Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Whatsapp a nova pravidla soukromi

WhatsApp byl zdarma a bez reklam. Pak ho koupil Facebook, který doluje data o uživatelích internetu (i těch, kteří u něj žádný účet nemají) a z těch lidí pak dělá bílé maso. Prodejné děvky, které prodá kdejakému vandrákovi (i zcela pochybnému), který si zaplatí. Vlastní zisk je na prvním místě a to až tak, že oproti ostatním extrémně přesahuje jakékoliv hranice. o

Protože se ale kvůli šifrování nedařilo cílit reklamu na uživatele WhatsAppu (údajně do komunikace neviděl), tak potřebuje nutně spárovat údaje s Facebooku s účtem WhatsAppu. Díky FB bude o tom uživateli vědět absolutně všechno a bude na něj moct cílit reklamu a opět ho prodávat, i kdyby do šifrované komunikace skutečně neviděl.

Jenže Facebooku se věřit nedá ani slovo, většina věcí, které pouští do světa, jsou lži a kouřové clony. Jak tady píše správně Gihad, ideální je komunikátor, který je open source.

To znamená, že má otevřený zdrojový kód a všichni se mohou podívat, zda neobsahuje nějaká zadní vrátka (jaká píšeš, že třeba autor třeba dokáže komunikaci nějak rozšifrovat).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Open_source

Doporučuji přejít na nějaký jiný komunikátor, pokud ti záleží na šifrování. Třeba nejbohatší člověk světa Elon Musk doporučuje Signál. U nás třeba Vojta Dyk také. Ale je jich víc.
https://www.lupa.cz/clanky/neverite-telegramu-ani-signalu-tady-jsou-komunikacni-aplikace-pro-opravdove-privacy-freaky/

Pokud ti jde o co největší množství uživatelů, nabízí se Telegram. Ale ten už chce začít info o uživatelích také prodávat. Proto se doporučuje Telegram odinstalovat minimálně z mobilního telefonu.

Jelikož je teď Facebook hodně paralyzován tím, co udělal Apple, že lidem nabídl možnost, jediným zaškrtnutím zakázat šmírování při pohybu na internetu (ale sám to samozřejmě dělat může), snaží se FB o jiné cestičky. Proto ten WhatsApp.

Jinak dobrý byl i program Wickr Me. Který ale na Ubuntu přestal fungovat. Je to zřejmě z poměrně jednoduchého důvodu.Wickr Me je sice open source, ale ani to nemusí stačit. Jelikož podle všeobecných obchodních podmínek Microsoftu můžou v případě ,,oprávněného" zájmu sledovat uživatele a to až na úroveň dotyku každé klávesnice klidně při psaní v pouhém Wordu a nikoliv jen při pohybu na internetu a pak tyto údaje sdílet s někým dalším. Takže ta instituce, která se o dotyčnou konkrétní osobu zajímá, nemusí ani prolomit šifrování, které je skutečně open source, ale stejně se dostane ke každému slovu, které píšeš v zašifrované komunikaci. Akorát to není tak, že se o tebe začne zajímat až na základě toho, co píšeš v šifrované komunikaci, Ale nejdřív jí musíš zajímat z jiného důvodu z jiného zdroje.

Windows má 99% lidí. Ale jelikož je Ubuntu také open source,, není tady ta možnost, dostat se k obsahu skutečně šifrované komunikace oklikou z druhé strany. A jelikož firma s Wickr Me sídlí v té zemi, ve které sídlí, tak není sebemenší problém (je to uzákoněno, že spolupráce je povinná a právně vymahatelná) tento komunikátor zrušit pro linuxové distribuce a ponechat pouze pro Windows.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny