Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vysielačka

ahojte ma niekto skusenosti s vysielackami? chcel by som si nejaku kupit ale nevyznam sa v tom.chcel by som pocuvat napr. hasicov,policajtov alebo sa spojit s nejakymi radioamatermi. vylucne za ucelom hobby.

Předmět Autor Datum
A desifrovat to vysielanie budes az potom? Skus zacat tu http://www.hamradio.sk a tu mozes nakupovat… nový
fleg 19.09.2021 00:28
fleg
Koukal jsem tam na rady pro zacatecniky a nevim, jestli jsem to spravne pochopil, ze misto aby si n… nový
gilhad 19.09.2021 04:24
gilhad
Pokud chce normální vysílačku pro spojení se světem, je to bohužel stále stejné, jaké to bylo v minu… nový
ml1 21.09.2021 14:30
ml1
Tak jistý půvab amatérské vysílání má. Nevím, jaké jsou zkoušky nyní, já dělal ještě z morseovky, Q-… poslední
Rce 27.09.2021 23:44
Rce
dakujem pekne vsetkym za rady nastudujem si to nový
patoker 20.09.2021 23:10
patoker
širokofrekvenčná, výkonná vysielačka - musíš byť registrovaný. https://www.teleoff.gov.sk/sprava-fre… nový
Nuda 19.09.2021 06:32
Nuda
Neni potřeba registrovat i přijímač? Teda aspoň teoreticky, prakticky je to jedno, přijímač je pasiv… nový
ml1 21.09.2021 14:33
ml1
Za účelom hobby doporučujem najprv kúpiť rádio, ktoré nevysiela aby si mal prehľad čo vlastne chytíš… nový
Kilo.Viktor 19.09.2021 10:03
Kilo.Viktor
Dá se u vás sehnat tenhle časopis (nebo nějaký podobný)? Když ne v trafikách tak v knihovně. http://… nový
Yarda 19.09.2021 10:38
Yarda
Já jsem aradio přestal odebírat taky před mnoha lety. Důvody byly: - skokové zvýšení ceny ze 35 na 7… nový
ml1 21.09.2021 14:41
ml1
Jinak ještě abych amáru úplně nekřivdil, vycházely tam také konstrukce a články pro radioamatéry, al… nový
ml1 27.09.2021 20:28
ml1
Doporucil bych ti klasické CBíčko, na sofistikovenejší věci stejně potřebuješ licenci. nový
HPET 19.09.2021 11:37
HPET
Na (i amatérské) vysílání potřebuješ licenci, pokud to není malé "bezlicenční" zařízení (CB, různá p… nový
dsa 19.09.2021 11:55
dsa
Tak ono jde hlavně o to, co chce poslouchat. Záchranka a policajti a mobily už dávno poslouchat nejd… nový
jirka44 21.09.2021 16:25
jirka44

Koukal jsem tam na rady pro zacatecniky a nevim, jestli jsem to spravne pochopil,

ze misto aby si novacek za par euro poridil nejaky walkie-talkie na baterky a projizdel frekvence, kde se da o necem zajimavem pokecat, tak

- nejdriv musi nastudovat kdovi co, vcetne ochrany pred elektrickym proudem,
- pak slozit oficialni zkousky
- pak se uredne registrovat
- a pak mu bude milostive povoleno do eteru vyslat
-- pridelenou znacku
-- osobni udaje jmenem pocinaje a adresou konce
-- a mozna jeste tak oznamit, jaky je zrovna pocasi
-- a pak to zapsat do deniku
-- a kdyz bude fakt jako ze dobrej, tak si to cely smi i obcas nechat uredne zmerit a spocitat a dat za ramecek :-?

ale rozhodne se nesmi v tom eteru vykecavat ]:( natoz rict slovo o politice, nabozenstvi a rade dalsich temat - kazdemu prece staci popsat pocasi za oknem a vic ke komunikaci nepotrebuje :x:

Pokud chce normální vysílačku pro spojení se světem, je to bohužel stále stejné, jaké to bylo v minulosti (předpokládám, že i na slovensku). Možná snad jen na to nemusí dávat dobrovzdání Svazarm a podobné organizace. Prostě vysílání do étheru je stále privilegovaná činnost, která rozhodně neni dostupná každému. Osobně ani nechápu motivaci se o získání licence snažit, zvlášť dneska v době internetu; jo ještě tak před 40 lety byla možná lákavá vidina spojení se světem.

Něco jiného jsou CB tedy občanské radiostanice, kde je jenom ohlašovací povinnost, ale nic víc. A jsou samozřejmě jistá omezení, o čem lze povídat, v zásadě podobná.

Pak existují nějaké ty "walkie-tolkie" (za stovku nebo několik stovek) které jsou v nelicencovaných pásmech s omezeným výkonem (a dosahem) a tam snad neni potřeba nic ani to ohlášení. Dosah ale maji, no když řeknu kilometr, možná přehánim.

Rozhodně to neni na poslouchání policajtů, na to jsou spíš nějaká SDR (software defined radio) a navíc myslím, že policajti maji komunikaci šifrovanou, takže opravdu nestačí jenom přeladit tranzistorák, jako tomu bylo v minulosti.

Pirátské vysílání patří pořád k závažným zločinům, za které jsou velmi tvrdé postihy. Tak jako jakýkoliv jiný politický zločin, je to vážnější než vražda a tomu odpovídaji tresty.

Tak jistý půvab amatérské vysílání má. Nevím, jaké jsou zkoušky nyní, já dělal ještě z morseovky, Q-kódů a amatérských zkratek, a tuším z radiotechniky. Zkoušky jsem dělal v Ústředním Radioklubu Svazarmu, kde jsem obdržel volačku OK1FRC. Snad mi platí dodnes. Je zajímavé se spojit s celým světem, někdy i DX spojení (=dálkové) třeba s expedicí v Antarktidě. Pro potvrzení spojení se posílají QSL lístky (takzvané "qesle"), mám slušnou sbírku.

širokofrekvenčná, výkonná vysielačka - musíš byť registrovaný.
https://www.teleoff.gov.sk/sprava-frekvencii/

Rádioskener, výber napríklad:
https://hamradiostore.co.uk/

Kopačkár do gúl, I.Lexa junior, okotený z echt eštébáckeho, udavačskégho, zločineckého, boľševického semä, kumpán z gangu vraha Mečára, alias Dr.Doktor, otec vlasti očíslovaného na čele komunistami pod č.31048 ŠtB zv. ZK, by vedel poradiť. Kontaktuj SIS-károv.

Neni potřeba registrovat i přijímač? Teda aspoň teoreticky, prakticky je to jedno, přijímač je pasivní zařízení, narozdíl od vysílače ho odposlechová služba nezaměří. Ale vláda potřebuje mít přehled, kdo poslouchá...

Za účelom hobby doporučujem najprv kúpiť rádio, ktoré nevysiela aby si mal prehľad čo vlastne chytíš. Ono totiž s ručnou vysielačkou toho veľa nechytíš, maximálne tak kamaráta s takou istou vysielačkou o jeden-dva bloky barákov ďalej. Aby si chytil ďaleké stanice potrebuješ mať poriadnu anténu na streche. Čím vyššie tým lepšie.

Já jsem aradio přestal odebírat taky před mnoha lety. Důvody byly:
- skokové zvýšení ceny ze 35 na 70 korun; předchozí pětikorunové skoky jsem rozdejchal, ale tohle byla poslední kapka
- prostorové důvody; časopisy zabírají místo, takže jsem si vždy po roce koupil CD s celým ročníkem (což mi připomíná, že díky kovidovému blázinci stále nemám 2019 natož 2020)
no a jako dodatečný důvod byl i nedostatek času, přecejenom studoval jsem vysokou školu.
Dneska v době internetu ani moc nemají takové časopisy význam.

Jinak pokud jde o amatérské vysílání, tak v amáru o něm bylo vždy jen pár stránek (ostatně mě taky z různých důvodů (hlavně proto, že jde opravdu o privilegovaný klub, kam se nechci vtírat) příliš nezajímalo), aby se neřeklo (jedna stránka o historii, jedna o radioklubech a předpověď šíření vln). Myslím že na vysílání byly jiné časopisy, ale tím že se o to nezajímám, tak samozřejmě názvy nevim.

Jinak ještě abych amáru úplně nekřivdil, vycházely tam také konstrukce a články pro radioamatéry, ale opravdu byly v menšině, pokud bych byl radioamatér, rozhodně by mě to neuspokojilo.
Poslední roky, co jsem kupoval papírovou verzi (mohlo to být 2004, 2005) tam byly těžko reprodukovatelné konstrukce (buď konstrukce založená na jednom nedostupném čipu (typický postup, vezmu katalogové zapojení, odzkoušim (zlí jazykové tvrdí, že tento krok redaktoři často vynechávali), dám do krabičky a publikuju, což by nebylo tak špatné, kdybych při pokusu o vlastní stavbu nezjistil, že jsou hlavní součástky nedostupné) nebo s mikroprocesory (ovšem bez dalších podkladů a i když tam byly, bylo to k ničemu, programování procesorů bylo normálním bastlířům zapovězené (bylo to v době před avr a arduinem, dnes je to pochopitelně zase trochu jiné))).
Vycházely cca 4 aradia, s kruhy a s pruhy obojí v červené a modré (modré ob měsíc), pak se to nějak sloučilo, a u jedné řady byly reklamy navíc v římsky číslované všité části (mnohdy tlustčí než arabsky číslovaná část bez reklam) u druhé byly v normálním stránkovém rozsahu, ale už si nějak nevybavuju jejich četnost.
Aradia mívala veřejná knihovna, ale málokdy se mi to podařilo půjčit (měli to asi jen v čítárně, dolu do knihovny se to občas dostalo omylem nebo nevim). Ale antikvariáty jsou toho plné, standardně chtějí 5 korun za číslo. Dneska bych asi spíš začal prohledáváním internetu. Svého času, v době kdy se digitalizovalo a byla spousta analogových televizních karet a otázka co s nimi, dalo se často najít jejich využití na SDR (Software Defined Radio) a spektrální analyzátory a podobné věci, což by mohlo na daný účel být ideální. Vzpomínám si, že jsem to chtěl taky zkusit (televizních karet jsem měl několik), ale nějak mi to čas nedovolil, nefungovalo to napoprvé (mohla to stejně tak být maličkost (drobnost v nastavení) jako velký problém (nekompatibilita hw a sw)), tak jsem to odložil "ad acta". Nevím, jak je to dneska, už jsem dlouho na tohle téma nic neviděl.

Na (i amatérské) vysílání potřebuješ licenci, pokud to není malé "bezlicenční" zařízení (CB, různá pojítka, vesměs krátkého dosahu). Na CB se dá s dobrou anténou "pokecat" i na 100 km. Něco jiného je poslech - na to potřebuješ jen "komunikační" přijímač nebo "scaner", podle toho, co tě zajímá. Policie šifruje ...

Tak ono jde hlavně o to, co chce poslouchat. Záchranka a policajti a mobily už dávno poslouchat nejdou, takže co lze chytit nekódované:
občanské radiostanice (pásmo 27MHz)
letecký provoz (118-140MHz)
lodní provoz (156MHz)
radioamatérský provoz (zejména převaděče v pásmu 145MHz)
v Praze možná ještě některé kurýrní služby (někde kolem 160MHz)
nahodile různé montéry, jeřábníky ap.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru