Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno PayPal rada podvod?

Dobrý večer, potřebuji poradit. Na e-bay platím kartou přes paypal a teď poprvé obchoduji mimo e-shopy a slyšela jsem o všech těch podvodech, že je platba pozdržena/pending a pak ze mě chcou vylákat peníze vydíráním atp.. A nevyznám se v tom tak potřebuji poradit jak mám postupovat, zda se jedná o tento případ.
Kupec reagoval na můj inzerát jestli mám paypal, že mi hned pošle peníze, což už je podezřelé ano. Dala jsem mu můj paypal a přišla mi platba a že je pozdržena "on hold"
"This payment is in your on hold balance. Update your shipping info or order status to get your money sooner."
Teď nerozumím tomu, jestli je pozdržena z jeho strany, protože někde zadal, že ji odešle až dostane ty shipping info (což by znamenalo, že mám odeslat zboží, bez peněz na účtu- kravina), nebo je zadržel paypal jako sprostředkovatel a já mám nějakou záruku, že už je ta platba odeslaná, odesílatel ji nemůže stornovat a co já mám dělat, abych ji dostala? Z toho eng popisu od paypalu, to chápu že bez odeslání zboží ji nedostanu, takže je to podvod? Opakuju nejedná se o žádný eshop, ale platba mezi dvěma lidmi, tam by žádné pozdržení být nemělo ne a platba by se měla připsat aniž bych já něco dělala správně?

Předmět Autor Datum
A opravdu tohle vidíš ve svém účtu nebo v nějakém emailu?
Wikan 01.03.2021 18:50
Wikan
Ano na paypalu, ještě mi přišlo v emailu od paypalu tohle: "We've placed the funds on hold because w…
Gomboška 01.03.2021 18:55
Gomboška
Platba je zadržena a bude odblokována až dodáš informace o tom, že zásilka byla odeslána. https://ww…
Wikan 01.03.2021 19:12
Wikan
Ano, chápu že obě strany potřebují být kryté, ale není to tedy ten typ triku, nebo nigerijský spam?…
Gomboška 01.03.2021 19:20
Gomboška
Může se ukázat, že je to podvod, ale zatím to jisté není.
Wikan 01.03.2021 19:23
Wikan
Mohu tedy požádat o radu jaké jsou možnosti. Pokud nemám důvěru v transakci mohu zmáčknout "Refund t…
Gomboška 01.03.2021 19:32
Gomboška
V případě vrácení peněz si PayPal může nechat naúčtované poplatky. Kupující platbu jen tak zrušit ne…
Wikan 01.03.2021 19:38
Wikan
Takže se to netváří jako ten typ podvodů o který se píše a nemusím se bát odeslat předmět za několik…
Gomboška 01.03.2021 19:46
Gomboška
Pořád se to může ukázat jako podvod. Např. když "kupující" začne požadovat nějaké poplatky, tvrdit ž…
Wikan 01.03.2021 19:50
Wikan
Tak mě napadla taková amaterská detektivovina- dát si jméno kupce mého předmětu (přesněji drahokamu/…
Gomboška 01.03.2021 20:08
Gomboška
A nebo to naopak může být důkaz toho, že si někdo dal s tím podvodem opravdu záležet :-) Ale spíš to…
Wikan 01.03.2021 20:54
Wikan
Dokonce mi psal na email, ať zruším tu aukci, že už zaplatil. Tak děkuji za rady, půjdu do toho a tř…
Gomboška 01.03.2021 20:58
Gomboška
Jestli má ten člověk kontakt na tom portálu, tak mu napiš, že to pošleš až za pár dní třeba z důvodu…
Karel04 02.03.2021 14:23
Karel04
Vzhledem k tomu, že PayPal se řídí heslem, že kupující má vždy pravdu, je pozice prodávajícího ve sp…
Jan Fiala 01.03.2021 21:40
Jan Fiala
Asi to bude pravda. Kupoval som niečo cez e-bay a ani po dvoch mesiacoch to neprišlo. Stačilo v mail…
vavrapeter 02.03.2021 07:41
vavrapeter
Zdravím, tak bych zmínila, že obchod proběhl úspěšně a o podvod se nejednalo. Ovšem thread jsem zalo…
Gomboš 22.03.2021 18:29
Gomboš
Můj status byl platba "on hold" tedy zadržena a paypal uvolnil peníze, až kupec potvrdil, že mu balí… poslední
lední brtník 22.03.2021 19:09
lední brtník

Ano na paypalu, ještě mi přišlo v emailu od paypalu tohle:
"We've placed the funds on hold because we believe this transaction may involve a higher than usual risk. The amount will appear in your pending balance and will be available after the order is fulfilled."
Here's what you can do to get your payment sooner
Provide shipment information
Update the status of your service or virtual product sale

Takže jsem z toho velmi zmatená, jak může paypal vůbec vědět, že něco prodávám, má tam jít snad přeposílat peníze z účtu na účet jen tak, tak proč by to vyžadoval vyplnit něco takového

// piše to asi, že tam má nějakou ochranu na toto ten kupec
"Seller Protection
Eligible
Eligible when you...
Ship to the address on this page.
Save your tracking or shipping info."

Nevím jak z toho tedy poznám, jestli peníze dostanu nebo je to podvod..

Ano, chápu že obě strany potřebují být kryté, ale není to tedy ten typ triku, nebo nigerijský spam? Můžu tomu tedy věřit a hned jak tam dám ty informace, tak mi paypal ty peníze připíše? Nemůže to ten odesílatel ještě nějak pak zrušit ano..
je ze zahraničí btw..

Mohu tedy požádat o radu jaké jsou možnosti.
Pokud nemám důvěru v transakci mohu zmáčknout "Refund this payment" a bude to stornováno aniž by kdokoliv o cokoliv přišel?
A kdybych se rozhodla do toho jít jsem tedy nějak krytá? Ze strany paypalu? On už "krok" udělal, teď je další na mě, jak by to tedy šlo obrátit proti mě? Promiňte, že se tolik ptám, ale chci této problematice rozumět, abych se nikdy nenapálila. Děkuji

Takže se to netváří jako ten typ podvodů o který se píše a nemusím se bát odeslat předmět za několik tisíc, dobře děkuji. Přišlo mi to velice podezřelé vzhledem k minulosti co mi chodilo za nabídky. A zajímalo by mě co hledají uživatelé z jiných států např. na českém aukru.

Tak mě napadla taková amaterská detektivovina- dát si jméno kupce mého předmětu (přesněji drahokamu/nerostu) do googlu a světe div se. Našlo to profil člověka na největším portálu s těmito nerosty, kde má fotografie sbírky a i českých kousků, tak to vypadá že je opravdu vykupuje všude možně a šance, že by si na tu osobu nějaký "fake" hrál je snad mizivá. Dáte mi za pravdu, že to můžu považovat na 99% jako důkaz pravdivého obchodu bez levot? Dost mě to uklidnilo, u těchto inzerátů s vysokou cennou na aukru jsem byla totiž několikrát terčem Nigerijského spamu.

Asi to bude pravda. Kupoval som niečo cez e-bay a ani po dvoch mesiacoch to neprišlo. Stačilo v mail-y upozorniť predávajúceho, že buďto okamžite tovar(odkaz na dopravcu) alebo refund. Inak to riešim rovno s paypal-om. O tri dni peniaze nazad na účte. Samozrejme tomu predchádzali aspoň tri upozornenia, že zakúpený tovar stále nemám.

Zdravím, tak bych zmínila, že obchod proběhl úspěšně a o podvod se nejednalo. Ovšem thread jsem založila, abych věděla jak situaci rozpoznat a na to jsem musela dojít sama. Vím, že nikdy není 100% jistota. Šlo mi o možnosti v těchto službách.
Pokud např. hrozilo kupci, že by mým stornem přišel o těch 5% za převod, co si paypal bere.. tak už to by asi málokterý podvodník podnikl, pokud by tedy nedisponoval značným kapitálem a věděl, že se mu to dozajista vrátí.
Kdysi jsem, ale četla o nějakém tom statusu platby "pending" a že podvodník peníze potom neodeslal až měl zboží. Tohle očividně tedy nebyl ten případ, kde je taková možnost, že? Můj status byl platba "on hold" tedy zadržena a paypal uvolnil peníze, až kupec potvrdil, že mu balík došel a je v pořádku. Jinak bez tohoto potvrzení by je paypal uvolnil až po 21 dnech, pokud by mu nepřišla žádná námitka do té doby ze strany kupce. Ovšem chvíli jsem byla v nejistotě, když po několika dnech od doručení se nic nedělo (psalo po 1 dni od doručení uvolní peníze) a můj příkaz nešel dát k řešení podpoře, začala jsem být zoufalá a horko těžko si přes anglickou support nápovědu dohledala, jak postupovat k urychlení. Napsala jsem to kupci a ten to doručení na paypalu naštěstí potvrdil a peníze mi to hned uvolnilo. Tak třeba to někomu pomůže.
Tak děkuji za rady a jsem ráda, že vše bylo bez problému. Hezký den

Můj status byl platba "on hold" tedy zadržena a paypal uvolnil peníze, až kupec potvrdil, že mu balík došel a je v pořádku.

ježíš nestraš.
já umím anglicky jen povrchně a vůbec nečtu co mi po čase píšou, spíš to mažu. zrovna nedávno se asi gearbest připomínal, jestli jsem proboha to zboží dostal. si říkám co vyšilujou, zboží měsíc šlo, konečně přistálo, zaplaceno mají, já nic nereklamuju - tak co chcou?
teď koukám že s tím může být svízel a odesílatel třeba 2 měsíce nemá prachy. začnu občas kontrolovat datum položek v bankovnictví "nezaúčtované transakce", nebo číst co shop píše.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru