžíš, promiň, to o těch disketách byl "fopa" překlep. :-( Omlouvám se. Co se týká toho HDD IBM, tak… poslední
George63 17.12.2020 19:30
George63

Smazat jde třeba v tomhle,vypálíš na CD dáš tam formát....https://www.ultimatebootcd.com/

Jinak můžeš někde zkusit vypálit Linux live a spustit OS (bez instalace z DVD rovnou) jestli Pc vůbec najede a není v háji něco z HW,dá se v tom i testovat,otestovat HW můžeš i v tom UBCD.Starej komp může bejt problém i s vybitou CMOS baterkou tu bych vyměnll pro začátek.

https://www.ubuntu.cz/ziskat-ubuntu/stahnout-desktop/

Na rychle preformatovani nebo mazani a vytvareni oddilu se hodi treba Ranish Partition Manager. Ma asi sto kilo, vejde se v pohode na disketu spolu s hromadou dalsich nastroju.
Pokud se ti takhle vesi instalace, muze to bejt nejaky nekompatibilni zarizeni. Zkusil bych povytahovat vsechny karty, zakazat zvukovku / USB v BIOSu (pokud je na desce) atd atd. Az se ti podari nainstalovat Windows, muzes to vsechno zas povolit / pripojit.

Mám v robote na kastni, do komínka uložené cca 15 kusov funkčných noťasov, od dvojadro 2,3GHz po štvorjado osadené 4GB RAM, pričom ich nikto nechce prijať či darovať ani zadarmo. Parchanti idú na vyššom leveli a gerontom nad 50 rokov stačí funkčná obdoba vyladeného HW osadeného OS W7/10 s pripojením na net.

Tož neprovokuj.:-D Já jej měl na chatě pouze na práci, bez nutného připojení na net (jak jsem psal v dotaze). Ten tam nemám, ale v případě potřeby komunikuji přes data ve smartphonu. Souhlasím , že je to dnes někdy zbytečné se "ščudlit" pracně s něčím co nemá význam. Takže pokud by jsi měl zaděláno na to, že by mohly skončit v "elektrokontyšu", tak mi jeden "přenech". Pokud pošleš číslo BÚ, pochopitelně přepravné a na nějakou flanděru pošlu. ;-)
Ono je více lidí, kteří lehce poškozené, nebo jenom nepotřebné věci vyhazují. Já už takhle z "elektrokontyšu" zachránil (v rámci akce "chraňmě životní prostředí":-D) snadno opravil a lehce repasoval, mnoho zařízení a nářadí, které lidi vyhodili, že oprava by byla pro ně nákladná a nevýhodná. Od různého vybavení domácnosti (i docela drahé, robotické vysavače) až po ruční elektrické nářadí (i bateriáky, pouze s vadnými bateriovými packy). Ale u starších poškozených počítačů to někdy opravdu nestojí za to, ztrácet s jejich opravou čas. Nejsem nějaký IT (i když s a na počítači pracuji víc jak 30 let), ale pouze jako trochu informovanější uživatel.:puff:

tento OS mám na třech různých disketách

no to asi ne. cd s integrovaným servicepackem 3, jinak je to skoro ztráta času.

ten disk nebyl nikdy naformátovaný, nebo je na něm "cosi"? všechno zničit libovolným bootovacím hirensem, klasické verze 10.4~10.6
je to ide disk (paralalní kabel 80žil), nebo sata?
v případě sata: jaký režim má nastavený řadič sata v biosu? patří tam ide. a staré desky potřebují jumperem vnutit kompatibilitu disku se sata150, neb jsou tupé.

Pokud to nebude baterka, může být poškozeno místečko na HDD a jak to na něj narazí, jde to do háje. Už jsem toto zažil několikrát. Někdy když přejedeš HDD testem, je ten program schopný to místečko označit a pak se mu vyhýbá a HDD funguje dál, někdy už musíš měnit HDD. Pokud mě pamět neklame.

Win95 se instaloval z disket a tam bylo nutné tu disketu vyndat (notabene když to byla disketa 12, která už ani neměla bootování). Teda nejlepší bylo tam ty diskety nakopírovat a po nabootování z první to spustit už z HDD. Z (originálního) CD se dal instalovat snad až w98. Ale možná se pletu, ono v té době totiž ještě nebylo úplně normální, aby bios uměl z CD bootovat. XP to snad už měly ošetřené. Ale za pokus to taky stojí.

Tak jsem vyměnil baterii (ta měla jen 0,3V) ale nepomohlo to. Pak jsem z půdy vytáh další kastlové PC, zhruba stejného stáří, u kterého ale chyběl HDD. Zkusil jsem jej spustit. Naběhlo do Biosu a v něm se, u něj instalovaná CD mechanika, přihlásila. Tak jsem tam šoupl to CD s těmi WindowsXP. Načetlo to vše až do místa, kde to chtěly Widowsy zřejmě instalovat, ale hlásilo to, že není osazen žádný HDD a tak to dále nepokračovalo.
Tak jsem, z toho původního, vymontoval jeho HDD (Model IBM IC35.... ATA/IDE, CAPACITY 82,3GB, RPM 7200-r.v.2002) a přehodil jej do toho druhého. A když jsem pak ten druhý spustil, tak se u něj, v Biosu, nehlásil (neidentifikoval) ani ten HDD a ani ta jeho CD mechanika, která se bez toho HDD normálně identifikovala. Ale když jsem pak odpojil pouze napájení toho HDD, tak ten PC zase načetl to CD a spustil tu instalaci WXP, jako původně, až do místa kde to opět hlásilo že není instalovaný HDD.
Tak jsem zase přehodil ten HDD do toho původního PC, tam se v Biosu ten HDD sice objevil (identifikoval se), ale po spuštění instalace WXP jsem se zase dostal pouze do místa ukončení načítání konfigurace a po něm to skončilo a zůstala ta tmavá obrazovka s blikající čárkou vlevo nahoře.
Tož jsem ještě nakonec zkusil ten původní počítač spustit s odpojeným napájením toho HDD a s CD s instalací WXP. A nyní prošel načítáním konfigurace a dostal se i dál za tu tmavou obrazovku, do stejného místa jako ten druhý, a objevila se stejná hláška jako u druhého, že není osazen žádný HDD. A tam to pochopitelně zase skončilo.
Na základě tohoto usuzuji, že je asi vadný ten HDD. Takže zkusím tady u nás, u kluků v PC bazaru, vzít nějaký starší levný HDD a vyzkoušet, zad je to ono. Co vy na to?

Ještě malá poznámka pro brtníka.
Ta 3 CD s W XP jsi asi špatně pochopil. Jde o 3 CD ale na každém je kompletní instalace těch W XP. Takže jako tři možné (samostatné) "zdroje" instalace.

cituju...

tento OS mám na třech různých disketách

...a já jsem to špatně pochopil.
mě je to naopak jedno, už jsem zvyklý, že sem lidi píšou nepravdy. prostě jsi chtěl napsat, že to máš na 3 médiích. jenže freud ti napověděl, že to jsou diskety.

jinak postup instalace xp je tady, dá se líp popsat kde to drhne: https://pc.poradna.net/articles/440658-instalace-windows-xp-krok-za-krokem

Model IBM IC35.... ATA/IDE, CAPACITY 82,3GB, RPM 7200-r.v.2002

ibm disky (v posledním stádiu po chybách výrobce a následným odprodejem divize do hitachi) vypadaly spíš jako rébus pro ukrácení dlouhých chvil:
https://www.mysuperpc.com/hdu/jumper_label_full.jpg ... obvyklá poloha byly ty jumpey na okrajích jak je na fotce, ale má to více možností.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru