Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud máš router a od něj kabel (50m) k PC a v routeru už není volný port, tak žádné rozbočení kabel…
mia 12.11.2008 22:43
mia
Docela souhlasím, až na to "rozdvojovací nesmysl". Když už je nutné použít jeden kabel na dva signál…
Pytlík 13.11.2008 08:47
Pytlík
:-[ s tím "rozdvojovacím nesmyslem" jsem to tak nemyslel, byla to metafora, něco jako "oný bazmek". poslední
mia 13.11.2008 09:03
mia

Pokud máš router a od něj kabel (50m) k PC a v routeru už není volný port, tak žádné rozbočení kabelu udělat nejde. Jedině na stranu PC dát switch a z něj krmit obě PC. Pokud koupíš pětiportový switch a k němu dva LAN kablíky, vyjde tě to na nějaký tři čtyři stovky.

Pokud bys mermomocí trval na rozdvojení stávajícího LAN kabelu, tak ano, na obou koncích musíš nacvaknout dva konektory, kabel rozdělíš tak, že na 1 a 2 prvního konektoru dáš oranžový pár, na 3 a 6 zelený, na 1 a 2 druhého konektoru dáš hnědý pár a na 3 a 6 modrý. Tak samo to uděláš na druhé straně. Na straně PC zastrčíš jeden konektor do prvního PC a druhý konektor do druhého PC. Na straně routeru koupíš switch, strčíš do něj oba konektory a propojíš ho krátkým kablíkem s routerem. Cenově to vyjde nastejno, budeš s tím mít větší práci a může (ale nemusí) tam docházet k přeslechům mezi linkami, takže se zhorší spolehlivost.

Pokud by sis představoval, že jde zapojit ty PC paralelně (oba na stejnou linku), tak bohužel, to nejde.

edit:// pokud bys nechtěl nacvakávat konektory, můžeš použít i ten výše zmíněný rozdvojovací nesmysl, ale musel bys koupit dva, každý dát na jednu stranu kabelu a k tomu switch viz výše. Ta rozdvojka dělá to samý, co mnou popsané rozdvojení kabelu pomocí dvou konektorů na každé straně. Nic víc, nic míň.

Docela souhlasím, až na to "rozdvojovací nesmysl".
Když už je nutné použít jeden kabel na dva signály, tak je lépe použít ten "nesmysl", než ono, až k blití hnusné, rozřezávání kabelu. Jde totiž o to, že ta rozdvojka zajistí alespoň trochu dobře definované rozdělení párů, že se příliš neporuší vf. vlastnosti kabelů. Když se to ale nabastlí tím rozřezáváním kabelu ... no fuj, musím do ústraní jenom při pomyšlení na to.
Jestlipak víš, že rozpletení páru v délce větší než 12mm již zanáší nepřípustný útlum (hodnotu v dB si už nepamatuji)?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru