Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem V poslednej dobe časté rušenie wifi signálu

Ahoj mám net LTE.Na streche anténa z nej kábel do routra.K routru je bezdrôtovo pripojený notebook rok a pol starý, 2 tablety a tv lg.Rýchlosť mám 50/5.Už asi týždeň sa trápim s klesajúcou rýchlosťou aj pod 5 Mb.Písal som poskytovateľovi od routra smerom k anténe a od antény je všetko ok.Teraz mám rýchlosť akú mám 15 Mb,5 Mb 30 Mb žiadna sláva,ale aspoň niečo viem že cez wifi lepšiu nedosiahnem.Neviem ako sa to presne volá tuším modulácia,rýchlosť medzi routrom a notebookom mám momentálne 144,4 Mb/s,ale keď to tak dlhšie sledujem tak to niekedy klesne aj na 50 Mb/s.....niekedy aj 5 Mb/s.Tak si myslím že aj to môže byť dôvodom klesajúcej rýchlosti,neviem.Vedel by som si na notebooku nejak odsledovať,čo to rušenie sposobuje.Viem že asi len nejaký wifi analyzer napr.či je nejaká iná možnosť?Dajme tomu že príklad o 19:00 mi začne niečo rušiť moj wifi signál.Pohľad na inssider moja je modrá

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je divné, že mají všechny signály stejnou úroveň, jakoby i ty dva další byly ve tvé bezprostřední bl…
Kyncl 24.11.2022 12:53
Kyncl
Zabudol som,bývam v bytovke 6 rodín.Router tp link 841nd.Je divné, že mají všechny signály stejnou ú…
pista 54 24.11.2022 14:17
pista 54
Ten router je celkem stary a nevykonny model - slusne receno. Osobne bych ho vymenil za neco novejsi…
lucifer 24.11.2022 14:29
lucifer
no tak já vidím dvě 40MHz široké overlapping sítě (posunuté o jeden kanál) s prakticky stejnou intez… nový
touchwood 24.11.2022 18:23
touchwood
Pres jeho kanal nic nerusi = nevadi. Tady v okoli to kolikrat vypada jak vysypany pytel gumicek. Mit… nový
lucifer 24.11.2022 19:59
lucifer
není pravda. Jediný relevantní obraz ti dá frekvenční analýza, pro představu jsem ti udělal takový r… nový
touchwood 24.11.2022 20:40
touchwood
No vsak to jsem taky zminil, ze tam muze byt neco ne-wifi co neni videt. Protoze bezlicencni pasmo a… nový
lucifer 24.11.2022 21:12
lucifer
Ozaj a čo torrenty a sťahovanie pomocou torrentov,alebo multimedialny prehrávač Kodi.Pred pol hodino…
pista 54 24.11.2022 17:50
pista 54
Nepročítal jsem všechny odpovědi. Ale jakou rychlost vlastně měříš? Stahování torrentů? Ta samozřejm…
host 24.11.2022 18:00
host
Neviem ako správne napísať meriam download a upload napr.pomocou speedtest.net.Tie torrenty to ma le… nový
pista 54 24.11.2022 18:23
pista 54
Torent nesmí samozřejmě běžet na pozadí (to ověř!) a měřit musíš přes WiFi a přes drát, aby sis vyja… nový
Kyncl 24.11.2022 18:30
Kyncl
torrenty dokáží zahltit slabý router s jednojádrovým cpu = všechny starší typy a podřadné brouky v n… nový
lední brtník 24.11.2022 18:42
lední brtník
Notebook mám Lenovo IdeaPad 5 15ARE05.Router mám už asi 2 roky,možno pomaly aj 3.Doma sme 3 členná r… nový
pista 54 24.11.2022 19:27
pista 54
nejde o to jak se daří tabletům. ale ty prožíváš svůj notebuk a jeho wifi síťovku, podle signálu jsi… poslední
lední brtník 24.11.2022 21:53
lední brtník

Je divné, že mají všechny signály stejnou úroveň, jakoby i ty dva další byly ve tvé bezprostřední blízkosti. Máš nějakou povědomost komu patří? To ale jen tak na okraj. Bezprostřední vliv na tvoje kolísání signálu by mít neměly.
Jde o to, co máš zapnuté najednou. Možná večer všechno a možná ještě i mobily.
Vyzkoušel bych jiný router, jakýkoliv. Zadarmo jsou všude možně - jen kvůli ověření kolísání rychlosti, a současně sledovat rychlost na drátovém připojení, jestli to vůbec dělá WiFi.

Zabudol som,bývam v bytovke 6 rodín.Router tp link 841nd.Je divné, že mají všechny signály stejnou úroveň, jakoby i ty dva další byly ve tvé bezprostřední blízkosti - oki dajme tomu,že sú routre blízko seba,ale kanály sa neprekrívajú,alebo len veľmi málo,môže aj to sposobovať rušenie?Máš nějakou povědomost komu patří? - sused vedľa nás a nad nami,aj pod nami.Len mi je to divné lebo,tento rok tuším nám v baráku ťahali optiku,a čo viem 4 domácnosti si dali optiku,nad nami plánovali.No ale možno si nechali aj bezdrotový net,kedže vidím v inssideri susedné kanály,neviem ako po technickej stránke funguje optika,myslím už v domácnostiach nie vonku,čo alebo aké zariadenia sú v domácnostiach pri optike.Naraz mám doma zapnuté tie 2 tablety na ktorých pracujem len zriedka,jeden z nich je rodičov,ale wifi je na nich zap.stále,no a wifi na tv lg,tam sem tam pozriem netflx,hbo max.Ked tak ja napr.pozeram netflix na tv a mati surfuje na nete,tj tak max čo zaťažím net.Na tabletoch nič neťahujem,nejaké filmy a iné.Bud odchádza router,kedže kolíše tá rýchlosť medzi routrom a notebookom,alebo ma ruší niečo iné u mňa doma alebo susedovci.Ps aj ovládač som aktualizoval,ale vrátil som sa k staršej verzii,nová ma odpájala náhodne od wifi.Vzdialenosť router - notebook cca 9 m,prekážka jedny sklené dvere

Ten router je celkem stary a nevykonny model - slusne receno. Osobne bych ho vymenil za neco novejsiho (treba Tp-Link AX20), jinak na ruseni to nevypada, mate tam celkem cisto, ale muze klidne rusit neco co nevidite (velmi slusne umi zarusit 2,4Ghz pasmo treba ruzne bezdratove "chuvicky"). S novym routerem by jste mohli vyuzit i 5GHz pasmo, byva min problemove nez 2,5Ghz (ale hur prochazi zdmi).

no tak já vidím dvě 40MHz široké overlapping sítě (posunuté o jeden kanál) s prakticky stejnou intezitou signálu, takže naopak, rušení jak bejk - minimálně u sousedů. A protože issider ti ukazuje jen wifi sítě (a ty dvě cizí jsou nalepeny na sobě - a to zřejmě přesto, že je mají na téměř 100% nastavené na "auto"), tak bych si tipnul, že kanál 1, na kterém vysíláš ty, bude zarušenej dalším ne-wifi bordelem, který jen v inssideru nevidíš.

Tazatel:
Možná by stálo za to domluvit se se sousedama na tom, že budete používat jen 20MHz kanály a rozdělíte si pásmo nějak rozumně (ale vždy po kanálech 1 - 6 -11).

Nebo buď hustej a přehoď si kanál na 11-13. Třeba zjistíš, že i přes boj se sousedskými wifinami je to paradoxně lepší.

No vsak to jsem taky zminil, ze tam muze byt neco ne-wifi co neni videt. Protoze bezlicencni pasmo a kazd si v nem muze delat co chce. ALe o tom se muzeme jen dohadovat, necime. Ale ze je tp link 841nd vykopavka ktera je dnes uz hodne mimo se asi moc hadat nemusime. Ani o tom ze novy, navic s 5GHz by mohl byt celkem k prospechu veci.

Neviem ako správne napísať meriam download a upload napr.pomocou speedtest.net.Tie torrenty to ma len tak napadlo,sťahujem z nich len občas tak max 1 do týždňa,aj neskôr.Mám stiahnutého torrent klienta,neviem či aj to môže mať vliv na pokles rýchlosti.Meral som rýchlosť aj na tablete to isté

torrenty dokáží zahltit slabý router s jednojádrovým cpu = všechny starší typy a podřadné brouky v noname značkách. "tp link 841nd" to samé.
dnes bych takový router použil jen pro vysílání v jediném pokoji, nanejvýš se sádrokartónovými zdmi u malé domácí firmy. a samozřejmě bez torrentů, to ten brouk nedá.
minimem by mohl být: archer c6 (2jádrový).
jestli si opravdu myslíš, že bez torrentů nejde žít, jdi rovnou do wifi6 (tplink ax20). sice na tu normu doma nejspíš nic nemáš, ale zato má 4jádrového brouka, který se s tvým ddos provozem už nějak vyrovná.

wifi připojení bych nechal jen tabletům nebo jako nouzové pro notebuk na záchodě. je nesmysl na wifi připojovat telku, která 10 let stojí na stejném místě a jen ti ubírá (sdílíš s ní) část wifipásma. to tu tvrdí různí amatéři, že potřebují pokrýt byt, případně to dodrbou repeaterem. za půl roku jsou tu zas, že to nejede.

podle inssideru tě momentálně nikdo neruší (udělej si ještě screen po 19.h jak píšeš).
šířku pásma máš jen 5 kanálů (20mhz), zjevně ji tak vyhandrkoval tvůj omezený wifi přijímač (nebo jeho ovladač) v notebuku, protože router teoreticky umí víc a default to bývá na automatiku.

jedna věc je režim wifi, druhá je skutečně dosažená rychlost, která může být mnohem horší kvůli útlumu přes zdi a nekvalitě přijímače (wifikarta v ntb).

Notebook mám Lenovo IdeaPad 5 15ARE05.Router mám už asi 2 roky,možno pomaly aj 3.Doma sme 3 členná rodina,max.občas čo zaťažím net príklad pozerám netflix a mati hrá alebo surfuje na nete.Na tabletoch mám stále zap.wifi,ale si myslím že to by až tak nemalo mať veľký vliv na kolísanie rýchlosti.Ešte ma napadlo,ale to taktiež využívame zriedka,poväčšine ked som ja v práci.Mám prepojený setopbox od digislovakia káblom s routrom pre využívanie archívu.Zatial to nie je hrozné,padá to len občas,ako vie to naštvať.Keby nás bolo doma príklad 6 a každý by využival net,už by som asi uvažoval o pripojení káblom.Ale ak sa to zhorší samozrejme prejdem na kábel.Vďaka za pomoc

nejde o to jak se daří tabletům. ale ty prožíváš svůj notebuk a jeho wifi síťovku, podle signálu jsi s ním nejspíš připojený přes zeď.
takže potřebuješ umést signál pro sebe, ne se dělit o pásmo se zbytečnou televizí, která měla být na lan.
router chcípáckého výpočetního výkonu ještě přetěžuješ torrenty - to napadlo koho? ten jednojádrový ubožák ve wr841 je v pozici prvních atomů, které taky v jednojádrovém provedení nic nestíhaly.

jestli jsi zvyklý pracovat za chůze a notebuk přitom nosíš sebou, to je jediný argument, proč musíš mít wifi - ale potom investuj do normálního routeru místo této dětské hračky.
nebo si ke stolu natáhni kabel.
pokud chodíš dokola po pokoji, pak stačí na konec toho kabelu zapojit router v režimu ap - třeba tento shit wr841 bez wan vstupu, který na původním místě na kabelu od poskytovatele nahradíš normálním routerem. tipy jsi dostal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru