Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Packet loss ve hrách

Zdravím, potřeboval bych prosím poradit.
¨
Při hraní online her (Valorant, Rocket League, Fortnite) pociťuji ve hře občasné lagy a ztráty paketů (občas ve hrách naskakují i ikony zobrazující špatné připojení). Problém je ale takový, že internet mám dostatečně rychlý a to kolem 200mbit/s a zároveň mám při hraní zapnutý PingPlotter, na kterém pinguji např. Google nebo poslední server mého poskytovatele. Na celé cestě ale není jediná chyba, skok pingu nebo packet loss. Na celé cestě je například maximálně 30ms ping. Podle PingPlotteru je tedy vše v pořádku, proto nechápu, že ve hrách ten packet loss mám a někdy je i znatelný (například teleport hráče apod) Abych uvedl na pravou míru, děje se to jen mě, například s kamarády co zrovna hraju se o tom bavíme a nikdo jiný problém nemá. Nevíte, na co bych se mohl zaměřit a v čem by mohl být problém?

edit : Router mám TP-Link Archer AX20 a PC mám připojený z routeru kabelem. Router je nový

Předmět Autor Datum
Při pátrání na internetu jsem narazil na par článku, že by mohl být problém v nastavení “MTU” a návo…
virten 10.04.2023 01:33
virten
V MTU problém nebývá, pokud máš odpovídající router, který MTU už správně nastavené má (ten totiž po…
touchwood 10.04.2023 09:47
touchwood
Podle popisu problémů vidím jako pravděpodobný zdroj problémů nikoli tvou poslední míli, ale konekti…
touchwood 10.04.2023 09:58
touchwood
Pingovat herní server jsem zkoušel, konkrétně EU ip adresu Valorantu, kterou jsem našel přímo v Supp…
virten 10.04.2023 10:40
virten
No ono totiiž, abych byl upřímný tak poslední 2 měsíce jsem s ISP řešil lagy které byly docela velké…
virten 10.04.2023 10:39
virten
Našel jsem si EU ip adresu pro hru Fortnite a přikládám screen. Na něm je vidět, že je problém na 7…
virten 10.04.2023 10:50
virten
Tak je to zřejmě problém peeringu mezi ISP a další cestou ven do internetu (síť twelve99) a další ve…
touchwood 10.04.2023 12:53
touchwood
Dobrá a lze toto řešit? Chyba tedy je pravděpodobně na straně mého ISP ? A jak to s nimi řešit? Teď…
virten 10.04.2023 13:03
virten
VPN samozřejmě může změnit kudy budou data téct, ale pokud je problém kapacitního rázu, nebo pokud m…
touchwood 10.04.2023 17:12
touchwood
No já právě řeším technické problémy přímo s majitelem, se kterým jsem původní problém se spojem řeš…
virten 10.04.2023 17:35
virten
bandwidth throttling je právě ta priorizace, resp. shaping. Ty si prostě můžeš na routeru určit, kte…
touchwood 10.04.2023 18:14
touchwood
A co ohledně toho QoS na routeru? A jeste teda od ISP mám chtít přímo, aby neprioritizoval žádné mo…
virten 10.04.2023 18:28
virten
"QoS na routeru" byla myšlena infrastruktura ISP. U tebe nepředpokládám, že bys něco zapínal. Po IS…
touchwood 11.04.2023 05:46
touchwood
Napsal jsem ti pm, pokud nevadí
virten 11.04.2023 07:29
virten
Podle mě tvý kamarádi neví či netuší, jak takové problémy mohou vypadat nebo jim to je jedno a neřeš…
Luboš47 01.04.2024 14:10
Luboš47
zas nějaký mimozemšťan odpovídá na rok starý dotaz a ještě samé blbosti. poslední
lední brtník 01.04.2024 16:02
lední brtník

V MTU problém nebývá, pokud máš odpovídající router, který MTU už správně nastavené má (ten totiž použije MSS-clamping a donutí tvé PC MTU adekvátně přizpůsobit, např. z 1500b na "typických" 1420b).

Ono je spíše možné, že nestíhá server nebo tvé PC. Latence ve hře se totiž nesestává pouze z latence sítě, ale také latence aplikace.
Další možnost je, že tvůj ISP nehraje čistou hru a pakety prioritizuje, přičemž spojení tvých her padají do kyblíku bulk.

P.S.: podle IP adresy používáš služby poštolkasoft.cz, což je wifi, tam problémy s MTU můžeš prakticky vyloučit (tunely se sice používají, ale je to běžně ošetřeno už na úrovni koncového zařízení ISP.)

Podle popisu problémů vidím jako pravděpodobný zdroj problémů nikoli tvou poslední míli, ale konektivitu tvého ISP. Bez zapojení jeho techniků s tím asi moc nesvedeš. Pokud už chceš pingat (což samo o sobě nedokazuje nic), pingej samotný herní server.

No ono totiiž, abych byl upřímný tak poslední 2 měsíce jsem s ISP řešil lagy které byly docela velké, ale všechno bylo zobrazeno v PingPlotteru tak jsem jim to neustále posílal a před 14 dny vyměnily vysílač ve vesnici s tím, že už by to mělo být vyřešeno a teď PingPlotter nic neukazuje a je v něm po celou cestu ping dobrý. Tak myslíte, že to může být jen "na oko" a opravdu je problém někde po cestě, ale pingplotter ho nezaznamená ? Jak to mám tedy případně s ISP řešit? Zeptat, se, zda mi prioritizuje packety ?

Dobrá a lze toto řešit? Chyba tedy je pravděpodobně na straně mého ISP ? A jak to s nimi řešit? Teď jsme 2 měsíce řešily velké ztráty paketů a výkyy pingů na 300ms přímo na 3. hopu (tedy na anténě ve vesnici, na kterou jsem připojený). Tento spoj je vyměněný a od té doby toto je vpořádku

PS : možná úplně hloupá otázka, ale nemůže v tomto trošku pomoci VPN ? Nalezl jsem také články a fóra na redditu o tom, že kvalitní VPN může zlepšit připojení tím, že přesměruje připojení po jiné trase - moc se mi to sice nezdá, ale ?

VPN samozřejmě může změnit kudy budou data téct, ale pokud je problém kapacitního rázu, nebo pokud má tvůj ISP priorizaci běžných protokolů, tak tam narazíš taky. Navíc má VPN problém v tom, že kvůli tunelu musí snížit MTU, takže velké pakety budou mít problémy.

Já bych ještě jednou zašel za ISP, nebo mu zavolal. Zeptal se, zda to můžou prověřit, případně změnit priorizaci paketů. Někdy stačí "potkat" toho správného technika, protože ono to dost často je jen o tom, že ty informace se "filtrují" přes nějakou hotline, kde to zapisuje neznalý člověk, a pak se řeší něco úplně jiného, než jsi původně chtěl.

No já právě řeším technické problémy přímo s majitelem, se kterým jsem původní problém se spojem řešil celkem dlouho, ze začátku to nešlo opravit a bylo mi řečeno, že mi nedokáže pomoci a jestli chci, můžu vypovědět smlouvu. Pak se ale snažil dlouho můj problém vyřešit a dokonce vyměnil spoj za silnější což prý ani neměl v plánu a rázem se mi rychlost zvětšila z cca 150mbit/s na 250mbit/s. Takže ho zkusím znovu kontaktovat s tím, jestli není nějaká chyba v priorizaci paketů

PS : ještě bych měl otázku ohledně VPN, píšou u nich totiž, že dokáží zmírnit “bandwith throttling”. Co toto přesně znamená?

PS2 : ještě mě napadlo, mám zapnutý QoS na routeru s prioritou pouze pro PC. Není toto také špatně? Dočetl jsem se, že to pak třeba taky muže nějaké packety zahazovat. Nebo tohle nemůže mít žádný vliv?

bandwidth throttling je právě ta priorizace, resp. shaping. Ty si prostě můžeš na routeru určit, který ty provozu bude mít prioritu, a který ne. Ty co prioritu nemají, tak při nadměrném toku jsou jeho pakety zahazovány...

VPN může, ale taky nemusí pomoci. Záleží na jakém portu běží a jak chytrý je shaper (pokud např. "umí" zkoumat provoz na L7, tak to fungovat nebude).

Podle mě tvý kamarádi neví či netuší, jak takové problémy mohou vypadat nebo jim to je jedno a neřeší to. A nebo mají lepší internerové připojení než je ve vašem případě to tvé. Změna poskytoavtele tohle nemá smysl. Většinou to problém vyřeší, ale pouze dočasně. Po nějaké době to začne na novo úplně to samé. No co mohu doporučit je na modemu vyzkoušet snížit mtu na: 576 tohle může na chvíli pomoci. Standardně je to nastavené na 1480. Ještě bych vypnul i kompletně celý Firewall na modemu či routeru. Tady mohou být některé pakety zahazovány nebo jejich zpracování může trvat déle.

Vzato z toho plyne, že u nás v ČR jsou poskytoavtele internetového spojení velcí omezovači. Na rozdíl na Ukraině či Rusku tohle je úplně jiná dimenze než u nás. Mají lepší propustnost paketů a dat skrze sítě nikdo je tam neomezuje. Tady je to jen samé omezovaní dat fup na mobilech a pevný internet přes pevnou linku, tak tam se to omezuje zase jinak agregacemi a vytížeností sítí atp...

Ono možná je lepší si zřídit možná to problém vyřeší: udělat si vlastní spoj a tam by se vidělo jestli nedochází k nějakému omezování ze strany poskytovatele. No, ale ta cena se může pohybovat ve zřízení okolo 100 000,- +/- za zařízení a úprava linky někde v sulterenu paneláku a měsíční pronájem to je okolo 20 000,- +/- v dnešní době to může být i více to je tak baj oko

Tak to zkus a dej vědět jestli to maká lépe ,-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru