Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC sestava do 30 tisíc

Dobrý den,
potřeboval bych poradit nějakou PC sestavu do okolo 30 tisíc, jen bednu
Grafiku preferuji NVIDIA, jinak mi to je jedno

Děkuji

Změna předmětu, původně: PC sestava (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je SSD A400 až tak zlé? Je to najpredávanejšie SSD(amazon). Ja by som ho tiež nekúpil ale zase nie j…
KMX 12.06.2022 08:57
KMX
Je SSD A400 až tak zlé? Je měl sem možnost zkoušet tři. Ako ale šiel čas tak dnes už máme aj low-e…
MM_tank 12.06.2022 10:10
MM_tank
Ja som tieto úplne najlacnejšie SSD vždy obchádzal pretože za pár eur navyše sa už dalo kúpiť niečo…
KMX 12.06.2022 11:30
KMX
Samsung je zase dosť drahý ale je zopár dobrých a zároveň spoľahlivých SSD v strednej triede. Mýtus…
RedMaX 12.06.2022 12:16
RedMaX
Máš to niečím podložené že mýtus? Štatisticky je Samsung SSD spoľahlivé. Aj v tom menšom počte SSDči…
KMX 12.06.2022 12:50
KMX
No a kdyz doma bezny uzivatel nema NAS, co mu das do jeho desktopu? SSD+HDD. :-) Statisticky nemam,…
RedMaX 12.06.2022 18:35
RedMaX
Ja mám teraz jedno NVMe SSD (256GB Toshiba) čo mám už druhým rokom, masívne naň zapisujem ~50GB denn…
Ale 12.06.2022 18:54
Ale
Ty procenta o zbývající životnosti nic neříkají. Klidně to může zkolabovat zítra. Už jsem nějaké SSD…
RedMaX 12.06.2022 19:36
RedMaX
Áno môže to kľudne skolabovať aj pri 100% udávanej životnosti. Na obrovské data to máš pravdu že je…
KMX 12.06.2022 20:09
KMX
Hlavne nevyťahuj múdrosti že z polomrtvého HDD si vieš data ešte vytiahnuť... Chybí ti životní zkuš…
RedMaX 12.06.2022 21:55
RedMaX
zažil jsem několik hdd, které odešly velmi rychle: někdy se z nich podařilo stáhnout data při náhlém… poslední
lední brtník 12.06.2022 23:04
lední brtník

Je SSD A400 až tak zlé? Je to najpredávanejšie SSD(amazon). Ja by som ho tiež nekúpil ale zase nie je to totálny šmejd. Ak SATA SSD tak najskôr Crucial MX alebo Samsung. Ja sa hlavne vyhýbam QLC a teda radšej TLC. Mne už dnes SATA 2,5" SSD alebo SATA M2 nedávajú zmysel. Možno mi niečo uniká... aké výhody majú tieto typy SSD proti M2 nvme? cena nie, rýchlosť nie a praktickosť(bezkáblové riešenie a menší rozmer takže vhodnejší aj ako ext.SSD do boxu) tiež nie. Ostáva tam snáď len životnosť, čiže je to práve o tomto? Možno ešte zopár rokov späť by som povedal že výhodou je množstvo SATA SSD ktoré možno zapojiť. Každá doska mala niekoľko SATA a žiadne M2 alebo 1-2x. Ako ale šiel čas tak dnes už máme aj low-end dosku s aspoň 2xM2. Doska strednej triedy aj 3x a prémiová má 4xM2. Už len z praktického hľadiska ak je niekto náročný tak zacvakne 4xM2 SSD a hotovo a naproti tomu by musel k SATA SSD pripojiť až 8 káblov.

Je SSD A400 až tak zlé?

Je měl sem možnost zkoušet tři.

Ako ale šiel čas tak dnes už máme aj low-end dosku s aspoň 2xM2. Doska strednej triedy aj 3x a prémiová má 4xM2. Už len z praktického hľadiska ak je niekto náročný tak zacvakne 4xM2 SSD a hotovo a naproti tomu by musel k SATA SSD pripojiť až 8 káblov.

Jseš trochu vepředu, další generace intel a amd desek do konce roku se tomuto počtu přiblíží.
SATA má omezenou ryclost, přístup k datům je složitý přes emulování starého mechanického disku.
nvme zvítězí to je jasné.

Ja som tieto úplne najlacnejšie SSD vždy obchádzal pretože za pár eur navyše sa už dalo kúpiť niečo spoľahlivé. A400 je low-end tak kto kúpi nech počíta s prípadnými problémami. "Najlepšie" sú tie lacné aliexpress SSD kde síce kapacita sedí ale z vlastnej skúsenosti čo som to testoval som zistil prečo sú tak lacné.
Samsung je zase dosť drahý ale je zopár dobrých a zároveň spoľahlivých SSD v strednej triede. Ten počet M2 som teraz pozeral na alze a sedí to tak ako píšem vyššie. 3xM2(31ks rôzne dosky skladom) začína na 105€ takže ako píšem stredná trieda a 4xM2(19ks rôzne dosky skladom) v hi-ende od 200€. Sú to alza ceny čiže určite sa dá kúpiť aj lacnejšie doska s 3-4xM2. V tom úplne súhlasím že nvme vyhrajú. Je to myslím veľký krok vpred v mnohých ohľadoch. Keď som prvýkrát dostal do rúk takéto M2 SSD hneď ma to zaujalo hlavne praktickosťou. Žiadne káble a jednoduchosť zapojenia. Kto videl čo obsahuje bežné 2,5" SSD tak vie že ten veľkostný štandard je neefektívny. Veď je to prakticky takmer prázdna schránka ktorá bola užitočná ako náhrada za staré 2,5" HDD.
Dobrý dotaz vyššie na zariadenia ako je NAS. Aj keď skôr vnímam NAS vhodnejší pre veľké kapacity a teda HDD no jasné že niekto môže chcieť tichý NAS...Čiže berme to tak že stále má bežný formát 2,5" SSD zmysel ale do bežného počítača už nie. Dalo by sa to nazvať rigidnými komponentami. Ľudia sa ako dlho držali CD/DVD mechaniky? A dnes stále požiadavka na HDD od mnoho ľudí čo skladajú PC hoci požadujú kapacitu ktorú ide riešiť cez SSD za rozumnú cenu. Ďalší pán na holenie je 2,5" SSD.
Nemám odžité ako to bolo kedysi ešte za čias diskiet v PC. Tiež sa ľudia toho držali alebo to bolo až tak zlé že s radosťou prešli na HDD?

Samsung je zase dosť drahý ale je zopár dobrých a zároveň spoľahlivých SSD v strednej triede.

Mýtus.

---
AM4 X570S mají desky Gigabyte až 4xM.2, ale za cenu přepnutí M.2 z x4 módu do x2 módu a za cenu znefunkčnění PCIe x4 slotu.
Intel Z590 to má teoreticky lepší, znefunkčníš si použitím víc než jednoho M.2 myslím až 4 SATA porty.
Intel Z690 už to má pořešené, ovšem jedná se o novou platformu Alder Lake, takže více než jeden M.2 bez omezení teprve nastupuje.

---
Je rozumné mít na PC, pokud to je desktop i HDD, neboť až ti SSD odejde a jednoduše mají buňky omezenou životnost, takže každé nakonec odejde, tak budeš rád za zálohu na HDD. Ono v praxi je i dobré předcházet konci životnosti SSD tím, že budu část dat, kde se nevyžaduje rychlost čtení, zapisovat na HDD. Takže SATA a HDD mají stále význam a ještě dlouho mít budou. To samé platí i o mechanikách. Já si třeba nechávám DVD, protože stále ty média mám a zdaleka veškerou hudbu nemám převedenou do FLACu. Třeba kámoš pořídil BluRay mechaniku a dělá 3 kopie dat (fotky, videa), jednou to má na PC, podruhé na externím disku, potřetí na BR médiu. Taky to není špatný nápad, jak o data nepřijít. Prostě doufejme, že výrobci budou ještě řadu let SATA podporovat.

Máš to niečím podložené že mýtus? Štatisticky je Samsung SSD spoľahlivé. Aj v tom menšom počte SSDčiek ktoré som kedy riešil tak je Samsung SSD výborná voľba. Preferujem ale Crucial MX z dôvodu lepšej ceny za mierne zhoršenie v iných ohľadoch sa to oplatí. Väčšina ľudí aj tak využije 1-2xM2 a kto potrebuje 3-4xM2 tiež nemá problém. Nie je to vôbec rozumné kupovať dnes HDD pre väčšinu ľudí. Je to kus HW ktorý je minulosť a tvoj rigidný prístup je strašne spiatočnícky. Je to veľký, hlučný a pomalý mezmar. Má využitie pre ext.HDD ako záložné disky, do NAS a pre akékoľvek veľkokapacitné riešenie. Ja každého vždy odhováram od podobných nezmyslov do bežného PC to už nepatrí. CD/DVD mechanika to isté. Hovorím o ľuďoch ktorý už doma nemajú ani CD/DVD nosiče a aj tak vyžadujú mechaniku pretože veď to vždy v kompe bolo tak treba aj teraz. Nekritizujem ľudí ako si ty, že si tú mechaniku kúpiš pretože ju reálne potrebuješ a využívaš. Väčšina ľudí to ale nepotrebuje a na prípadné zapojenie nejakého takéhoto média raz ročne postačí aj externá mechanika.

No a kdyz doma bezny uzivatel nema NAS, co mu das do jeho desktopu? SSD+HDD. :-)

Statisticky nemam, ale nam treba Samsung 860 Pro pozodchazely. A co jsem se tak ptal, tak jsme nebyli jedini. Neznamena to, ze jsou SSD od Samsungu spatna, ale ze nejsou lepsi nez jini vyrobci.

Ja mám teraz jedno NVMe SSD (256GB Toshiba) čo mám už druhým rokom, masívne naň zapisujem ~50GB denne, a

sudo nvme smart-log /dev/nvme0

mi píše

percentage_used                     : 16%

takže skutočne sa nemám čoho obávať. Takýmto tempom odhadujem životnosť na viac než 10 rokov, možno aj 20.

Dokonca tu mám aj druhé 1TB SSD 870 EVO (SATA), na ktorom mám virtuálky kde pravidelne robím snapshoty virtuálneho disku, takže tiež zápis veľký...

Ty procenta o zbývající životnosti nic neříkají. Klidně to může zkolabovat zítra. Už jsem nějaké SSD, které skončily ze dne na den viděl a zachránit tam nešlo nic. To se ti u HDD stane výjimečně.

HDD je prostě na data stále nejlepší volbou, o tom může pochybovat jenom lajk, který počítačům nerozumí. Obvykle pak takový brečí nad ztrátou svých dat. SSD má dvě výhody, je to rychlé a je to lehké, tudíž se to hodí na systém a programy a hodí se to do notebooků.

Áno môže to kľudne skolabovať aj pri 100% udávanej životnosti. Na obrovské data to máš pravdu že je to stále najlepšie ale to snáď nemyslíš vážne čo píšeš v posledných dvoch vetách. Toto môže tvrdiť fakt len niekto kto počítačom vôbec nerozumie. Je úplne jedno na čom data držíš, ak nechceš prísť o data potrebuješ zálohu a ideálne rovno aj zálohu zálohy. Ty si to vyjadril v zmysle že ak mám HDD tak je zálohovanie menej podstatné ako pre SSD. Je jedno aký typ úložiska, vždy je záloha rovnako podstatná. Hlavne nevyťahuj múdrosti že z polomrtvého HDD si vieš data ešte vytiahnuť...

Hlavne nevyťahuj múdrosti že z polomrtvého HDD si vieš data ešte vytiahnuť...

Chybí ti životní zkušenosti.

Faktem prostě je, že ideál pro domácí desktop je SSD na systém a programy a HDD na data. Jistě že si k tomu ještě pořídíš externí disk (HDD) na zálohy, ale proč se obírat zbytečně o jednu spolehlivou kopii dat, když na desktopu nemusíš. Notebookáři jsou v tom v nevýhodě a měli by ty externí disky mít aspoň dva.

zažil jsem několik hdd, které odešly velmi rychle: někdy se z nich podařilo stáhnout data při náhlém zhoršení odezvy, jindy to bylo skoro jak vypnutí.
ano, skoro vždy by na to upozornily zhoršující se hodnoty smart.
čili ta možnost záchrany není výrazně lepší proti ssd. naopak mám dojem, že poruchovost hdd je vyšší než ssd.

samozřejmě hdd vede v ceně u velkých kapacit. (tam nemíří ani technologie qlc, která není výrazně levnější, zato nejsou žádné zkušenosti s životností)

za brtníky jsem velkým nepřítelem "zálohovacích" usb šmejdů o velkých kapacitách - určitě nemá být první volbou z hlediska spolehlivosti média. tam vidím roli domácí nasky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru