Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Linux - doporučená distribuce pro začátečníka?

Zdravím

co se týče Linuxu, vůbec se nevyznám, tak sem se chtěl poradit.
Bylo by to do druhého pc, kterej by sloužil spíš jako předmět samostudia... rád bych na tom učil, jak zprovoznit server (zatím offline), jak zprovoznit databázové systémy, základy programování.

A chtěl bych za tímto účelem poradit s co nejvhodnější Linuxovou distribucí, jedinej požadavek je aby byla zdarma. Česká lokalizace výhodou, ale není nutná.
A s tím že se nějakou dobu budu učit se samotným Linuxem se taky počítá.

Je tu někdo, kdo se dobře vyzná v ruzných linuxových distribucích a jejich verzích? Vděčnej budu i za jakékejkoliv odkaz na forum, kde se třeba řeší podobná problematika (ano google jsem zkoušel, ale třeba někdo bude znát něco na co sem nenarazil)

A s tím zároveň doplňující otázka... chtěl bych udělat dva systémy tak abych si mohl při startu vybrat, který spustím. Jeden jako serverový, druhej pro ostatní práci. Půjde to?

Změna kategorie, původně: Software (host)

Předmět Autor Datum
Oblíbený a rozšířený je Ubuntu, já ti navrhnu vyzkoušet Zorin. Multiboot samozřejmě udělat jde, náv…
host 02.12.2022 18:13
host
díky zkusím Jakože nutně multiboot asi nepotřebuju, jen sem si říkal že by to bylo fajn, mít server…
LukesX 02.12.2022 18:21
LukesX
Samozrejme si môžeš nainštalovať viac OS a pri štarte si zvolíš ktorý chceš bootovať - https://en.wi…
KMX 02.12.2022 18:41
KMX
Pro začátečníka jednoznačně Ubuntu, důvod je nejvíc uživatelů a teda nejvíc rad začátečníkům stejně…
RedMaX 02.12.2022 19:19
RedMaX
Taky bych Ti doporučil Ubuntu. Za mě výborný systém. Výhodou je i to, že ho můžeš spustit přímo z US…
Lukas1982 02.12.2022 19:27
Lukas1982
Jestli zamereni server, tak bych spis doporucil Debian, jestli uceni na linuxo distribuce tak Ubuntu…
HPET 02.12.2022 19:41
HPET
Používam Ubuntu a Fedoru už nejakú dobu, sú to 2 najväčšie distrá... pre začiatočníkov je to Ubuntu…
Ale 02.12.2022 20:42
Ale
Pokud se chceš učit, nainstaluj si virtualbox, nebo si Linuxový server rozjeď přímo ve Windows (linu…
touchwood 03.12.2022 07:06
touchwood
Díky všem za odpovědi :) poslední
LukesX 03.12.2022 18:17
LukesX

Samozrejme si môžeš nainštalovať viac OS a pri štarte si zvolíš ktorý chceš bootovať - https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-booting

Možno ti bude nápomocný web https://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity

Napríklad vyššie odporúčaný Zorin je fajn. Majú aj Zorin Lite pre staré mašiny. Či je ale vhodný pre teba je na zváženie, musíš hľadať... V tomto si nechaj poradiť od niekoho kto tomu naozaj rozumie aby si nestrácal čas. Ja som do programovania nikdy nešiel a ak už riešim linux tak skôr ako náhradu toho pekelného wokna a teda čisto používateľská rovina. Povedal by som ale že akýkoľvek linux ťa niečo nové naučí a nech už začneš kdekoľvek tak sa posunieš ďalej.

Pro začátečníka jednoznačně Ubuntu, důvod je nejvíc uživatelů a teda nejvíc rad začátečníkům stejně jako nejvíc manuálových stránek.

Později zjistíš, že je jedno, které distro vybereš, někdo rád experimentuje se záležitostma s jednotkami uživatelů, někdo zůstává tam, kde je uživatelů nejvíc: Ubuntu, Debian, Fedora, Arch linux, openSuse.

U multibootu doporučuji mít každý OS na samostatném fyzickém disku, není to podmínkou, ale věc to zjednodušuje.

Jestli zamereni server, tak bych spis doporucil Debian, jestli uceni na linuxo distribuce tak Ubuntu.
Ale jelikoz jde o testovani, pouzil bych virtualni prostredi kde muzes zacit z cisteho prostredi.

A s tím zároveň doplňující otázka... chtěl bych udělat dva systémy tak abych si mohl při startu vybrat, který spustím. Jeden jako serverový, druhej pro ostatní práci. Půjde to?

Ano pres Dual-Boot.
Jestli se chces ucit zamereni server tak zkus Debian server minimum bez GUI (bez grafickeho prostredi) s tim ze se zacnes zamerovat na zakladni prikazi v terminalu :
"navigace ve slozkach", "vytvareni souboru", "sprava sluzeb a jejich zavedeni", "sprava uctu a jejich prava - slozek a podobne"..

Používam Ubuntu a Fedoru už nejakú dobu, sú to 2 najväčšie distrá... pre začiatočníkov je to Ubuntu lepšie. Popravde Ubuntu používam ako hlavné distro aj napriek tomu že som pokročilejší (a Linuxák už mnoho mnoho rokov). Mám skúsenosti aj s Debian, OpenSuse, Arch, Manjaro, Mint, PopOS, či aj veľmi starý BlackTrack 5 (teraz už Kali). Ostatne niektoré z nich sú dobré pre špecifické účely, niektoré sú dobré na testovanie najnovších featur za cenu stability, niektoré sú aj veľmi špatné a zabugované systémy (negatívna skúsenosť prevažne s Manjaro a OpenSuse)... Naopak si myslím že práve Ubuntu a Fedora ponúka to najlepšie čo môže s minimom chýb, sú stabilné, a používam je bežne dennodenne. Ubuntu má navyše LTS (5+5 rokov podpory). Dokumentácia je podľa mňa najlepšia od Arch, ale veľa z toho platí aj pre Ubuntu, ak však nie, dá sa mnoho nájsť aj na rôznych fórach špecializovaných na Linux, a rady sú skutočne k dispozícii všade možne, ak vieš googliť, nebudeš mať problém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru