Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vysielačka

ahojte ma niekto skusenosti s vysielackami? chcel by som si nejaku kupit ale nevyznam sa v tom.chcel by som pocuvat napr. hasicov,policajtov alebo sa spojit s nejakymi radioamatermi. vylucne za ucelom hobby.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A desifrovat to vysielanie budes az potom? Skus zacat tu http://www.hamradio.sk a tu mozes nakupovat…
fleg 19.09.2021 00:28
fleg
Koukal jsem tam na rady pro zacatecniky a nevim, jestli jsem to spravne pochopil, ze misto aby si n…
gilhad 19.09.2021 04:24
gilhad
Pokud chce normální vysílačku pro spojení se světem, je to bohužel stále stejné, jaké to bylo v minu…
ml1 21.09.2021 14:30
ml1
Tak jistý půvab amatérské vysílání má. Nevím, jaké jsou zkoušky nyní, já dělal ještě z morseovky, Q-… poslední
Rce 27.09.2021 23:44
Rce

Koukal jsem tam na rady pro zacatecniky a nevim, jestli jsem to spravne pochopil,

ze misto aby si novacek za par euro poridil nejaky walkie-talkie na baterky a projizdel frekvence, kde se da o necem zajimavem pokecat, tak

- nejdriv musi nastudovat kdovi co, vcetne ochrany pred elektrickym proudem,
- pak slozit oficialni zkousky
- pak se uredne registrovat
- a pak mu bude milostive povoleno do eteru vyslat
-- pridelenou znacku
-- osobni udaje jmenem pocinaje a adresou konce
-- a mozna jeste tak oznamit, jaky je zrovna pocasi
-- a pak to zapsat do deniku
-- a kdyz bude fakt jako ze dobrej, tak si to cely smi i obcas nechat uredne zmerit a spocitat a dat za ramecek :-?

ale rozhodne se nesmi v tom eteru vykecavat ]:( natoz rict slovo o politice, nabozenstvi a rade dalsich temat - kazdemu prece staci popsat pocasi za oknem a vic ke komunikaci nepotrebuje :x:

Pokud chce normální vysílačku pro spojení se světem, je to bohužel stále stejné, jaké to bylo v minulosti (předpokládám, že i na slovensku). Možná snad jen na to nemusí dávat dobrovzdání Svazarm a podobné organizace. Prostě vysílání do étheru je stále privilegovaná činnost, která rozhodně neni dostupná každému. Osobně ani nechápu motivaci se o získání licence snažit, zvlášť dneska v době internetu; jo ještě tak před 40 lety byla možná lákavá vidina spojení se světem.

Něco jiného jsou CB tedy občanské radiostanice, kde je jenom ohlašovací povinnost, ale nic víc. A jsou samozřejmě jistá omezení, o čem lze povídat, v zásadě podobná.

Pak existují nějaké ty "walkie-tolkie" (za stovku nebo několik stovek) které jsou v nelicencovaných pásmech s omezeným výkonem (a dosahem) a tam snad neni potřeba nic ani to ohlášení. Dosah ale maji, no když řeknu kilometr, možná přehánim.

Rozhodně to neni na poslouchání policajtů, na to jsou spíš nějaká SDR (software defined radio) a navíc myslím, že policajti maji komunikaci šifrovanou, takže opravdu nestačí jenom přeladit tranzistorák, jako tomu bylo v minulosti.

Pirátské vysílání patří pořád k závažným zločinům, za které jsou velmi tvrdé postihy. Tak jako jakýkoliv jiný politický zločin, je to vážnější než vražda a tomu odpovídaji tresty.

Tak jistý půvab amatérské vysílání má. Nevím, jaké jsou zkoušky nyní, já dělal ještě z morseovky, Q-kódů a amatérských zkratek, a tuším z radiotechniky. Zkoušky jsem dělal v Ústředním Radioklubu Svazarmu, kde jsem obdržel volačku OK1FRC. Snad mi platí dodnes. Je zajímavé se spojit s celým světem, někdy i DX spojení (=dálkové) třeba s expedicí v Antarktidě. Pro potvrzení spojení se posílají QSL lístky (takzvané "qesle"), mám slušnou sbírku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru