Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SSD M2 zmizel z BIOSu a system nenajel.

Zdravím koupil sem do MB ROG STRIX Z270F GAMING novej Samsung SSD 970 EVO PLUS, M.2 - 2TB .No a mám problém,nastavil sem to v BIOSu na X 4 viz video

.No tejden ca běžel Pc ok pak se seknul a restartoval s chybou W10 a chtělo to opravu,pak ok ale nepravidelně po 3 - 4 dnech se to opakovalo.Dneska zase a SSD M2 zmizel z BIOSu ,jediný co mě napadlo přepnou spátky na X2 co to udělá a komp normálně najel.

No rychlost spadla na SATA o půlku ca,ale zatím to jede.SSD 100% zdraví tam asi problém nebude asi v Aidě vše Ok hodnoty,takže mě napadá vadnej M2 slot,nebo sem něco nastavil blbě v BIOSu.(ten je aktuální).Komp jel s klasickým SSD bez problémů,ale s tímhle se to drbe.Nějaký rady co s tím?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Takže dneska poslední pokus (video je i na YT co s tím) a stejný nastavení viz foto 1 restart a nast…
sambilionk 25.02.2024 13:06
sambilionk
m2 mode rst - proč? možná tam jiné rozumné nastavení nejde, jen sata/ahci místo pcie, protože slepá…
lední brtník 25.02.2024 16:12
lední brtník
To mode rst s tím nic udělat nejde jde to M2. jenom povolit/zakázat.Na disku SSD SATA je Os se který…
sambilionk 25.02.2024 16:36
sambilionk
nechci se po několikáté opakovat, ale když zas neúspěšně instaluješ systém: - nemá tam jiný disk co…
lední brtník 25.02.2024 16:43
lední brtník
Už to je natáhlí téma sem psal hore někde ,tak to shrnu. M.2 2TB Samsung sem vrátil nazpátek ve 14…
sambilionk 25.02.2024 16:58
sambilionk
aha, druhá deska se starou instalací, nejspíš mbr disk. ten ssd by měl být v biosu v režimu ahci. bo…
lední brtník 25.02.2024 19:32
lední brtník
Screen těžko udělám to bych musel HDD zase hodit do toho druhýho kompu ze kterýho teď píšu.HDD je na…
sambilionk 25.02.2024 20:07
sambilionk
youtube videa v dotazech mě nezajímají a neklikám na ně, vyjímečně jen když pochází od autora dotazu…
lední brtník 25.02.2024 20:36
lední brtník
nn BIOS je nejnovější,max ho přeflashovat jestli se to spraví,jako ještě má kámoš známího co se tím…
sambilionk 25.02.2024 21:00
sambilionk
msi + jeho 500gb ssd + spravne nastaveny bios podle toho ssd: http://servispckupka.cz/jak-opravit-bo… poslední
brum brum 26.02.2024 13:07
brum brum

Takže dneska poslední pokus (video je i na YT co s tím) a stejný nastavení viz foto 1 restart a nastaví se to k obrazu svému vifoto 2,s ůvodní hláškou M2 Genie error....Takže otázka co s tím přeflashovat BIOS ,eventuélně servis jenže otázka jestli oni s tím něco udělaj,prachy za to dám jestli jo, ale nová levná MB soc 1151 je za ca 1200,takže abych do toho nerval prachy pro nic za nic.Ten SSD M tam musel něco nabourat v tom BIOSU,i blbí přepnutí na ACHI se vrátí nazpátek na RAID.Jestli tu je někdo co provozuje servis by mě zajímal názor jestli to má cenu někam nosit (cca cena za zprovoznění případný),nebo to prkno vyhodit a koupit nový i když kancl.

[98240-1-1-jpg]

[98241-2-1-jpg]

Už to je natáhlí téma sem psal hore někde ,tak to shrnu.

M.2 2TB Samsung sem vrátil nazpátek ve 14 denní lhůtě.

1.pokus o najetí systému SSD Samsung 500GB SATA se kterým do tý doby 5 let jel, neůspěšnej.

2.Pokus o Boot na klasickej čistej HDD neůspěšnej,vše prováděno jenom s jedním ostatní odpojený.(Boot jak z mechaniky tak z Flashky neůspěšný pořád tam skočí ta tabulka M.2 Genie error a nic se nespustí.)

Takže M.2 už nemám a neřeším,řeším jak zprovoznit SATA SSD se starým OS co tam byl nebo Boot na HDD s čistou instalací,což ovšem skončí dokola M.2 genie error.
.

aha, druhá deska se starou instalací, nejspíš mbr disk. ten ssd by měl být v biosu v režimu ahci.
bootování desky nastavit na legacy / cms, nebo jak to mají pojmenované (u tebe je to asi volba win7 v biosu). potom se nevolí windows manager, ale postaru vybereš konkrétní disk.

samozřejmě je možné, že první neúspěšné pokusy o instalaci m2 disku u msi desky naopak přepsaly bootloader na 500gb sata samsungu. tam mě nenapadá žádné řešení, protože lidi neumí zálohovat (a windows svůj bootloader taky ne).

instalace na libovolný pokusný disk musí fungovat, jenže: musíš vědět, že ten disk je čistý a teprve mu nastavíš typ (gpt / mbr). podle toho nastavíš v biosu způsob bootování (uefi / konkrétní disk).
protože jsi z disků, které jsi zkoušel, nedal žádný screen z partition manageru ať je typ vidět, bohužel si myslím, že celou dobu úplně přesně nevíš co děláš.

snad jsou aspoň nejnovější instalačky stažené z ms, i když jak se ukazuje u optanových desek, ani to není záruka bezproblémové instalace.

Screen těžko udělám to bych musel HDD zase hodit do toho druhýho kompu ze kterýho teď píšu.HDD je naformátovanej mbr a čistej je v pořádku,SSD - kdyby to něco rozdrbalo tak by snad ale měl jít opětovnej instal OS a ne tam skákat dokola ta tabulka Geine error.

M.2 byl v desce e ASUS kde padal Os po tejdnu + - ,vyndal sem ho hodil do tý MSI a chtěl přeinstalovat,to pak skončilo tou hláškou.Ten SSD 500Gb SATA je původní z MSI co tam byl s W10 5 let ,takže měl naject kor bři CMOS BIOSU,tam se nic stáhnou nemohlo ,byl v pořádku dokud to tam nerozdrbal ten M.2 .Nic nevysvětluje ani to proč se MB dokola přepíná na RAID když dám ACHI ,to by snad nemělo.

Prostě s tímhle nehnu,vemu to do servisu v základu co za to budou chtít jestli to zprovozní,ale podle mého dopadnou stejně,nastavení je jednoduchý viz to video na YT,ovšem za A deska mění ACHI na RAID dokola a skáče to do tý tabulky.

Z toho co tu zaznělo Ok můžu bejt lama a něco dělám blbě(teda nevím co i jinde na foru rada vypnout Geine to sem udělal) v tom případě by to zkušenej servisák měl bez problémů zprovoznit,jestli se tam teda nemohlo něco poškodit v tom BIOSU což beru že asi nemohlo teda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru