Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výpadky Internetu

Ahoj,
mám od poskytovatele (Metronet) VDSL bondingový Internet, který mi zhruba asi rok chodil bez jakýchkoli problémů.
V poslední době (cca asi týden) mám však asi 2-3 sec. výpadky Internetu v intervalech cca 1 hodiny. Výpadky se projevují u všech zařízení v síti řízené hlavním (rok starým) routerem TP Link Archer AX73 (AX5400) a dalšími dvěma AC routery TP Link v postavení AP. Ještě jsem měl homemade externí DNS server založený na Raspberry, ale ten jsem pro jistotu při vzniku popisovaného problému deaktivoval.
U poskytovatele jsem zmíněné zasekávání reklamoval , ale on mi sdělil, že diagnostikovali trasu od nich k mému terminátoru a žádný výpadek nezaznamenali.
Na hlavním routeru mám nastavenu jako primární DNS 1.1.1.1 a jako sekundární 8.8.8.8.
Protože sítím vůbec nerozumím, tak jsem hledal na webu způsob testování, a tam byla rada, jak ověřit DNS adresu příkazem tracert. Následně dostávám tuto hlášku:

Tracing route to one.one.one.one [1.1.1.1]
over a maximum of 30 hops:
1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 8 ms 8 ms 7 ms 10.11.5.146
3 * * * Request timed out.
4 10 ms 9 ms 9 ms ttc_asr1k-x_1.metronet.cz [78.110.208.41]
5 11 ms 15 ms 11 ms 172.23.55.190
6 23 ms 13 ms 10 ms nix4.cloudflare.com [91.210.16.171]
7 10 ms 10 ms 10 ms one.one.one.one [1.1.1.1]

Zkoušel jsem ten příkaz několikrát, a z deseti případů jenom u jednoho nedošlo k onomu timeoutu.

Prosil bych tedy o zodpovězení dvou otázek:
Dá se z toho dovodit, že je tu nějaký problém na straně Metronetu, nebo to vůbec s oněmi výpadky nesouvisí?
Pokud je problém na mé straně, jak jej mám řešit (restart všech zařízení a kontrolu kabelů už mám za sebou, a k žádným změnám na nastavení síťových zařízení od doby, kdy vše fungovalo, nedošlo).

Předem díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem ten svůj problém vyřešil, i když jsem trochy zmatený, jak k tomu došlo. Kdyby ale někdo měl…
NoReg 21.02.2023 01:24
NoReg
Pokud jsi používal SpyBot, zkontroluj si ještě soubor hosts. Spybot je znám tím, že tento soubor "za…
Zdenál 21.02.2023 07:52
Zdenál
Díky za reakci Zdenále, ale s tím souborem pracuji pravidelně, takže bych na něm nějaké nepřístojnos… poslední
NoReg 21.02.2023 12:46
NoReg

Tak jsem ten svůj problém vyřešil, i když jsem trochy zmatený, jak k tomu došlo. Kdyby ale někdo měl někdy obdobné potíže, tak mu snad následující text pomůže.

Jak správně Touchwood diagnostikoval, problémy vznikly v software počítače. Odebral jsem se tedy do Prohlížeče událostí a tam uviděl několik chyb v sekci Systém, označených červenými vykřičníky. Začal jsem je postupně odstraňovat a protože nevím, zda a jak se shora popsaným problém souvisejí, tak je raději popíšu všechny:

Především jsem zjistil, že se mi nespouští nějaká služba, nainstalovaná freewarem Spybot Search Destroy v rámci PortableApps. Ve Winservu od Nirsoftu jsem ji zkusil spustit, ale selhala s nějakou hláškou o neprovedené certifikaci. Tak jsem zmíněnou aplikaci odinstaloval, ale i po té odinstalaci a restartu hláška setrvávala. Tak jsem zmíněnou službu vymazal v PowerShellu (sc delete) a následně o ní vymazal veškeré zmínky v Regeditu (na to, že byla portable, jich tam bylo až nekřesťansky moc), Chyba se už dále nezjevila.

Na řadě byla další chyba zaznamenaná v Prohlížeči událostí, která se manifestovala jako selhání Hyper-V-VmSwitch. Vymazal jsem proto ze síťových adaptérů virtuální přepínač, který jsem si kdysi vytvořil pro Hyper-V virtuální Windows XP a dále jsem si našel na webu, že je zapotřebí odstranit v regeditu obsah klíče HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\VMSMP\Parameters\NicList.
Po restartu a spuštění Pingplotteru už se mi několik hodin neobjevil ani jeden výpadek.

Zda můj základní problém souvisel s první či druhou chybou, či s oběma současně, nevím.

V každém případě mi vyřešení druhé chyby odstranilo i další SW problém, kdy mi již několik měsíců nefungoval Sandbox, který vždy po spuštění hlásil error 0x80070057- Inicializace se nezdařila.

Takže Touchwoode, pokud budeš mít se mnou ještě trochu strpení, prosil bych o vyjádření, zda některá z popsaných chyb mohla zavinit zmiňované výpadky a to dokonce takovým způsobem, že to ovlivnilo připojení i dalších síťových zařízeni. Já totiž především nechápu, že i když takhle jsem měl nakonfigurovaný počítač už před vznikem mého problému, tak síť i Sandbox fungovaly.

Díky za reakci Zdenále, ale s tím souborem pracuji pravidelně, takže bych na něm nějaké nepřístojnosti odhalil. Navíc mám jeho zálohu, kterou sem tam jej obměňuji.

Na obranu mnou jinak proklínaného Spybotu musím konstatovat, že do hosts žádné zápisy neprovedl. Budiž však řečeno, že si nepamatuji, kdy jsem jej naposledy spustil a zda se už tehdy projevila chyba jeho služby (SDWSCSvc.exe).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru