Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fedora "appstore"

Ahojte,
Disclaimer: jsem Linux lama, snažím se na obstarožním notebooku přesvědčit sám sebe, že existuje i něco jiného než macOS/Windows.

Mám aktuální Fedoru s Mate a hledám nějaký "appstore", zkrátka něco, co si otevřu, když nebudu spokojen s vestavěným přehrávačem multimédií, napíšu tam "VLC" a ono mi to nabídne tlačítko "Nainstalovat" - kliknu a instaluje se.

Teď to musím dělat přes oser tohoto stylu:

su -
dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
dnf install https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
dnf install vlc

Myslel jsem si, že nějak tak, jak potřebuju, funguje dnfdragora, ale ta mi nabídne jen prošedlé okno a nic se neděje. Tak jsem zkusil Apper, ten mi vyhazuje pro změnu hlášky typu "SearchGroups not supported by backend". Je možné, že ani jedno z toho nemá dělat to, co si od toho slibuju, ale z popisku jsem pochopil, že by mělo.

Zřejmě jsem nepochopil něco kruciálního - budu rád za nakopnutí. Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
"Appstore" je v repozitářích, základní se nainstalují s instalací Fedora. Další jdou přidávat, najdi…
Rce 30.01.2021 21:57
Rce
Díky za nasměrování. Nainstaloval jsem si Discover přes sudo dnf install plasma-discover , spustil…
Moas 31.01.2021 20:23
Moas
Máš nastavené nějaké blbé barevné schéma, proto prd vidíš. Nemám problém s tím. I když poslední dobo…
Rce 31.01.2021 22:44
Rce
S věcmi typu "barevné schéma" jsem nehýbal, ani nevim, kde to je. Jiné aplikace problém nemají, jen…
Moas 02.02.2021 14:07
Moas
Rce ti jiste da vic odbornou odpoved, ale zkus tam to KDE Plasma nahodit. Jestli mas misto na disku,…
RedMaX 02.02.2021 15:46
RedMaX
Bohužel veškeré deriváty Ubuntu se mi nepovedlo - i přes snahu členů Poradny - nainstalovat. Fedora… poslední
Moas unreg 02.02.2021 20:21
Moas unreg

"Appstore" je v repozitářích, základní se nainstalují s instalací Fedora. Další jdou přidávat, najdi Gůůůglem repozitáře Fusion a Fusion Non Free. Po jejich nainstalování se ti objeví i VLC k instalaci. Dalším zdrojem jsou repozitáře Flatpak, základní FlatHub by měl být nainstalován s Fedorou. Lze stáhnout i RPM balíčky z různých míst Netu a nainstalovat, nejraději je instaluji ručně přes dnf (například přímo stažené LibreOffice - u nich jsou novější, než se najdou v repozitářích Fedora).

Dnfdragora, vychází z Mandrive, mi funguje ale moc nepoužívám. Dalším vhodným instalátorem je Discover, instaluje se spolu s Plasmou (KDE) a aplikace 'Software' pro Gnome. Obojí lze doinstalovat a funguje i pod Mate. Apper je zastaralý, tuším, že už se dávno nevyvíjí a je celkem normální, že občas nic nenajde a neukáže. Zobrazené skupiny v Apper nefungují už moc let.

Díky za nasměrování.
Nainstaloval jsem si Discover přes

sudo dnf install plasma-discover

, spustil se, zobrazuje appky, akorát kolem nich samé černo, bez názvů, bez ničeho. K nepoužití. Viz obrázek.
[92223-discover-png]

Tak jsem se jal zjišťovat víc ohledně dnfdragora - a zjistil jsem, že už čtyři měsíce je tam bug, že dnfdragora se celá nevejde na menší displeje (mám 1024x768) a nedá se resizovat, takže člověk nevidí kritická tlačítka, co má používat. Naštěstí jde pustit

sudo dnfdragora --qt

Ta resizovat jde.

Takže používám to, ale zatím jsem nepřišel na to, jak upravit položku dnfdragora v menu, aby se spouštěla s potřebným parametrem.

Celkově jsem teda zklamaný, tohle není systém, který by měl být dostatečně intuitivní pro BFU uživatele Windows, aby zkusili Linux.

Máš nastavené nějaké blbé barevné schéma, proto prd vidíš. Nemám problém s tím. I když poslední dobou mám trošku problémy s Mate, nějak blbě zachází s pamětí. Zatím jsem to moc dlouho neřešil, ale asi se mi něco podělalo v profilu, páč když založím nového uživatele, tam jede v pohodě. Ale kupa nastavení Fusion je v hajzlu...

Zkus jiná barevná schémata, na mne to dělá dojem, že máš písmo jen neviditelné. Nainstalovat Plasmu jsi zkoušel? Ta je podle mne nejlepší GUI co v Linuxu existuje, ale zase fakt, že pro MATE stačí slabší stroj. Co zkusit Gnome, mi teda nesedlo ale aspoň zkusit, jestli v těch programech něco uvidíš. Zkus nepoužívat ta módní černá barevná schémata, leccos ti tam pak zmizí. Ne všechny programy dovedou se přizpůsobit barevnému schématu typu tma.

Dnfdragora jsem právě spustil v pohodě i v malém okně. Nepouštěj jí přes sudo, ono si to o heslo roota řekne samo, takhle je to nebezpečné. A když to pouštíš pod Frameworkem QT, máš všechny knihovny QT správně nqinstalované? QT a Mate se někdy nesnáší, měl bys spíš preferovat GTK. QT je přírodní prostředí Plasmy.

PS: Když máš nějaké prvky "za rohem" a nejde to resizovat (nesetkal jsem se teda s tím osobně), tak při stisku Alt + kdekoliv levá packa myši a když to držíš, jde tím hejbat, ne jen za titulkový pruh. Funguje snad ve všech GUI.

S věcmi typu "barevné schéma" jsem nehýbal, ani nevim, kde to je. Jiné aplikace problém nemají, jen Discover.
Mohlo by to být tím, že bez Plasmy to prostě nepojede kloudně? Nezkoušel jsem ji instalovat.

Pokud pustim dnfdragoru bez sudo, vidím všechny aplikace na hromadě, nepřehledně a nefunguje hledání. Pokud ji pustím přes sudo, jsou krásně roztříděné a hledání funguje.
Dnfdragora s GTK mi právě nefunguje (nedá se resizovat, ani s tipem, cos dal) s QT funguje dobře. Je na to ofiko zadaný bug na Fedoru (v malých rozlišeních) a v řadě diskuzí jsem našel další uživatele se stejným problémem.

Na druhou stranu tohle je asi jediná věc, kterou řeším, jinak když to s chladnou hlavou promýšlím, tak všechno i pro mě jako amatéra je vlastně v pohodě, klikací - nastavení tisku, přístup na domácí NAS, prostě všechno valí. A férově se sluší podotknout, že na tenhle dědbook (15 let staré HP) se Win10 úplně odmítnou nainstalovat, protože "unknown graphic card". Je to nějaká fosilní ATi. Win7 v pohodě. Ve srovnání s Win7 je to všechno s Fedorou a Mate výrazně svižnější. Chtěl jsem ten střep někomu darovat ale po instalaci Fedory si ho nechám.

Rce ti jiste da vic odbornou odpoved, ale zkus tam to KDE Plasma nahodit. Jestli mas misto na disku, tak ti nic nebrani to spustit, vyzkouset a potom se zase prepnout do MATE a vyzkouset, jestli se to spravilo. Discover jsem koukal, ze je aplikace Plasmy, teda muze byt na necem zavisla a kdyz tam to KDE doinstalujes, tak v nem muzes zmenit nejake barevne schema, diky kteremu se to potom bude zobrazovat graficky spravne.

Ja ti vic pomoci nemohu, akorat se trochu divim, zes k tomu MATE nevzal Ubuntu. Sice snaha Canonicalu to rozbit uz tu take z jejich SNAP systemem je, ale nastesti ho nenuti pouzivat a DEB balicky normalne funguji. Za me na instalace neni nic praktictejsiho nez Synaptic, akorat je to urcene pro DEB na Ubuntu a spol.

Bohužel veškeré deriváty Ubuntu se mi nepovedlo - i přes snahu členů Poradny - nainstalovat. Fedora byla jediná, která prošla bez problému.
https://pc.poradna.net/questions/3030708-instalace-linuxu-konci-v-rescue-mode

Opět - umím si představit, že kovaný Linux admin by to dokázal vyřešit. Já měl zkušenosti s instalací různých distribucí a vždycky jsem to nějak dokázal v případě problému vyřešit - moc jich ale nebylo. Tohle bylo poprvé, kdy jsem prostě pohořel. Tehdy u mě Fedora celkem narostla na prestiži.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru