Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nečitelné znaky v GUI Ubuntu 22.04 spuštěném ve WSL2

Ahoj všem, znalcům Linuxu zvlášť.

Na Windows 11 Pro mi běží prostřednictvím WSL Ubuntu 22.04. V režimu příkazového řádku mi funguje bezchybně. Pokud spustím jednotlivý program v linuxovém grafickém prostředí přímo ze Startu Windows, tak je to také v pořádku.

Když se ale připojím prostřednictvím Windows Remote Desktop k tomuto grafickému rozhraní (Xfce4-session), vidím na displeji u ikon místo některých znaků nečitelné znaky. Když aplikaci pod ikonou otevřu, v menu jsou rovněž nesmyslné či dokonce scházející znaky. Stejně je tomu tak, když klávesovou zkratkou otevřu terminál.

Všechna doporučení z webu, např. instalaci balíčků xfonts-base a xfonts-75dpi jsem realizoval. Veškeré možnosti nastavení Windows RDP (zejména obrazovku a barvy) jsem vyzkoušel.

Jak bych mohl tento problém odstranit? Nedoporučujte mi prosím VcXsrv, s tím jsem dneska bezvýsledně zápasil několik hodin a nechci ho už ani vidět.

Díky

Předmět Autor Datum
tak skús NerdFonts alebo Powerline fonts,problém je obvykle v tom,že wsl/wsl2 berie fonty z windows,… nový
audax mobile 18.03.2023 08:18
audax mobile
Dík za reakci. Já jsem ale zapomněl sdělit jednu významnou okolnost. Ještě před měsícem mi to grafi… nový
Noreg 18.03.2023 11:24
Noreg
Audaxi, zasílám průběžné zprávy z bojiště. Oba ty doporučené fonty jsem nainstaloval na oba OS, ale… nový
Noreg 18.03.2023 12:56
Noreg
Tak jsem to Ubuntu ještě jednou přeinstaloval a k tomu použil metodu zveřejněnou na como-instalar-ub… nový
NoReg 26.03.2023 19:14
NoReg
bohužel jsem ji nenalezl. Musel bys být yesreg :-D poslední
čumil old 26.03.2023 20:03
čumil old

tak skús NerdFonts alebo Powerline fonts,problém je obvykle v tom,že wsl/wsl2 berie fonty z windows,pokial je windows lokalizovaný,dôjde občas ku konfliktu medzi linux image a lokalizovaným win,tam nejaké nastavenie rozlíšenia obrazovky neprinesie nič,tam je obvykle konflikt medzi jazykovými verziami win a obrazom linuxu vo wsl/wsl2.....

Dík za reakci.

Já jsem ale zapomněl sdělit jednu významnou okolnost. Ještě před měsícem mi to grafické rozhraní Linuxu fungovalo bez problémů. Když jsem včera zjistil, že se mi ty fonty na displeji zmršily, tak jsem Ubuntu kompletně odinstaloval a znovu nainstaloval, bohužel výsledek byl stejný. Zkusil jsem si z Microsoft Store stáhnout jinou distribuci, ale fonty byly rovněž pomršené, i když jiným způsobem.

Přemýšlím, zda na vině nebudou aktualizace. Koukal jsem do historie WinUpdate a mám tam z posledního týdne kumulativní aktualizaci Windows 22H2 a dále aktualizaci ovladače, konkrétně display od Intelu.

V každém případě ty NerdFonts a Powerline Fonts zkusím; když jsem hledal na webu řešení, tak jsem na ty posledně zmíněné taky narazil.

Audaxi, zasílám průběžné zprávy z bojiště. Oba ty doporučené fonty jsem nainstaloval na oba OS, ale tristní stav GUI se nezměnil.

Nevím ale, zda není třeba ještě něco v tom Ubuntu dodatečně nastavovat; jako zavilý Windowsák rozumím Linuxu asi jako průměrný subsaharský Křovák Sommerfeldově teorii lineárního harmonického oscilátoru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru