Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem obnova dat z harddisku nefunguje

Dobrý den,

odešel mi notebook a tak jsem chtěl dostat data z harddisku, když jsem přes korekci připojil hardisku k jinému pc, tak to bohužel psalo že je potřeba defragmentovat disk.
Tak jsem použil program Recuva na obnovu dat z disku, zaškrtl jsem hledat vše ale bohužel mi to našlo jen samé nepotřebné soubory, žádne fotky nebo dokumenty, což je pro mě nejdůležitější.
Uměl by mi někdo poradit ?

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Přes korekci? :-? Vážně to psalo, že chce defragmentovat disk? Tomu moc nevěřím. Proč obnovovat dat…
host 22.02.2021 10:37
host
korekcí jsem myslel konvertor ze SATA na USB...a ano opravdu to psalo že nelze zobrazit obsah disku…
bosan 22.02.2021 10:45
bosan
Holinky nebo hodinky, je to jedno oboji se natahuje.... Korekce a redukce/adapter neco diametralne o…
CalebCox 22.02.2021 10:53
CalebCox
Máte pravdu, zálohu bohužel nemám... :(
bosan 22.02.2021 11:11
bosan
TestDisk data Recovery je free pričom patrí medzi TOP. Pre lamy bude zložitý. https://www.cgsecurit… nový
Nuda 22.02.2021 12:51
Nuda
děkuji, zkusím to... nový
bosan 22.02.2021 15:30
bosan
Asi si pleteš slova defragmentovat a formátovat.
Karel04 22.02.2021 11:59
Karel04
Ano máte pravdu, napsal jsem to špatně, samozřejmě je správně formátovat. nový
bosan 22.02.2021 12:28
bosan
Mě to bylo hned divné. Defragmentaci vnucoval videorekordér sony (zejména po čistce v nahrávkách) a… poslední
ml1 22.02.2021 15:38
ml1
V žádném případě na disk nic nezapisovat (defragmentaci je v takové situaci blbost dělat stejně jako…
ml1 22.02.2021 11:37
ml1
děkuji, zkusím to.. nový
bosan 22.02.2021 15:30
bosan

Holinky nebo hodinky, je to jedno oboji se natahuje.... Korekce a redukce/adapter neco diametralne odlisneho, stejne jako defragmentace/format disku ktery to pravdepodobne chtelo delat. No doporucim obnovit data ze zalohy...

Kterou predpokladam nemate, ze? Takze disk odneste specializovane firme na obnovu dat a doufejte ze z disku neco dostane. Cenu za obnovu berte jako dan za blbost a pouceni pro priste - zalohovat, zalohovat, zalohovat.

TestDisk data Recovery je free pričom patrí medzi TOP. Pre lamy bude zložitý.

https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download
------------------------------------------------------------
Zrejme máš iba pošahaný zavádzač príslušného sektora, určite bude v RAW formáte pritom dáta sú na disku v 100% stave uchované. Stačí recovery z RAW do tabuľky NTFS.
EaseUS 8,5 ti bohate stačí: https://www.softpedia.com/get/System/Back-Up-and-Recovery/EASEUS-Partition-Recovery.shtml

Mě to bylo hned divné. Defragmentaci vnucoval videorekordér sony (zejména po čistce v nahrávkách) a většinou stejně skončila chybou. Windows běžně nabízí formátování, je to ještě asi dědictví z doby disket (diskety se prý dříve prodávaly nenaformátované, což já nepamatuju). Problém je, že to nabízí i u disků, které jenom nerozpozná (třeba je na něm souborový systém linuxu, nebo jenom nějak zbořený).

V žádném případě na disk nic nezapisovat (defragmentaci je v takové situaci blbost dělat stejně jako cokoliv jiného; spíš bych čekal formátování, nikdy se mi nestalo, že by mi nějaký systém vnucoval defragmentaci ani v situaci, kdy jsem měl disk hodně fragmentovaný).
Já bych zkusil GetDataBack (GDB), i proto, že ho mám koupený. Ale asi bych si nejdřív disk zkopíroval do souboru obrazu (zvlášť jestli je hodně fragmentovaný, bude lépe trápit disk v počítači, než disk, u kterého si nejsem jeho zdravím jistý). Obraz disku dělám většinou v tom GDB, ale jsou na to i jiné programy, případně to umí linux.
Soubor obrazu je potom možné i prohledat ručně, třeba fotky se nejlíp najdou, když se dá hledat EXIF nebo pokud se ví datum pohřešované fotky tak třeba 2020:02:22 (takto je zapsané datum v exifech). Tím se zjistí, jestli tam něco takového vůbec je. Obnovit to je věc jiná, jestli je to fragmentované a nezachovala se alokační tabulka, je to skoro nemožné, pokud je to v kuse, neni to tak složité - kdysi jsem tak obnovil 50 GB video z externího disku (skoro nového), stačilo najít začátek (ten mi prozradil GDB, tehdy jsem ho ještě koupený neměl) a zkopírovat následujících 50 giga.

Ten GDB stojí za pokus, bez zaplacení sice jenom ukáže, co na disku vidí, ale taková informace se taky hodí. Programů na takovou práci je pochopitelně víc.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru