Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A v čem vidíš problém? Na Windows 11 jedu od začátku insiderových verzí a zatím jsem na žádný problé…
Jan Fiala 02.09.2021 10:36
Jan Fiala
Je nutné dávať všetky diagnostické dáta? Dá sa to po nainštalovaní obmedziť? Tiež by som rád prešiel… nový
msx. 04.09.2021 19:18
msx.
A co bude na tom w11 tak špatného, že se tomu dost lidí tak brání? :D Přijde mi to, jako když končil… nový
virten 04.09.2021 10:51
virten
Otázka je spíš, co na tom bude dobrého? Zatím se ví, že to má mít větší nároky na HW, vynucovat si G… nový
gilhad 04.09.2021 11:40
gilhad
Znovu opakuju, na W11 jedu "naostro" od prvni insider verze, prave proto, abych v predstihu odchytal… nový
Jan Fiala 04.09.2021 19:17
Jan Fiala
Co se tyce tech aplikaci, tak jsem jenom hadal, protoze zatim tomu tak vzdy bylo, ze se nasly nejake… nový
gilhad 04.09.2021 19:54
gilhad
Mám na teba otázku. Na základe tvojho príspevku som rovno prešiel na Insider a nainštaloval Windows… nový
msx. 05.09.2021 11:58
msx.
nevybavuju si jediného uživatele, který by brečel že končí starý systém, žiješ v divné bublině. zat… nový
lední brtník 04.09.2021 13:05
lední brtník
nevybavuju si jediného uživatele, který by brečel že končí starý systém, žiješ v divné bublině. Win… nový
Pavel 04.09.2021 19:02
Pavel
Potom prejdi na Linux Mint Cinnamon a budeš spokojný. Samozrejme vyžaduje si to aj trochu trpezlivos… poslední
msx. 05.09.2021 12:07
msx.
Nejak nechapu otazku. Jak "pujde zastavit"? Proste neaktualizuj a nebudes muset resit zastavovani. nový
Dwane Dibbley 04.09.2021 19:08
Dwane Dibbley
Jáák neaktualizuj, bude mať od dňa dopytu po vypnutí WU deravý W10, dokonca kapitalistickými, americ… nový
Nuda 04.09.2021 19:22
Nuda
Určite nebude, pretože aktualizácie Windows 10 budú do roku 2025. Nikde nehovorí, že nemá aktualizov… nový
msx. 04.09.2021 19:25
msx.
A, ako to celé v strachu, bolestiach roztrasený, slušný, nemajetný, poctivý, nemohúci občan rozlíši,… nový
Nuda 04.09.2021 20:28
Nuda
Keď sa tak všetci bojíte, nemajte Windows a nič sa nestane. Hlavne treba čítať, kde kliknem na ok, a… nový
msx. 04.09.2021 22:03
msx.
Proste neaktualizuj ... hyperkritická aktualizace, bez které je nebezpečné ten systém provozovat, v… nový
lední brtník 04.09.2021 23:28
lední brtník

Je nutné dávať všetky diagnostické dáta? Dá sa to po nainštalovaní obmedziť? Tiež by som rád prešiel, ale všetky dáta sa mi posielať do tramtárie nechce. A ešte otázka: Ak prejdem do programu Insider, je za určitých podmienok možné ziskať aj licenciu Windows alebo je to vlastne len o používaní tých testovacích, myslím jednoročných, verzií? Nie je mi to celkom jasné z toho, čo som si prečítal z toho, čo mi Windows ponúkol na čítanie ohľadne Insider programu.

Otázka je spíš, co na tom bude dobrého?
Zatím se ví, že to má mít větší nároky na HW, vynucovat si GDP, jako dosud každá nová verze Windows to nejspíš přinese problémy s dosud existujícími aplikacemi, nastavování zase bude překopané tak, že se v tom člověk nevyzná a bude se to muset učit znovu, několik prvních verzí bude mít výrazné chyby a patrně to bude ještě vlezlejší s updatama, než předchozí verze.

Běžně člověk kpřechází na jiný SW protože mu přinese nějaké výhody, nikoli jen proto, že se firma rozhodla kasírovat znovu a vynutit si update HW v době, kdy je nedostatek a ceny rostou .., takže by spíš stálo prodejcům za to vysvětlovat, proč by měl zákazník vůbec chtít novou verzi, než páčit z něj, proč nechce opustit tu, s jejímiž problémy se už tak nějak naučil žít.

Jako mě to může být fuk, poslední, co jsem používal nějak víc byla XPčka a s úlevou jsem od nich odešel, ale chápu, že dokud lidem něco nevadí příliš, tak nechtějí jen tak měnit za něco, kde budou muset řešit ještě další problémy a nic z toho.

Znovu opakuju, na W11 jedu "naostro" od prvni insider verze, prave proto, abych v predstihu odchytal problemy s aplikacemi. Zatim jsem na nic, co jelo na W10 a nsjelo by na W11 nenarazil.
Pokud sis zvykl na nastavovani na W10, pak nebudes mit na W11 problem.

Jedu na notebooku a nepozoruju nejake vetsi naroky na hw. Tam je to srovnatelne s W10.

Co se tyce tech aplikaci, tak jsem jenom hadal, protoze zatim tomu tak vzdy bylo, ze se nasly nejake, ktere s prechodem na novou verzi prestaly chodit. Mozna se jim to poprve podarilo udelat skutecne zpetne kompatibilni.

Na nastavovani W10 jsem si nastesti zvykat nemusel, protoze jsem je nikdy nepouzil.

Co takhle ctu, tak W11 maji vyzadovat minimalne TMP modul a UEFI a GDP partisny, coz W10 nevyzadovaly. Samozrejme, pokud uz to mas, tak nemas problem, ale zdaleka ne vsechny pocitace to tak maji.

Mám na teba otázku.

Na základe tvojho príspevku som rovno prešiel na Insider a nainštaloval Windows 11. Som spokojný, je to len premaľovaná 10. Nepáčia sa mi oblé rohy, tie ostré v 10 boli dokonalé. Je to moja osobná preferencia, takže ignorujem. Tasbar som zarovnal vľavo, nech to vyzerá normálne, ale opäť len moja preferencia, takže nevadí. Lenže:

Od čias Windows XP som používal Panel nástrojov vytvorený z adresára, ktorý obsahoval LNK súbory. Ten som pripol vľavo a dal som automaticky schovávať. Ak som chcel nejakú aplikáciu spustiť, klikol som v paneli a bolo. Menu Štart som teda prestal používať úplne. Výhoda bola, že som po čistej inštalácii a nastavení tohto panelu mohol okamžite spúšťať všetky aplikácie a nebolo treba nič iné nastavovať (používam Portable Platform s nainštalovanými portable aplikáciami).

Vo Window 7 ale už Panel nástrojov nebolo možné pripnúť tak ako som to robil vo Windows XP a vo Viste, tak som ho pripínal na Taskbar a v podstate to plnilo tú istú funkciu. Po inštalácii Windows 11 panel zmizol a zistil som, že Windows 11 niečo také už nepodporuje. Google mlčí a ja som bez panela.

Moja otázka teda je: Skutočne Panel nájstrojov už v Windows 11 na Taskbar nedostanem? Neexistuje nejaká náhrada? Pre mňa to bolo niečo ako Total Commander. Bez toho ani na krok, lebo prieskumník za veľa nestál.

A aby to neznelo ako plač nad rozliatym mliekom, tak ešte niečo:
- na Windows 11 skôr či neskôr prejdeme všetci, takže riešim problém, ktorý by som tak či tak jedného dňa riešil
- mám zhruba na 80 % rozpracovanú aplikáciu, ktorá plní rovnaký účel, len som jej vývoj pozastavil, lebo situácia okolo Windows 7 a Panelov nástrojov mi vyhovovala (presnejšie, časom som si zvykol, že to na ľavú stranu obrazovky už nedostanem ako vo Viste), no ale teraz ten vývoj opäť spustím (boli s ňou nejaké problémy, ale to už poriešim na Lazarus fóre)

Mimochodom, otázka od veci, skúšal si Lazarus, prípadne aký máš naň názor?

nevybavuju si jediného uživatele, který by brečel že končí starý systém, žiješ v divné bublině.

zato bránit se novému systému má dobré důvody:
- změna ovládání bývá nepříjemná, zvlášť když musíš měnit skripty pro automatizaci. tam nefunguje žádný pokus-omyl nebo x-minutové hledání, musí přesně fungovat nová syntaxe navíc současně i se starou.
- typickým kretenismem m$ je znefunkčnění starých postupů (třeba pro výchozí nastavení profilu) a zahnojení systému novými potenciálně zranitelnými zbytečnostmi. ukázkově nepřátelským systémem v tom jsou win10. je to ostudné, ale jedinou normální přiměřeně bezpečnou edicí je osekaný ltsb/ltsc.
- choromyslná obsese aktualizacemi, které mívají v novém systému velikost celých starých servicepacků, přináší trochu problémy s jejich distribucí a hlavně větší problémy s množstvím nových chyb, špatné opravy často přináší zhoršení stavu (opravy oprav). ukázkami zoufalosti jsou nekonečné pokusy o zabezpečení děr rdp nebo intel me ve win10.
- u win10 se viditelně projevuje generační obměna programátorů u m$, kdy se v systému objevují školácké chyby, které byly vyřešené 10 let předtím.
- tebou vzpomínaná změna os přišla hloupým způsobem: nové visty byly cca 3x nenažranější než staré xp. výrobci však nároky os podceňovali a dodávali naprosto nevyhovující sestavy (vista s 1gb ram, dokonce s 1jádrovým cpu)
- jak tu padlo: systém si nekupuješ kvůli novým duhovým ikonám, ale protože potřebuješ spouštět aplikace. nový systém vždy znamená nějaké problémy se starými aplikacemi. (nová instalace, nová licence, nové nastavení - přitom přínos nula)
- s novým os přichází změny nebo nekompatibility se starým způsobem zálohování, s migrací systému

že domácí klikač polovinu z toho nechápe ještě neznamená, že tyto problémy neexistují. tak proč bych já měl být pokusný králík na novém os?
změny vždy neznamenají, že jsou špatně, jak se ptáš ty. ale vadí prostě že jsou.

nevybavuju si jediného uživatele, který by brečel že končí starý systém, žiješ v divné bublině.

Win7 byly dle mýho pohledu poslední, kde šlo ještě mít nad systémem jakousi kontrolu. Našinec věděl kde se co dá nastavit, bylo to přiměřeně intuitivní. Od Win8 je to dle mýho celkem neštěstí. Dívám se na to z pohledu domácího uživatele, hlubší znalosti nemám.

Takže já obrazně řečeno s koncem Win7 plakal.

Jáák neaktualizuj, bude mať od dňa dopytu po vypnutí WU deravý W10, dokonca kapitalistickými, americkými hackermi furt napadnutý Firmware periférie HW, UEFI, GK, OldWér, DKW (dkw - bola značka zlúčeného Audi, "Do Kopca Vytlač"), či nebodaj sofistikovaným malicious WPBT:

https://github.com/Jamesits/dropWPBT

človek sa radšej ráno nezobudí, nevstane z kanape v strachu pred hackerstom z radov amerických hackerov. Pravda, len ten, ktorý nefičí na distre Linux, ba na pokúsanom jablku, ten je ochránený, ošetrený za vodou.

A, ako to celé v strachu, bolestiach roztrasený, slušný, nemajetný, poctivý, nemohúci občan rozlíši, že sofistikovane nevstúpi do jeho prácne zakúpeného HW s Windows, neželaná, hidden skytá, tajná americká, nežiadúca W11?

Proste neaktualizuj ...

hyperkritická aktualizace, bez které je nebezpečné ten systém provozovat, vyjde tak 1x do roka.
všechno ostatní jsou jen pseudo náhražky, záplaty záplat, naivní pokusy o zalátání windows připojených přímo k netu, nebo dojmy mrchosoftu co by mohlo pracovat lépe v aplikaci, která je všem ukradená.
nebo asi 100. záplata .net, kterých ještě 100 dalších bude a je to tudíž nesmírně skvělé řešení.

aktualizace od win10 považuju za nezvládnuté zlo: nic se na win7/8 nenaučili, jen to zhoršili a kromě alibismu není normální důvod proč to nechat běžet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru