Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Proč miluji Microsoft a na co přejít z MS SBS 2003

Za téměř 17 let, co jsem v privátu, jsem do produktů MS vrazil řádově statisíce korun českých (jsem mj. vlastníkem legálních Windows 3.0).

Asi před dvěma roky jsem se rozhodl pro Small Business Server 2003 (Standard v krabici). Učinil jsem tak zejména kvůli Exchange Serveru, Outlooku pro všechny stanice a možnosti provozovat vlastní FTP a SQL Express. K tomu jsem zásadně inovoval HW.

Když teď vyšel nový Small Business Server 2008, jako vždy jsem předpokládal, že budu upgradeovat. Jenže člověk míní a Microsft mění, neboť:

- stanice nebudou mít Outlook
- stanice nemohou mít Windows XP Home, jen XP Prof. nebo Vista
- nový integrovaný Exchange Server 2007 poběží pouze na 64bitové platformě
- upgrade přístupových licencí SBS CAL na verzi 2008 není možný, pokud nemáte tzv. Software Assurance (kterou však lze koupit jen současně se SW)

Za této situace mám pocit, že kdybych si koupil nový SBS 2008 za plnou cenu (a určitě to bude rána), tak zase budu dělat Microsoftu rybu. Tudíž bych se Vás chtěl zeptat, jaké mám zvolit řešení, abych ty SBS nahradil. Požadavky by měly více méně odpovídat tomu, co mi dosud SBS 2003 nabízely, tedy něco jako Exchange server, obdobu Outlooku i pro stanice, FTP a SQL server.

Zřejmě to bude muset být na bázi Linuxu a nejvíc se bojím, že přijdu o možnost synchronizace PDA s Windows mobile se serverem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No, tak si to shrňme: a1) Potřebuješ MS Exchange b1) Nepotřebuješ MS Exchange, můžeš přejít na Linu…
Vladimir 04.10.2008 14:25
Vladimir
ad a1) Měl jsem za mysli "něco" jako MS Exchange, o čem vůbec zatím nevím, zda to Linux má; zatím js…
Paullus 04.10.2008 15:14
Paullus
Exístují tuším asi dva komerční balíky pro linux, které ti umožní používat se vším všudy Outlook, jm…
Vladimir 04.10.2008 15:26
Vladimir
Souhlasim, s zivotnosti toho systemu. Netreba se plasit. Spis bych se zameril na antivirus, kdyz dov…
JR_Ewing 04.10.2008 15:38
JR_Ewing
Lotusy? Krleš! :-D
touchwood 04.10.2008 16:49
touchwood
Tak co, jsme partnerem IBM, instalujeme to, pouzivame to, tak proc nedoporucit. poslední
JR_Ewing 04.10.2008 20:06
JR_Ewing

No, tak si to shrňme:

a1) Potřebuješ MS Exchange
b1) Nepotřebuješ MS Exchange, můžeš přejít na Linux (v takovém případě jakýkoliv, viz thready "jaký linux na server)

a2) Takže potřebuješ MS Exchange a navíc Mobile Services. Ujišťuji tě v takovém případě, že na nový Exchange přecházet nechceš (věř mi). :) SBS 2003 můžeš provozovat ještě roky (znám firmy kde běží dodnes kombinace Linux Samba kontroler + member server Exchange 5.5). A vcelku bez virů (myšleno na serveru; poštou viry chodí, pochopitelně, to je pak záležitost antiviru pro Exchange). Je to tím, že na tom serveru nikdo viry nepouští.

b2) budeš potřebovat člověka co by ti linux spravoval a navíc nebudeš synchronizovat žádné mobilní zařízení. To zní výhodně...

Myslím, že jádro problému je ten trojan(?), ale za ten z 99% Windows nemůžou a z 100% by ti nové Windows od něho nepomohly.

ad a1) Měl jsem za mysli "něco" jako MS Exchange, o čem vůbec zatím nevím, zda to Linux má; zatím jsem se jenom ráchal v nějaké dětské distribuci "Puppy"...

ad a2, b2) S těmi Mobile Services máš samozřejmě pravdu; uvidíme ale, s čím vylezou Googlové na Androidu

Jinak samozřejmě nepředpokládám, že zítra zformátuji na serveru HDD a instaluji nějaký linuxový server. Asi tak rok bych ještě dělal na SBS 2003 a připravoval se na ten přechod.

Konec konců, jeden přechod už mám za sebou.

Exístují tuším asi dva komerční balíky pro linux, které ti umožní používat se vším všudy Outlook, jména mi teď vypadly, ale mobilní služby jsou MS-only, ty prostě nebudou. Na google bych se v dostupné době nespoléhal, navíc jejich cíl je prodávat online služby, ne rozdávat zadarmo servery. Pak je několik groupware balíků které už nejsou MAPI-kompatibilní a s outlookem spolupracují přes polofunkční pluginy a jejich primárním rozhraním je web (od těch bych dal ruce pryč). Např. OpenXchange.

Jinak mimo Exchange ti s pěti stanicemi asi nebude chybět nic, výhody Active Directory při pěti počítačích neznám. Zapomenout s linuxem můžeš na použitelné grafické nástroje pro správu.

Já proti přechodu na linux v zásadě nic nemám, jen si myslím že Windows 2003 mají před sebou ještě minimáně pět let aktivního života a není třeba panikařit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru