Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Monitor 144Hz nebo 240 Hz

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda je lepší si koupit na hraní FPS her jako CS:GO,LoL,DotA,Overwatch atd. 144 nebo 240Hz monitor. Nad tímto přemýšlím z důvodu toho, že sice jsou 240Hz monitory drahé, ale tento konrétní se dá sehnat za 6000Kč. Jedná se o : https://www.alza.cz/gaming/27-samsung-odyssey-c27rg50-d6238278.htm . Ostatní monitory se pohybují už nad rámec možností a tato cena je asi limit. Proto přemýšlím, zda koupit tento a i vzhledem k budoucí silnější sestavě se vyplatí, nebo koupit nějaký 144Hz. Ovšem nevím, v čem a jak jsou lepší atd. Také má monitor G-sync a momentálně mám AMD kartu i když už je v plánu kupovat NVIDIA kartu. Tím pádem se i ptám, jestliže nebude tato věc použitelná momentálně vzhledem ke kartě jestli je lepší myslet víc do budoucna nebo je to vlastně úplně jedno. Nevím, jaký to má nějaký dopad nebo jak je to důležité. Osobně používám 60Hz a když jsem měl možnost pár dnů použít 144Hz bylo to celkem ohromující ve hrách.

Děkuji za pomoc.
Změna kategorie, původně: Hardware (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Môj názor je, že ak tak nutne potrebuješ taký monitor a máš limit 6000 Kč, tak sa na to vykašli. Pre…
msx. 27.12.2020 18:51
msx.
Vela ludi nebude suhlasit a hned ti poviem preco. Takmer kazdy kto prechadza zo 60Hz na 144Hz ide z…
fleg 27.12.2020 19:01
fleg
Takmer kazdy kto prechadza zo 60Hz na 144Hz ide z nejake starsieho monitora na novy...a je z toho ho…
Hanyse.k 28.12.2020 05:08
Hanyse.k
Pri hrach treba robit tiez sleoy test...ked vies, ze hras na 144Hz velku ulohu zohrava autosugescia…
fleg 28.12.2020 12:26
fleg
PC ponukne monitoru len 60, ale ten musi zobrazit 144, takze chybajuce framy si musi vymysliet. Takz…
stylar 28.12.2020 16:32
stylar
Tohle mi dává smysl, koresponduje to i s tím, že při těch vyšších Hz se mi jeví obraz jako plynulejš… poslední
Hanyse.k 28.12.2020 18:13
Hanyse.k

Môj názor je, že ak tak nutne potrebuješ taký monitor a máš limit 6000 Kč, tak sa na to vykašli. Pretože na druhej strane, aj počítač musí byť schopný dávať také obrovské množstvo dát do toho monitora. Môžeš mať z tvojho pohľadu nadupaný počítač a zistiš, že hra ti dá len 90 FPS. Takže ak už to potrebuješ, asi nemá význam šetriť. A teraz z opačného súdka. Ak sa pozeráš na pohybujúci sa obraz, tak ľudské oko má istú obrazovú pamäť a je jedno, či máš 240 Hz alebo 144 Hz, oko to bude vnímať ako zliaty obraz (ak ti to samozrejme v hre vyletí na 240 FPS). Takže by som sa na to pozeral ako na marketing a nie ako reálne využiteľnú funkčnosť. Možno okom zachytíš občas nejaký detail navyše, to ti neberiem, ale to je tak všetko.

Ak niekto so mnou nesúhlasí, kľudne mu píšte vás názor, toto je len môj názor a nemyslím, že ho zdieľa každý.

Vela ludi nebude suhlasit a hned ti poviem preco.
Takmer kazdy kto prechadza zo 60Hz na 144Hz ide z nejake starsieho monitora na novy...a je z toho hotovy.
Lenze ja citim zmenu obrazu aj ked menim 60 za 60Hz a tiez som z toho "hotovy".
Preto tento dojem nema mat ziadnu vypovednu hodnotu, tu jedinu ma slepy test na rovnakom monitore, ale to uz je malokto ochotny spravit.
Rozdiel medzi 60 a 144Hz som citil aj ja, ale nie pri hrach ako tvrdi vacsina, ale pri urcitych situaciach, na ktore som sa vopred prichystal...napriklad prudke pohyby mysou zo strany na stranu.
Pri beznom pouzivani som ziaden iny pocit, ci dojem nemal.

Takmer kazdy kto prechadza zo 60Hz na 144Hz ide z nejake starsieho monitora na novy...a je z toho hotovy.

Tohle můžu potvrdit, přecházel jsem z 22" TN 60Hz na 32" VA 165Hz. Samozřejmě své udělalo i velikost nového monitoru.

Rozdiel medzi 60 a 144Hz som citil aj ja, ale nie pri hrach ako tvrdi vacsina, ale pri urcitych situaciach, na ktore som sa vopred prichystal...napriklad prudke pohyby mysou zo strany na stranu.

Vyzkoušel jsem to a rozdíl taky vidím.

Co teda nechápu, je vztah mezi obnovovací frekvencí monitoru (Hz) a snímky za sekundu (FPS), které dokáže můj HW ze sebe vymáčknout při nějaké hře. Píšeš, že při hrách to nevidíš, já to třeba v některých hrách pozoruji (ne při všech). Často hraju WoT, není to slepý test, ale přepnul jsem si to na 60Hz a 165Hz a prostě obraz při oněch 165Hz je plynulejší. K tomu bych dodal, že ale můj počítač na Ultra nastavení není schopen v této hře dosáhnout 165 FPS (Vsync vypnutý), pohybuje se v rozmezí 90-110 FPS. Zrak vzhledem k věku už nemám nejlepší, na Snellenové tabuli (kontrola ostrosti zraku) nevidím spodní dva řádky.

Jak to, že v některých hrách pozoruji změnu a v některých ne, čím to je? Hrou? Zrakem? Něčím jiným? Střílečky vesměs nehraju a nejsem honič FPS. Většinou v tématech, kdy se toto řeší, včetně odpovědi msx tady v tomto tématu se většina vyjadřuje, že počítač musí být schopný ve hře dodat tolik FPS nebo více, kolik je maximální obnovovací frekvence monitoru. Podle této teorie, bych měl mít obraz ve WoTku plynulejší při 60Hz, jelikož můj počítač je schopný dodat 90-110 FPS, jenže já ho pozoruji plynulejší při 165Hz a to můj počítač není schopný dodat, čím to je?

msx

Pretože na druhej strane, aj počítač musí byť schopný dávať také obrovské množstvo dát do toho monitora. Môžeš mať z tvojho pohľadu nadupaný počítač a zistiš, že hra ti dá len 90 FPS.

Hledal jsem (možná blbě) o tom nějaké články, našel jsem ale jen anglicky a já anglicky neumím, překladač Google nebyl zrovna ideální. Jestli se ptám blbě, nebo mi něco uniká, tak se předem omlouvám, ale zajímá mě to. Díky.

Pri hrach treba robit tiez sleoy test...ked vies, ze hras na 144Hz velku ulohu zohrava autosugescia a tej sa neubranis. Preto sa taketo porovnania musia robit zasadne slepym testom a nie samotestom;o).
FPS vs Hz. Mas hru...ta ti zobrazujem 60 framov za sekundu. Teraz mas monitor a ten ti zobrazi 144 framov za s.
Co sa stane? PC ponukne monitoru len 60, ale ten musi zobrazit 144, takze chybajuce framy si musi vymysliet. Takze zobrazi napriklad 2x posebe ten isty frame, co logicky nemoze prispiet k plynulosti, pretoze dvojnasobnym zobrazenim rovnakeho obrazku nemozes nadobudnut pocit plynulosti.
Preto je nutne mat minimalne tolko fps na vstupe v monitore aku mas nastavenu obnovovaciu frekvenciu monitora, aby sa to mohlo prejavit nejako na plynulosti..
Inak na sychronizaciu FPS vs Hz sluzi prave V-sync, ale ked nevidis nejake problemy v zobrazeni nezapinaj si ho.

PC ponukne monitoru len 60, ale ten musi zobrazit 144, takze chybajuce framy si musi vymysliet. Takze zobrazi napriklad 2x posebe ten isty frame

Ano, ale takhle přece panel s vyšší obnovovací frekvencí nikdo nepoužívá. Zapomínáte tady trošku na VRR (G-Sync, FreeSync), což je zásadní funkce. Ve skutečnosti to tedy bude tak, že pokud na 144Hz monitor posílá GPU jen 60 FPS, tak monitor pojede 60 Hz, což potom vypadá jakože je mi vyšší refresh rate k ničemu, jde o to, že GPU trvá vypočítávat výsledné snímky různě rychle (v závislosti na náročnosti scény), někdy je dokonce na monitoru obraz složený z více snímků (tearing).

Jestli mám např. 55-100 FPS (sice nedosahuji 144 FPS na plné využití panelu, i tak už těžím z vyššího refresh ratu), což se řeší špatně přes v-sync, protože double-buffer hned shodí FPS na polovinu a triple-buffer sice nakouskuje na víc snímků, ale kvůli větší mezipaměti je i větší odezva. Při VRR se prostě FPS synchronizuje s Hz monitoru, prakticky v milisekundách, jinak samotné FPS toho zas tolik o plynulosti neřekne, ale jen, že GPU pošle 60 snímků vypočítaných různě rychle (ideálně 16,6ms - jenomže některé snímky se vypočítají rychleji a některé pomaleji = stuttering, ale ve výsledku vidím 60 FPS, ne úplně plynulých, i když bych řekl, že tyhle drobné fluktuace většině lidem ani nebude vadit nebo to nepoznají).

Tohle mi dává smysl, koresponduje to i s tím, že při těch vyšších Hz se mi jeví obraz jako plynulejší, i když počítač nedosáhne tolik FPS, aby využil maximální obnovovací frekvenci monitoru. Můj monitor má FreeSync2.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru