Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zmena formátu x264 na x265

Nazdar, poradí niekto ako previesť x264 na x265 bez výraznej zmeny obrazovej kvality? Mám na disku dvoje takéto video súbory, sú extrémne staré a nevzťahujú sa na to autorské práva. Nie je to extrémne veľký problém aby to bolo uložené v AVC ale radšej by som novší HEVC nech to nežerie toľko GB. Návodov je kvantum a SW taktiež ale nakoľko je to zložité tak nedarí sa mi to. Ak som občas niekedy potreboval upravovať video tak vždy som využil AVIDEMUX. Aj tentokrát to skúšam ale keď som skúsil vytvoriť vzorku ktorá má pár sekúnd a všetko som nechal na základné nastavenie len som tam dal priemernú prenosovú rýchlosť/bitrate na úroveň okolo 6000kB/s (dva prechody/two pass). Vzorka bola normálne funkčná a MediaInfo hlásil HEVC ale keď som 1:1 porovnal identickú snímku zdroja a môjho nepodarku tak bolo vidieť zmeny v jase a farbách. Chápem že je to natvrdo zmena re-encode ale až takáto zmena video kvality to radšej nechám AVC. Ostatné záložky konfigurácie x265 sú nedostupné a len tieto dvoje okienka majú možnosť upravovať voľby. Netuším ale čo z toho tam všetko treba nastaviť nech je to správne.

[7UCGqGT.png][9fApKkW.png]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já na to používám OpenShot Video Editor. Načtu video, dám Exportovat, zadám název, kam se to má ulož…
mirha 19.02.2023 10:48
mirha
Skúsil som openshoot ale výsledok je rovnaký. Farby a kontrast už mám prakticky bez zmeny medzi orig…
KMX 19.02.2023 11:52
KMX
Pokud to není způsobené tím screenem, ale takhle fakt vypadá originál, tak je ten x264 silně komprim…
RedMaX 19.02.2023 15:46
RedMaX
Bude približne o polovicu menší, to som si pozrel ako prvé keď som si robil testovaciu niekoľko seku…
KMX 19.02.2023 16:27
KMX
Fakt to stojí dneska kvůli velikosti za to..?
Abox 20.02.2023 05:58
Abox
Dobrá otázka. V mojom prípade sa jedná spolu o 25GB kapacity a mojim cieľom je veľkosť 10GB. Keďže j… poslední
KMX 20.02.2023 15:00
KMX

Skúsil som openshoot ale výsledok je rovnaký. Farby a kontrast už mám prakticky bez zmeny medzi originálom a konverziou do HEVC. Neviem či je to čisto prevodom a lepšie to už nebude alebo robím niekde chybu ale ten obraz je po konverzii menej ostrý. Istým spôsobom je to dokonca lepšie pretože to znížilo šum obrazu ktorý je v originále ale zase je to také neostré. Ako keby som pozeral na výstup v nižšom rozlíšení. Pridám sem screen na porovnanie.
originál AVC: https://i.imgur.com/jZg1uNa.png
nový HEVC: https://i.imgur.com/JtZeJkL.png

Ešte si to pustím na TV ako to vyzerá v porovnaní a ak to bude dobre vyzerať tak to hodím do HEVC. Môžem použiť nastavenia ako radí kacikac. Čiže všetko nechám na avidemux predvolené hodnoty a jediné čo tam dám je one pass CRF(constant rate factor) na hodnotu 15.

Pokud to není způsobené tím screenem, ale takhle fakt vypadá originál, tak je ten x264 silně komprimovaný a x265 to svou kompresí "vyčistí". Nevidím tam žádnou změnu kontrastu ani barev, jen to vyčistění obrazu, prostě to mimo detekované hrany rozmázne. Nejedná se ani o snižení ostrosti, hrany jsou ostré furt. Normální situace je to, nakonec zjistíš, že aby oba formáty měly stejnou kvalitu, bude soubor x265 větší.

Bude približne o polovicu menší, to som si pozrel ako prvé keď som si robil testovaciu niekoľko sekundovú časť. Ešte si to preverím a môžem to spustiť. Nemám silný HW čiže 4 hodiny minimálne tak to by som šťastný veľmi nebol keď z toho potom vylezie po tých hodinách nejaký nepodarok :-)

Dobrá otázka. V mojom prípade sa jedná spolu o 25GB kapacity a mojim cieľom je veľkosť 10GB. Keďže je HEVC efektívnejší tak bitrate tam nemusí byť tak vysoko ako originál. Poviem ale rovno že ak by šlo výhradne o tú veľkosť tak kašlem nato. Ak zoberiem do úvahy že prakticky všetko video s ktorým dnes prídem do kontaktu je HEVC tak chcem mať v tom poriadok nech je už HEVC všetko a AVC úplne vylúčiť. Čiže máš pravdu a je to čisto moja posadnutosť aby bolo všetko jednotné.

Včera som skúšal one-pass CRF, nastavil som zle úroveň CRF a po dvoch hodinách z toho vyliezlo video s bitrate 2000kB/s. Chcel som niečo okolo 5000-6000kB/s. Tak to dnes skúšam znova a dám tam CRF 16.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru