Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem uzemnění stp kabelu

Zdravím potřebuji poradit v domě mám nataženy STP kabel zároveň s elektrikou. V rozvaděči májí všechny kabely stíněnou koncovku rj45 a jsou zapojeny do switche který má stíněné porty. V jednotlivých místnostech mám ve zdi krabice připravené na instalaci datové zásuvky.

Jelikož jsem koupil nestíněné datové zásuvky se svorkovnici je možné například spojit stínění kabelu se zemí v zásuvce nebo je lepší koupit stíněny keystone?

Jak se to řeší v případě že bych použil keystone a propojil to stíněným kabelem do koncového zařízení které nemá stíněný port ?

Předmět Autor Datum
Dle normy se může stínit jen na jednom konci kabelu v rámci domu u wifi antény na střeše se musí stí…
zdenekhadrava 03.06.2021 07:24
zdenekhadrava
Někdy je dokonce lepší uzemnit jen jeden konec, protože jinak hrozí, že potečou stíněním nějaké vyro…
jirka44 03.06.2021 08:51
jirka44
To je právě ta magie, na kterém konci stínit. Ale pokud na druhém konci ani neni možnost, tak to pro…
ml1 03.06.2021 12:53
ml1
Jenom taková, nyní již vlastně zbytečná doplňovací otázka: Pro kterého čerta jsi si tam nechal natáh…
Pytlík 03.06.2021 20:53
Pytlík
Použiť tienené STP či FTP káble v rodinnom dome je vážna chyba. Môžeš si tak vyrobiť zdroj rušenia a…
ok 04.06.2021 05:58
ok
Ak nemáš patch panel tak uzemníš switch (kovový) so zemou z rovádzača. Ak tú možnosť máš, rozhodne j…
sakraforte 04.06.2021 09:36
sakraforte
nikdy se nezemní na oboukoncích, správně je zemnitu switche... poslední
paul 04.06.2021 17:22
paul

To je právě ta magie, na kterém konci stínit. Ale pokud na druhém konci ani neni možnost, tak to problém řeší. Připojení stínění na kostru na obou koncích uzavře cestu vyrovnávacím proudům, to neni dobrá cesta (základní zásada je pospojování zemí do jednoho ekvipotenciálního bodu). Na to jsou právě kabely se dvojitým stíněním, což znamená dvě izolovaná stínění (ne to že tam vedou dva "stínící" drátky jako u toho, čemu se říká double shielded). Pak je jen otázka, které připojit kam, bylo na to nějaké pravidlo, ale je to taková duchařina, že ne vždy platilo. Jsem rád, že se duchařinou kolem EMC už delší dobu zabývat nemusím.

Jenom taková, nyní již vlastně zbytečná doplňovací otázka: Pro kterého čerta jsi si tam nechal natáhnout naprosto zbytečné a kontraproduktivní ftp kabely? Proč kontraproduktivní vidíš podle svého dotazu, přičemž ani správné uzemnění ti nepřinese vůbec žádnou výhodu. Pokud to ale nebylo tvoje rozhodnutí, tak jako bych nic neřekl...

Použiť tienené STP či FTP káble v rodinnom dome je vážna chyba. Môžeš si tak vyrobiť zdroj rušenia aj tam, kde žiadne rušenie nie je. Ale keď to už máš natiahnuté, tak použi tie netienené zásuvky čo máš kúpené. Je jedno, či by si tam dal miesto nich tienené, lebo aj tak použiješ na pripojenie počítača UTP káble (použiť tienené by bola ďalšia chyba). V žiadnom prípade nespájaj tienenie v zásuvke so zemou! Dá sa povedať, že až dovtedy neurobíš chybu pri tienení, kým nevytvoríš zemniacu sľučku. Ďalej uzemni panel pri switchi (ak ho tam máš a nepcháš káble priamo do switcha), a na pripojenie switcha použi UTP káble. Si si istý, že tienenia portov na switchi sú naozaj spojené so zemou? To nemusí byť pravidlo, zistiť to môžeš ohmmetrom. Malé switche či routre sú spravidla oddelené od zeme úplne. Všetkým týmto somarinám by si sa vyhol, keby si tam dal všetky káble UTP.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru