Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vedení ethernetového kabelu souběžně s elektrikou

Dobrý den,
prosím o radu.Po bytě je rozvod elektřiny klasickým kulatým kabelem, který je uložen v liště.Potřebuji vést ethernetový kabel souběžně asi v délce 5m.Původní záměr byl ten kabel mít v celé délce jenom položený na té liště.Kabel jsem plánoval použít tento : https://www.alza.cz/vention-flat-cat-7-patch-cable-8m-black-d5827496.htm
Chtěl bych se tedy zeptat, mohu to takto vést ? (bezpečnost,rušení...)
Děkuji.Petr

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chraň tě ruka páně vést datový a silový kabel ve společném krytu bez oddělovací přepážky! Nejde o ně…
Pytlík 19.05.2021 10:26
Pytlík
Ehm tak ja neviem...zahriatim prepalit izolaciu ethernetu? Trosku scifi pre mna. Ale ak by sme to aj…
fleg 19.05.2021 10:30
fleg
Pro tebe scifi, pro zákon (a venkoncem i pro mě) reálná možnost.
Pytlík 19.05.2021 11:15
Pytlík
@Pytlík Čo hovoríš je SciFi, lebo zo zákonu fyzikálneho by si vedel o koľko °C sa taký vodič pri dan…
Ale 19.05.2021 13:53
Ale
Nejde o požár, ale o protavení umělohmotné izolace. A mezi námi, co do toho pleteš frekvenci?
Pytlík 19.05.2021 16:55
Pytlík
ani to neroztaví izoláciu.
Ale 20.05.2021 13:58
Ale
Jak jsem psal: Dělej si to jak chceš. Ale jenom sobě, jinak ti to soud spočítá. Uvědom si už konečně…
Pytlík 20.05.2021 16:39
Pytlík
A nie sú rozvody po byte ťahané práve v trubkách ? Predpokladajme že tazatel neprevádzkuje v obývačk…
sakraforte 20.05.2021 17:23
sakraforte
Já tady ve všeobecnosti horlím proti tahání silových a datových kabelů v jednom krytu bez oddělovací…
Pytlík 20.05.2021 17:50
Pytlík
Lenze to, ze je to nebezpecne tvrdis ty. Ja som nikdy ziadne zahrievanie v trubkach nezazil a bezne…
fleg 20.05.2021 18:38
fleg
No, už jsem to psal: Tvoje rozhodnutí, soud ti to ale spočítá. Zřejmě patříš k těm naivkům, kteří si… nový
Pytlík 21.05.2021 17:55
Pytlík
Nie je to zakon je to norma a norma bola vytvorena kvoli rusenie a nie bezpecnosti. Hovoris o sude a… nový
fleg 21.05.2021 18:37
fleg
U soudu bude mít norma sílu zákona. Na školení na tohle upozorňují. nový
Pytlík 21.05.2021 19:02
Pytlík
Pokud nebude v té liště, ale jenom na ní, neměl by to být problém. Ani z hlediska bezpečnosti (ta li… nový
ml1 21.05.2021 12:38
ml1
na tom LAN kabelu není nic zvláštního. To křižování, dnes tedy stáčení už vymyslel Western Electrick… poslední
paul 22.05.2021 19:44
paul

Chraň tě ruka páně vést datový a silový kabel ve společném krytu bez oddělovací přepážky! Nejde o nějaké rušení ze souběhu (to u bytových rozvodů skutečně nehrozí a není třeba používat stíněné kabely), ale o bezpečnost. Silové kabely se občas dost zahřejí (sáhni si na kabel k žehličce po chvíli žehlení, a ve zdi je to ještě horší...) a to na teplotu, která jim nevadí, ale izolace datových kabelů se už začíná tavit. Také možnost (doufejme, že teoretická) vzájemného protavení silového a datového kabelu není nic, o čem bych si chtěl nechat zdát.

Jak jsem psal: Dělej si to jak chceš. Ale jenom sobě, jinak ti to soud spočítá. Uvědom si už konečně, že ty bezpečnostní předpisy (zavedené na základě špatných zkušeností) jsou nejen kvůli běžnému provozu, ale i kvůli vyššímu zatížení. A vtluč si do hlavy, že nějaký proud volný kabel jenom lehce zahřeje a tentýž proud u téhož kabelu v uzavřené trubce začne tavit izolaci. Ale to ty nepřipustíš, protože musí a musí být po tvém, takže končím.

Já tady ve všeobecnosti horlím proti tahání silových a datových kabelů v jednom krytu bez oddělovací přepážky. Je to nejen proti (v tomto případě rozumným) předpisům, ale také skutečně nebezpečné. A když nějakému polo-laikovi řekneš, že to klidně může v tomto případě táhnout spolu (což já bych neudělal nikdy), tak to natáhne spolu i v případě, kdy to smrdí průserem i za běžného provozu, nejen při nepředvídaném přetížení.

Lenze to, ze je to nebezpecne tvrdis ty.
Ja som nikdy ziadne zahrievanie v trubkach nezazil a bezne v priemyselnom prostredi su tahana datove a silove vodice spolu.
Jediny dovod preco bola stanovena norma v cm je rusenie.
Vies aka je teplota tavenia toho plastu na tej buzirke? A chces mi povedat, ze elektricky kabel sa dokaze sam zahriat na taku teplotu?
Samozrejme mozne to je, ale vadny je jednoznacne ten kabel/kabelaz a nie to, ze si polozil vedla neho daovy kabel, ktory prehorel.
Elektricky kabel nema co hriat a uz vobec nie na taku teplotu aby roztavil susedny vodic/jeho ochranu.

No, už jsem to psal: Tvoje rozhodnutí, soud ti to ale spočítá. Zřejmě patříš k těm naivkům, kteří si myslí, že dráty tečou jenom takové proudy, na které jsou navrženy a nikdy více. Ono většinou ano, ale občas se stane... - a potom přijdou ke slovu předpisy a zákon, a to bez ohledu, jestli jsi to udělal ve fabrice, nebo doma. Zákon říká, že datové a silové vodiče spolu ne ... a bude se účtovat. Rozhodnutí je ale, jak jsem psal, na tobě. Já bych to nedělal, už jsem viděl protavené vodiče.

Nie je to zakon je to norma a norma bola vytvorena kvoli rusenie a nie bezpecnosti.
Hovoris o sude akoby si dopredu vedel ako sa sud rozhodne.
Ak sa pretavi vodic bude horiet aj lektricky kabel, nielen datovy.
A ako som povedal my vsade pouzivame LSOH kable prave z preventivnych dovodov

Pokud nebude v té liště, ale jenom na ní, neměl by to být problém. Ani z hlediska bezpečnosti (ta lišta tvoří dostatečnou bariéru) ani z hlediska rušení (pokud elektrika v té liště nepovede k obloukové peci; 50 ani 150 a 300 Hz (obvyklá třetí a šestá harmonická) podle mě ethernet nerozhodí, tyto kmitočty i kdyby se naindukovaly, by mělo síťové zažízení ignorovat, ethernet je vymyšlený právě tak, aby ho běžné rušení nerozhodilo). Do stejné lišty určitě ne (důvody už tu padly), ale na ní by to vadit nemělo. Jenom mi to přijde neestetické, nebylo by vhodné ten kabel také dát do lišty, stačila by ta nejmenší, co se prodává, i kdyby byla jen položená nebo přichycená oboustrannou lepenkou bude to pořád lepší než jen položený kabel (ten plochý kabel by se taky možná dal přilepit, ale bude se to pořád blbě uklízet). Jinak nevím, jestli ještě platí, že by správně by mezi silovým a sdělovacím vedením měla být kovová uzemněná přepážka. V práci nám to třeba tak dělali, ale tam se počítalo s větším rušením (takže i ty kabely na ethernet a telefon dávali stíněné).

na tom LAN kabelu není nic zvláštního. To křižování, dnes tedy stáčení už vymyslel Western Electrick kdysi v letech 18xx na vzdušných drátech, tak z toho nedělejte horor.. to křižování je hlavně z důvodu přeslechu mezi telefonními vedeními. Jinak třeba v elektronkových radiích se stačeným párem takalo střídavé žhavení, právě proto aby nevyzařovalo, a že tedy vyzařovat umělo těch 6,3V žhavení....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru