Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem K čemu jsou pravidelné aktualizace Andr. aplikací?

Zdravím, otázečka do pranice. Napadla mě tak myšlenka smyslu pravidelně vydávaných Android aplikací. Z pohledu PC aplikací jsme zvyklí, že program třeba i několik let nemá žádné aktualizace a ničemu to nevadí a v prostředí Android aplikací jsou pravidelně třeba každých pár dnů k dispozici aktualizace. Navíc, když v prostředí Andr. je to s těmi viry více bezpečné oproti PC. Má někdo vysvětlení? Miliardám lidí na světě tak pravidelně protékají desítky a stovky MB dat. K čemu? Kdysi dávno jsem někde na internetu zahlédl komentář, že nás takto využívají pro těžbu digitálních peněz - kryptoměn. (nepočítám opravdu smysluplné aktualizace)

Předmět Autor Datum
Většina aktualizací přidává či upravuje funkce aplikací nebo opravuje chyby. Nic víc bych v tom nevi…
Wikan 17.12.2022 18:32
Wikan
Z pohledu PC aplikací jsme zvyklí, že program třeba i několik let nemá žádné aktualizace Tak to ted…
host 17.12.2022 18:49
host
Opravování chyb a přidávání funkcí je jasné, to chápu. Narážím na to téma ale z globálního hlediska…
droid 17.12.2022 20:00
droid
Jenže u Chrome je ta bezpečnost právě největším problémem. Pro Microsoft taky pracují výborní progra…
Lukas1982 17.12.2022 20:14
Lukas1982
I ti nejlepší programátoři nasekají spoustu chyb.
Wikan 17.12.2022 20:18
Wikan
Takové sebekritiky si vážím. ;-):beer:
host 17.12.2022 20:26
host
Naši testeři někdy dokážou najít neuvěřitelný věci. Někdy fakt nechápu, jak to dokážou nakombinovat,… poslední
Wikan 17.12.2022 20:36
Wikan
Třeba takový Chrome .... a pochybuji, že by museli stále něco opravovat. Pochybovat samozřejmě může…
host 17.12.2022 20:26
host
Z pohledu PC autor obvykle nekompiluje program každý den, takže třeba dodělá v programu růžovou ikon…
RedMaX 17.12.2022 19:55
RedMaX

Z pohledu PC aplikací jsme zvyklí, že program třeba i několik let nemá žádné aktualizace

Tak to teda nevím, jaké používáš programy. Protože v podstatě každá aplikace, má-li správně fungovat, potřebuje různé bezpečnostní aktualizace a je taky fajn, když autor opravuje nahlášené chyby a přidává nové funkce.

Jestli se ti u Androidu zdají aktualizace zbytečně časté, tak je vypni a je po (umělém) problému.
Nenapsal jsi žádný konkrétní příklad, stačilo by se totiž podívat do "change logu" nebo "whats new" a pak bys pochopil, k čemu jsou aktualizace.

Opravování chyb a přidávání funkcí je jasné, to chápu. Narážím na to téma ale z globálního hlediska pro zamyšlení. Nepíši to z důvodu, že s tím mám problém. Třeba takový Chrome - patří k nejčastěji aktualizovaným aplikacím a pro Google jistě pracují nejlepší programátoři a pochybuji, že by museli stále něco opravovat.

Jenže u Chrome je ta bezpečnost právě největším problémem. Pro Microsoft taky pracují výborní programátoři a pro Win 10 a Win 11 taky neustále vycházejí aktualizace. Jak z hlediska uživatelského tak hlavně bezpečnostního. Nejlepšími testery jsou samotní uživatelé... Je to trochu smutné, ale je to tak.

Z pohledu PC autor obvykle nekompiluje program každý den, takže třeba dodělá v programu růžovou ikonku, naprogramované to má, ale hned nevydává novou verzi aplikace, až se toho nashromáždí víc. Na Androidu tu ikonku hned nahodí do repozitáře a pic ho, nová verze aplikace je na světě.
Například appka funguje v Androidu 5.0 až aktuálním Androidu 12. Google vydá Android 13, vývojář si ověří, že aplikace na novém Androidu funguje a dopíše do ní nový řádek, že je aplikace i pro Android 13. Pic ho, další update na světě. Furt je důvod vydávat aktualizace.

Na druhou stranu Google zavedl do Storu rozdílové aktualizace, takže se nestahuje celá aplikace, ale jen její změněná část, neni to teda časově ani datově náročné.

Když už jsme u toho, tak horší je, že nejdou pro jednotlivé aplikace aktualizace zakázat, protože se často stává, že autor aplikace v ní něco posere a ta přestane fungovat na starší verzi Androidu, ikdyž oficiálně fungovat má. Potom se aktualizace furt dokola snaží dostat i tam, kde už se aktualizovat nemá.

Android = mrdník. Tak to je a nemá cenu nad tím uvažovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru