Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Textový editor - rozšiřující text místo hyperlinku, zobrazující se po najetí myší?

Zdravím všechny,

nevěděl byste někdo o textovém editoru či jiném programu, kde by bylo možné k přesně ohraničenému textu (nacházejícímu se např. v jednom textovém poli) přidat rozšiřující text, který by se ale zobrazoval pouze poté, co uživatel myší najede či klikne na onen základní text? Něco jako hyperlink bez odkazu a přesměrování?

(Text bych neorganizoval lineárně, ale v textových polích, a k těm třeba Word neumožnuje přidat ani komentář, nehledě na to, že komentáře ve Wordu nejsou tak flexibilní, aby se jednoduše zobrazovaly a schovávaly dle toho, na co uživatel najede. Nejdál jsem se dostal v LibreOffice, když jsem zkusil využít hypertextových odkazů, které by neodkazovaly jinam než k mnou vloženému textu. Fungovalo to, než jsem dokument uložil, pak se mi text transformoval, zobrazoval s různými dalšími symboly atd.).

Vím, že existuje kvantum specializovaného software na myšlenkové mapy - pokud byste znali nějaký jednoduchý a bezplatný či alespon levný, kde by šlo vcelku jednoduše dosáhnout mého záměru, tipem také nepohrdnu, hledám ale minimalistické řešení, kde se v mžiku vytvoří text a v mžiku přidá komentář.

Děkuju předem.

Předmět Autor Datum
Nevím přesně, jaká má být výsledná podoba, ale to co popisuješ by šlo udělat třeba v Excelu. Každé b…
host 26.12.2021 17:23
host
Děkuju za tip, vyzkoušel jsem v LibreOffice Calc, a i tam funguje. Z hlediska přehlednosti by bylo l…
ja1 26.12.2021 18:01
ja1
Já netvrdím, že je to ideální řešení, jen mě napadlo jako první a není k tomu potřeba žádný speciáln…
host 26.12.2021 18:08
host
Např. když si v Calcu nastavím automatické zalomení, tak mi text pokračuje svisle, ale celý řádek zm… poslední
ja1 26.12.2021 18:40
ja1

Nevím přesně, jaká má být výsledná podoba, ale to co popisuješ by šlo udělat třeba v Excelu. Každé buňce lze přidat komentář, který se zobrazí po najetí na červený roh. Buňky lze různé slučovat a orámovat, aby vypadaly jako textové pole.

Děkuju za tip, vyzkoušel jsem v LibreOffice Calc, a i tam funguje. Z hlediska přehlednosti by bylo lepší, kdyby to šlo v nějakém textovém editoru, přeci jen zásahy do mřížky v tabulce mají více omezení než manipulace s textovým polem a často vytváří omezení pro text v jiné výšce či šířce.

Ale konečně jsem se dostal k řešení, které splnuje to hlavní - díky za nasměrování k němu.

Já netvrdím, že je to ideální řešení, jen mě napadlo jako první a není k tomu potřeba žádný speciální software.

Co myslíš tím omezením pro text v jiné výšce či šířce? Buňce se dá nastavit, aby se text automaticky zalamoval.

Nejvýhodnější je asi udělat si jemnou mřížku (nastavit sloupce a řádky) a pak pomocí slučování buněk a jejich orámování vyrobit pole pro text požadovaných rozměrů. Samozřejmě tam furt určitá omezení kvůli té mřížce budou, než kdyby to byly samostatné nezávislé textová pole.

Např. když si v Calcu nastavím automatické zalomení, tak mi text pokračuje svisle, ale celý řádek změní svou šířku (pokud tedy chci, aby byl vidět text celý text). Pokud už v tom řádku něco jiného mám, dejme tomu vlevo nebo vpravo - něco, co má být v určité vzdálenosti od textu na řádku výše nebo níže - tak se změnou šířky rozhází proporce. (Vytvářím cosi jako elektronické myšlenkové mapy, kde je vztah jednotlivých prvků vyznačen čarami.) Možná něco nedomýšlím - zkouším si s tím automatickým zalomením hrát až ted.

Když zjistím, že mapu-schéma je potřeba rozšířit, ale v dané oblasti není dost místa, v textovém editoru přemístím několik textových polí přesně v tom místě, kde se nedostává místa; v Calcu nebo Excelu můžu přidat třeba celý sloupec, ale tím vyvstane potřeba dodatečných změn i v těch částech tabulky, kde bylo všechno "tak akorát", a kde přidání sloupce "rozházelo" původní rozmístění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru