Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Skylake a Windows 11

Zdar,

chtěl bych nahodit na počítač s procesorem Skylake i7-6700, 16GB RAM a deskou MSI H170 Gaming M3 nový operační systém Microsoft Windows 11.
Oficiálně to deska ani procesor nepodporuje.

Jde to nějak udělat?

Windows 11 mám stažené na flashce přes Media Creation Tool, ale instalaci jsem ani nezkoušel.

Na počítači byl doteď Ubuntu linux 20.04, updatoval jsem ho na 22.04, ale po týdenním sraním se s tím, kdy ve chvíli, kdy už to vypadalo, že mám hotovo, se celé Ubuntu zesralo tak, že mi z toho rupla málem cévka a mám už celého Ubuntu plné zuby a už mi do baráku nesmí!
Takže by u těch Windows 11 proběhla čistá instalace, kdyby to nějak šlo?

---
Pro zajímavost: po týdnu mi z ničeho nic na Ubuntu 22.04 naskočilo rozlišení 1024x768 a nešlo to přendat pomocí GUI dialogu na žádné jiné. Tak jsem nahodil nesvobodný ovladač NVidia 525 (testováno) a po restartu se Ubuntu začalo tvářit, že ten počítač nikdy neviděl síťový adaptér ani bluetooth.
Dělal jsem s tím všechno, co jsem přes Google našel, ale síť jsem tam zpátky nedostal. Napadlo mě, že hardwarová závada, jenže live Ubuntu na flashce normálně fungovalo i se sítí, tudíž se dosral ten nainstalovaný systém a byla to poslední kapka, už toho bylo dost!

Předmět Autor Datum
Možné to je, návody jsou na netu, např. https://www.alphr.com/bypass-windows-11-requirements/
host 20.02.2023 20:57
host
Stáhni si aktuální verzi Ventoy, nahoď na USB flash, následně na ni nakopíruj ISO soubor a hotovo. V…
touchwood 20.02.2023 20:59
touchwood
Ještě se zeptám, když upravím instalaci Windows 11 pro ten můj PC, budou tam fungovat updaty Windows…
RedMaX 20.02.2023 21:25
RedMaX
Nic neupravuj, prostě to nainstaluj jak jsem psal, bude to fungovat a je to nejrychlejší cesta. Jak…
touchwood 21.02.2023 08:45
touchwood
automaticke updaty se precenuji.
brum brum 21.02.2023 16:53
brum brum
Tak jsou ty Windows 11 nahozené, ale použil jsem na to Rufus. Protože ten program znám, zatímco ten,…
RedMaX 21.02.2023 23:30
RedMaX
Ne. MS udržuje DB licencí pro otisky HW, takže pokud na tom PC už W10 byly, tak W10/W11 se nainstalu…
touchwood 22.02.2023 05:50
touchwood
Navíc já tu licenci z tohoto PC přehodil na jiný PC... Přehodil, ale na stávajícím PC nezrušil. ht…
host 22.02.2023 09:27
host
Tohle, co popisují na tom odkaze, jsem neudělal. Odebral jsem to myslím v propojeném MS účtu a na t…
RedMaX 22.02.2023 09:54
RedMaX
No jo, přesně ty problémy, které s Linuxem nevznikají ...
gilhad 22.02.2023 10:28
gilhad
Tak zatím problém není, prostě klik, klik, hotovo a dokonce se to samo aktivovalo. Já se ptám dopřed…
RedMaX 22.02.2023 10:45
RedMaX
Já používám Gentoo, protože mi dlouhodobě vyhovuje :-)
gilhad 22.02.2023 11:12
gilhad
"Jsem zkusil i normální bootovací médium a to nešlo" Na obejítí nekompatibilního hardwaru je pár kl…
kacikac 26.02.2023 00:39
kacikac
Tak jen pro zajímavost, že jak jsem nainstaloval na ten Skylake ty Windows 11, což jsem úplně původn…
RedMaX 25.02.2023 23:34
RedMaX
Pro mě je Debian nejlepší distribuce linuxu už roky :-)
kacikac 26.02.2023 00:31
kacikac
Souhlas. Debian je vyborná a stabilni distrubuce v mém pripade hlavne pro server rozhrani. Dal bych…
HPET 26.02.2023 01:07
HPET
Mel jsi zvolit a nechat OpenSource ovladac od Projekt X.Org : [96680-capture-decran-du-2023-02-25-23…
HPET 25.02.2023 23:46
HPET
NVidia na linuxovou komunitu odjakživa kašle a Nouveau jde zcela mimo ni, tudíž to není dobré. Pokud…
RedMaX 26.02.2023 00:08
RedMaX
NVidia na linuxovou komunitu odjakživa kašle a Nouveau jde zcela mimo ni, tudíž to není dobré. Vidi…
HPET 26.02.2023 00:31
HPET
No nevim, ale mám pocit, že na naschvály je tu právě windows. Linux je na práci. Osobně bych před up… poslední
ml1 27.02.2023 14:10
ml1

Tak jsou ty Windows 11 nahozené, ale použil jsem na to Rufus. Protože ten program znám, zatímco ten, co navrhoval touchwood ne.

Jsem zkusil i normální bootovací médium a to nešlo, to hned po započetí instalace, nechápu teda, proč to člověka nejdřív nutí rozhodovat se o klávesnici, ale teda potom to oznámí, že PC není podporované.

Přes ten Rufus v pohodě.

Akorát, ale to nemusí souviset, hned to nešlo aktualizovat, takže jsem aktualizaci 22H2 stáhnul z MS Catalogu ručně a pak už to zase šlo ok.

Prostě Windowsy, člověk udělá klik a klik a je hotovo. :-)

-----

Edit: Je tam přeci jen podivnost. Nejprve jsem to chtěl nainstalovat a až potom koupit licenci, až budu vědět, že to bude běhat ok. Nainstaloval jsem to s místním účtem, restartoval a koukám, že to píše, že je to aktivované pomocí digitální licence. Nechápu. Sice na tom PC byly kdysi Windows 10, ale přeci, aby to tu digitální licenci vzalo, tak bych se musel přihlásit přes svůj microsoftí účet ne? Navíc já tu licenci z tohoto PC přehodil na jiný PC, akorát nevim na který, uvidíme, jestli najednou Windowsy budou najednou někde řvát, že jim chybí licence.

Tohle, co popisují na tom odkaze, jsem neudělal.

Odebral jsem to myslím v propojeném MS účtu a na ten samý produkt key jsem aktivoval jinou desku.

Co se tedy stane teď?

Ta samá licence bude fungovat na obou PC? Nebo se automaticky odaktivuje to novější PC respektive se jedná o původní PC, ale s jinou deskou?

Počítal jsem s nákupem jedné licence Windows 11 Pro, takže mě ani nevadí nákup licence do jiného PC, akorát tam budu muset koupit licenci na Win10 Pro. Jedný problém je, že si myslím, že to původní PC s jinou deskou běží teď buď u rodičů nebo je to počítač, který mám na chalupě, takže malinká komplikace.

Tak zatím problém není, prostě klik, klik, hotovo a dokonce se to samo aktivovalo. Já se ptám dopředu, kdyby náhodou problém tou samovolnou aktivací vznikl. Upřímně, jsou ty problémy na Windows jen zlomkem problémů na Ubuntu, takže i tak pořád je to výhra.

Co používáš za linux? Rozmýšlím, jestli na ten domácí server ala diskové pole nahodit místo Ubuntu distribuci Fedora nebo Debian. Uvažuju tak, jestli by Debian jako přechod z Ubuntu nebyl jednodušší. Raději bych měl po ruce systém, který pracuje s instalační DEB knihovnou a zcela bez SNAPu. A taky by Debian mohl mít delší podporu než Fedora.

"Jsem zkusil i normální bootovací médium a to nešlo"

Na obejítí nekompatibilního hardwaru je pár klíčů v registru.
To samé platí i na obejítí požadavku na MS účet pokud je vyžadován.
Tady to není v instalačce potřeba řešit pokud použiješ programy jako Ventoy nebo Rufus, protože ty to dělají za tebe.
Jde použít i instalačku bez těchto programů, ale ten registr si v instalačce musíš upravit v tom případě sám.

Tak jen pro zajímavost, že jak jsem nainstaloval na ten Skylake ty Windows 11, což jsem úplně původně nechtěl, protože to měl být zkoušecí linuxový stroj s Ubuntu, tak po těch peripetiích myslim ta nová úvaha, že si místo toho rozjedu zkoušecí stroj s Windows 11 než je časem nasadim na ostatní PC, mě neopustila a nechám to zatím chvíli takto, maximálně si tam časem hodim dualboot s linuxem.

Nicméně teda jsem na jiném stroji potřeboval přejít ze zastaralého nepodporovaného Ubuntu 16.04 a bylo jasné, že Ubuntu už ne. No a nakonec jsem se rozhodoval mezi Fedorou a Debianem a rozhodl jsem se pro Debian 11. Důvodem bylo to, že Debian má delší podporu než každý rok přeinstalovávat novou Fedoru a taky to, že je to víc tomu Ubuntu podobné. No a teda si teď mlátim čelem o zeď, proč jsem na tom zasratém Ubuntu pořád zůstával, teprve teď vidim, jak to šlo s Ubuntu z kopce a kam to ten systém dopracoval. Debian 11 je úplně v pohodě a teprve teď vidim, že starý dobrý linux furt existuje. Jelikož jsem párkrát Fedoru zkoušel a nikdy jsem s ní neměl dobrý pocit, což z nových verzí Ubuntu taky ne, tak můžu říct Debian je nejlepší distro linuxu, aspoň teda pro mě. Není to sice stoprocentně bez chyb, ale vyznám se v tom, je to přehledné, necpou mi tam idiotské nápady typu SNAP, prostě dobrý a linux teda definitivně nezavrhuju. :-)

NVidia na linuxovou komunitu odjakživa kašle a Nouveau jde zcela mimo ni, tudíž to není dobré. Pokud chce člověk open-source, potřebuje na linuxu grafiku od Intelu nebo od AMD. U grafik od NVidie je naopak třeba použít ovladač od NVidie.

NVidia na linuxovou komunitu odjakživa kašle a Nouveau jde zcela mimo ni, tudíž to není dobré.

Vidim ze mas oznaceno vyreseno. Dal bych "mimo vlakno" ale bylo by to pismo moc male.Zasadne nesouhlasim s tim vyrokem "NVidia na linuxovou komunitu kašle " protoze je to uplne naopak.
Vim to hlavne kdyz jsem si hral s "Nvidia Jetson NANO" https://developer.nvidia.com/embedded/jetson-nano-developer-kit
Jen za tu dobu co jsem se o AI OpenAI zajimal, Nvidia vydala spoustu knihoven, tools, frameworku, samozrejme zahrnujici ruzne utility i pro CUDA, Ray_Tracing, Overclocking, FAN control a podobne.

I samotne Valve https://www.valvesoftware.com/ zmenilo trochu pristup a vyvoj poskocil velkym krokem kupredu a to i ve virtualni ralite VR (Valve Index) https://www.valvesoftware.com/fr/index , "I ta hrstka co na Linux hraje hry" posledni rok zaznamenava lepsi optimizaci i FPS ve hrach na cemz bude mit IMHO hodne zasluhu SteamOS a herni konsole Steamdeck.

PS: Pro uzivatele jako ty, "Prosim Vas lidi, Ubuntu tak jako jine distribuce jsou OpenSource a muzete je o proti Windows pouzivat zdarma" tak jako zakladni SW kuprikladu LibreOffice vs $Microsoft Office , je jasne ze od distribuce nebo dle grafické nadstavby GUI se muzou vyskytnou nejake chyby nebo nesrovnalosti ktere potrebuji zasah uzivatele, ale ono ktery OS je vlastne bezchybny a s trochou trpelivosti nebo nauceni zaklady Linux jak tyto OS pouzivat to neni az tak otresne jak nekteri popisuji :puff:

No nevim, ale mám pocit, že na naschvály je tu právě windows. Linux je na práci.
Osobně bych před updatem udělal pořádnou zálohu. Takže pokud to bylo jen týden, tak přece neni nic jednoduššího, než to vrátit ze zálohy a buď to tak nechat nebo (pokud je potřeba nový systém) zkusit ten update znova.
Nikdy jsem nepotřeboval nějaký extra výkon grafiky, takže nejen v linuxu jedu na generické ovladače grafiky, pokud to lze (v linuxu u mě snad vždy, windows má občas s něčím problémy, třeba u jednoho PC když chci víc monitorů, tak jsou ovladače grafiky nutné).
Síť byla vždycky bez problémů, naopak se bráchovi stalo něco podobného ve windows, a jediným řešením bylo pro prohlížení internetu bootovat z SD karty s linuxem (neexistenci síťovky pak vyřešila čistá instalace sedmiček po výměně disku).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru