Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přenos SATA disku z jednoho PC na druhý včetně obsažených dat

Dobrý den.
Prosím, měl bych stručný dotaz.

Jeden počítač budu "likvidovat", respektive jej nechám jen pro mamku a chci si z toho jednoho PC do druhého přetáhnout jeden SATA disk, který má však v sobě data.
Klasicky se SATA disk přenáší z jedné bedny PC do druhé tak, že se jednoduše připojí pomocí kabelů s konektory SATA k základní desce a disk se poté nakonfiguruje ve správci disků. Ovšem vždy dojde TUŠÍM (?) k naformátování, a tím pádem vymazání disku.
Potřeboval bych tento SATA disk jednoduše z PC odpojit i s obsaženými daty a jednoduše jej připojit k novému PC tak, aby data na něm byla zachována. Je to možné? Pokud ano, jak postupovat?

Díky moc
pěkný den

Předmět Autor Datum
Připojením disku a přidělením písmenka (pokud se nepřidělí automaticky) ve správci disků k žádnému f…
Jan Fiala 29.12.2021 13:22
Jan Fiala
Aha, to jsem netušil. Takže stačí disk z jednoho PC odpojit (samozřejmě při vypnutém PC) a u druhého…
DavidDizzer 29.12.2021 13:38
DavidDizzer
Velmi pravděpodobně si systém písmenka přidělí sám, takže stačí jenom zapojit.
Wikan 29.12.2021 13:41
Wikan
ne, nemusíš nic zálohovat, stačí přepojit do druhého pc. počítej s tím, že soubory/adresáře na star…
lední brtník 29.12.2021 13:45
lední brtník
Změnu práv jsem většinou už někdy dělal u některých souborů či složek. Jak se to dělá u celého disku…
DavidDizzer 29.12.2021 21:29
DavidDizzer
ve vlastnostech toho d: či co to bude. https://pc.poradna.net/articles/1526421-windows-opravneni-a-v…
lední brtník 30.12.2021 06:25
lední brtník
Zbytočné rozjímanie, špekulovanie nad interným hdd, ak je naformátovaný pod alokačnou tabuľkou forma…
Nuda 30.12.2021 08:31
Nuda
Za normálnych okolností sa bude dať pripojiť ako druhý disk bez formátovania a straty údajov,pokial…
audax mobile 29.12.2021 13:29
audax mobile
Ak sa na ten disk v druhom. pC nebudeš snažiť nainštalovať iný systém, tak ho iba prípojis a budeš t… poslední
vavrapeter 30.12.2021 10:47
vavrapeter

Aha, to jsem netušil.
Takže stačí disk z jednoho PC odpojit (samozřejmě při vypnutém PC) a u druhého PC jej jednoduše zapojit a poté ve správci disků "přidělit" písmenko? Takže jde přidělit písmenko i bez vymezení prostoru oddílům a tedy formátování? Raději si data samozřejmě zazálohuji, ovšem několik stovek GB dat bude trvat samozřejmě dlouho a i při případném zálohování je zase budu muset přenést zpět na disk již v druhém PC, což bude dalších několik hodin. Proto se tomuto procesu přenosu dat chci vyhnout tím, že disk jednoduše přenesu z jednoho PC na druhý ;)

Zbytočné rozjímanie, špekulovanie nad interným hdd, ak je naformátovaný pod alokačnou tabuľkou format NTFS.

Ak nebol fyzický disk s dátami šifrovaný, mohol mať odobraté veškeré permissions v pôvodnom systéme, po vložení tohto sekundárneho hdd do správneho portu s pripojením na napájanie pri vypnutom PC, mu Windows na novom HW automaticky pridelí vlastné prístupové práva s voľným veľkým písmenom v poradí abecedy. (písmená logických oddielov, fyzických diskov, externých zariadení, sú pamlsomk výhradne u Windows).

Tu niet čo riešiť nad prípadným nezdarom. Jedine ak sekundárny disk obsahoval v sektoroch chyby, bol pošahaný zavádzač, mohol by sa objaviť v Správe diskov po RAW.

Prípadné skrížené sektory po zapojení sekundárneho hdd po spustení Windows, automaticky, ešte pred načítaním do gr.prostredia OS opraví na pozadí (chkdsk).

Za normálnych okolností sa bude dať pripojiť ako druhý disk bez formátovania a straty údajov,pokial to nebude ako systémový disk a nebude pochádzať z iného typu systému ,ktorý by hlavný používaný systém v novom pc nevedel prečítať …..pokial sa disk neobjaví automaticky,nechaj len inicializoval bez formátovania a bez konverzie napr.GPT disk,pokial už disk bol NTFS a používaný OS bol Windows ,nemal by nastať žiadny problém…pre istotu pred výmenou do nového pc ho daj skontrolovať v stavajucom pc a v stavajucom OS na prípadné chyby systémovými utilitami…

Ak sa na ten disk v druhom. pC nebudeš snažiť nainštalovať iný systém, tak ho iba prípojis a budeš tam mať všetko, čo si tam nahral v predchádzajúcom PC. O žiadne dáta nijakým spôsobom neprídeš a keby aj kmtomu nejakým nedopatrením malo dôjsť, tak ta PC isto bude o tom vopred informovať a opytansa ta, či to chces naisto sformatovat a prísť tak o data.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru