Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stary PC a novy LCD

Zdar nejdriv popisu situaci doma:

Stary PC: P200MMX, ATI Rage2+
Relativne novy PC: P4 3,2GHz, ATI R850XT
Soucasny monitor: CRT 17" NEC

Pocitace jsou pomoci VGA rozbocovace ATEN (D-Sub) pripojeny k jednomu monitoru. Na starem PC je GK s jen D-Sub a na novem je D-Sub i DVI. Ale jak rikam, je to pripojen o pres D-Sub.

Chtel bych koupit novy LCD 24", vyhlidnuty mam tento Samsung SyncMaster 2443BW černý.

Jenze problemy vidim dva:
1. Cetl jsem ze u novych LCD je mnohem lepsi obraz, pokud je to pripojeno pres DVI, mate to nekdo ozkouseny, ze by to byl az takovy rozdil ?
2. Doufam, ze GK R850XT by sirokouhle rozliseni 1920 x 1200 mohla vzit, ale stara ATI Rage2+ to urcite nevezme, co s tim, da se obraz na monitoru nejak interpolovat, aby se zobrazilo 4:3 nezkreslene (po stranach budou cerne pruhy) ?

Jak byste situaci resili vy ?
(Vyresit to tak, ze by u stareho PC zustal stary monitor a k novejsimu PC se pripojil novy, nemohu, doma neni misto.)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1. ano je v tom rozdiel (rozmaz hlavne u vysokych rozliseni) 2. interpoluje to samotny monitor, ty s…
MM.. 09.01.2009 14:46
MM..
Podla mna to ale roztiahne na celu sirku. Pomoct by mohlo nastavit nejake nizsie sirokouhle rozlisen…
Redmarx N 09.01.2009 15:11
Redmarx N
Podla navodu v menu o "image size" su len moznosti "auto" a "wide". Nevies si vynutit 4:3. Potom o p…
MM.. 09.01.2009 15:57
MM..
No dik za info. Trochu jsem hledal a s analogem to umi (vetsina Samsungu) funkci Wide a Auto - zobr…
Redmarx N 09.01.2009 20:28
Redmarx N
O tom že by na dveře klepaly 120Hz 3D monitory nevím. Vždy je ve vývoji novější technologie, která b…
Michal.Maniak 09.01.2009 21:45
Michal.Maniak
http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_cont ent&task=newscategory&id=12414&Itemid=67#newska1…
Redmarx N 10.01.2009 10:52
Redmarx N
zadny LCD na to nema A to je smutny fakt. Dovolim si tvrdit, ze na CRT nemaji ani plasmy. Sakrys, s…
mif 10.01.2009 11:34
mif
Ano já vím jak vypadá obraz na kvalitním CRT, bohužel o kvalitách starých dobrých CRT vyprávějí větš…
Michal.Maniak 10.01.2009 13:57
Michal.Maniak
Pro drtivou cast populace je UPG na LCD nutnosti, neb jim odchazeji jejich CRT kousky pochybne kvali…
mif 10.01.2009 14:09
mif
Souhlasím, doma jsem si bohužel kvalitního obrazu dříve neužil (v dobách CRT-only jsem ještě nedispo…
Michal.Maniak 10.01.2009 14:51
Michal.Maniak
Svata pravda. Je dokonale straslive, ze se technologie digitalnich fotek a vypocetni techniky dostal…
mif 10.01.2009 15:11
mif
technologie digitalnich fotek a vypocetni techniky dostaly na financni uroven lam No kazdej ale nem…
Redmarx N 10.01.2009 18:53
Redmarx N
Jinak jak pise Michal, tak take musim oponovat, protoze i na tom CRT AOCecku vypada ten obraz lip…
Michal.Maniak 10.01.2009 20:09
Michal.Maniak
mizerný TN panel od PVA, IPS lze rozeznat no dobre, to je pravda, neuvedomil jsem si v zapalu polem… poslední
Redmarx N 10.01.2009 21:42
Redmarx N

1. ano je v tom rozdiel (rozmaz hlavne u vysokych rozliseni)
2. interpoluje to samotny monitor, ty sa o nic nestaras. Akurat ze obraz bude kostrbatejsi ak to nebude nativne rozlisenie. - P.S. zavisi od konkretneho monitora ci to vobec vie urobit neskreslene. Je to vec monitora, ten tvoj nepoznam, pozri si k nemu navod (stiahni z webu). Podla mna to ale roztiahne na celu sirku. Pomoct by mohlo nastavit nejake nizsie sirokouhle rozlisenie.

Ak ma monitor aj vstup VGA aj DVI tak mozes strcit staru cez VGA a novu cez DVI a na monitore si prepinat ktory vstup chces vidiet. Nebudes potrebovat ten VGA prepinac.

Podla mna to ale roztiahne na celu sirku. Pomoct by mohlo nastavit nejake nizsie sirokouhle rozlisenie.

Kdyz ona by ta ATI Rage2+ nemela podle toho co jsem zjistoval vubec umet sirokouhly rozliseni.

Prave to mam na mysli, ze ten monitor to deformuje na sirku, ikdyz nastavim treba 1024x768, vic mi ten PC neutahne - kostrbatost je mi jasna to neresim. U LCD TV Smasung si muzes zvolit zda obraz 16:9 nebo 4:3, potom jsou po krajich cerne pruhy. No muj dotaz je jestli nejaky sirokouhly monitor ma taky takovou funkci ?

(Ten Samsung jsem jen tak nahodil, ale nerikam, ze chci zrovna jit do neho.)

Manualy na webu vyrobce proctu, ale onehda jsem kupoval otcovi TV, tak jsem k popisu funkci v manualech skeptickej. :-/

Podla navodu v menu o "image size" su len moznosti "auto" a "wide". Nevies si vynutit 4:3. Potom o par kapitol dalej je tabulka podporovanych rozliseni a podla nich by mal automaticky rozpoznavat aj velkost, kedze vacsina z nich je 4:3 tak by to nemalo robit problem, nevidim tam nejake kolizie ze by to v niektorej situacii rozpoznal blbo. Ale radsej by som to pred kupou v predajni otestoval ci to automaticky rozpozna 4:3 aj cez analog (v analogu nie je signal "pixel clock")

No dik za info.

Trochu jsem hledal a s analogem to umi (vetsina Samsungu) funkci Wide a Auto - zobrazi podporovane rozliseni ze signalu graficke karty a s HDMI/DVI to ma funkci Wide a 4:3.

Tak mi to nejak hlava nebere.

No jeste se chvilku budu rozmejslet, dokud to jeste trochu nezlevni - meli by, 120Hz 3D monitory klepou na dvere ;-) a pak asi do nejakyho pujdu, at to dopadne, jak chce.

Ale je mi skoda toho 17" CRT co mam, jenze koukam obcas na filmy a na ty 17" toho moc nevidim, ale zase ty barvy, to zadny LCDcko nemuze docilit. (V praci pouzivame 19" SPVA a zakaznikum obcas kupujem TN-panely, tak vim, ze CRTcko je holt nej. Ale co nadelam.

O tom že by na dveře klepaly 120Hz 3D monitory nevím. Vždy je ve vývoji novější technologie, která bude lepší než předchozí (viz displeje OLED), pokud by člověk pořád čekal, tak by se nedočkal.
Téměř jakýkoli LCD monitor bude kvalitnější upgrade, než stávající připojení přes analogový rozbočovač, jak to popisujete...
Širokoúhlá LCDčka zobrazování se zachováním poměru stran povětšinou umí, nejjistější by bylo objednat LCD přes internet a vyzkoušet - máte 14 dní ná vrácení výrobku.

http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_cont ent&task=newscategory&id=12414&Itemid=67#newska1

NVidia tlaci na vyrobce monitoru a pry na to slysi, Samsung pripravuje 120Hz a Viewsonic uz prodava, dalsi budou jiste nasledovat.

Téměř jakýkoli LCD monitor bude kvalitnější upgrade, než stávající připojení přes analogový rozbočovač

kdyz ale na konci toho je spickovy CRT monitor, ja s LCD delam v praci, tak vim, ze zadny LCD na to nema, proto o tom furt uvazuju a hledam zaminku proc do toho nejit, ale zase to sledovani filmu chce proste neco velkyho, to je mi jasny. Dokonce ted premyslim, jestli nejit rovnou do 26" LCD.

Zase si rikam, jak vy se s tak velkym monitorem normalne pracovalo, preci jenom to sledovani filmu je pro me druhorade. :?:

Ano já vím jak vypadá obraz na kvalitním CRT, bohužel o kvalitách starých dobrých CRT vyprávějí většinou ti, co doma čučí do romazaného 17" AOCčka. Pro drtivou část lidí, je upgrade na LCD výrazný kvalitativní posun (i když o mzierných barvách TN panelů není třeba diskutovat)...
Pokud je tazatel s kvalitou obrazu spokojen, nechť ještě nějaký ten rok počká, pokud není, není důvod nekoupit LCD už teď.

Pro drtivou cast populace je UPG na LCD nutnosti, neb jim odchazeji jejich CRT kousky pochybne kvality a provenience. Takovy tvor je pak uchvacen ostrosti a barevnosti "ctyrlitroveho" panelu, aniz tusi, ze to s kvalitnim obrazem nema spolecne ani zblo. Neberu jim jejich entusiasmus, ale sam bych si o takovy moncl ani netipnul vajgla. Drti me, kdyz vidim, jak si moji useri na Acerech upravuji fotky a lamou video - to by melo byt primo postaveno mimo zakon.

Kdyz mi odeslo me 21" CRT Eizo, koupil jsem za nemaly obolos S-IPS 20" (4:3) LCD. Obrazek to produkuje nadherny, ale na to CRT to nemelo, nema a nikdy mit nebude...

Souhlasím, doma jsem si bohužel kvalitního obrazu dříve neužil (v dobách CRT-only jsem ještě nedisponoval vlastními financemi) a figurovaly u nás doma low-cost CRT a teprve před 2 lety jsem vrazil své vydělané penízky do 20" IPS (HP LP2065). Vím že to oproti profi CRT či LCD za x desítek tisíc to není nic moc, ale alespoň si můžu užít amatérské úpravy fotografií s tím, že výsledek alespoň přibližně odpovídá tomu, co vidím na obrazovce.
Ovšem když se na ně podívám u kohokoli na notebooku či průměrném stolním LCD, připadá mi, že je něco špatně... Kupodivu se ale velké části lidí tyhle "zářivé" barvičky velice líbí - pak je velká sranda, když si fotky vytisknou a diví se "mámo to je nějaké pobledlé ne?asi budem muset koupit foťák s více megapixelama"
Pokud to má člověk na internet a hry, tak mu to bezpochyb stačí, větší hrůza mě jímá u dotazů na fórech typu "lcd na grafiku do 8000 tisíc", "notebook s kvalitním podání barev - úprava fotografií" a podobně, myslím že ti lidé pak musejí být ze své koupě dost zklamaní (o to více, když předtím vlastnili na hraní s grafikou nějaké to lepší CRT a v rámci "modernosti" si koupili notebook či "placaté" LCD).

Svata pravda. Je dokonale straslive, ze se technologie digitalnich fotek a vypocetni techniky dostaly na financni uroven lam a tro(t)lu. Nechapu, proc se tito lide priklaneji k co nejvetsi game, ostrosti a "nuklearni" (digitalni) rezonanci. Ku*va, nemame snad vsichni schopnost odlisit kvalitu od hnusu? To se fakt svet riti do dablovy ri*i? Sorry za vylev...

BTW: na hry a kancl je ovsem takova vec idealni - tady nepotrebujeme vnimat realitu (ci neco na ten zpusob).

technologie digitalnich fotek a vypocetni techniky dostaly na financni uroven lam

No kazdej ale nema na monitor za 30.000,- a pokud je to treba amaterskej fotograf, kteryho foceni nezivi, tak koupit poradnej fotak a poradny LCDecko uz na nejakej ten peniz prijde a kdyby nebyly i levnejsi vyrobky, muze se takovej prumerne vydelavajici clovek se svym konickem rozloucit - takze ti musim oponovat, jsem rad ze se to dostalo na nizkou financni uroven, ikdyz je fakt, ze vysledky tomu bohuzel casto take odpovidaji.

Jinak jak pise Michal, tak take musim oponovat, protoze i na tom CRT AOCecku vypada ten obraz lip. Ja mam CRT NEC FE750+ 17" a nemenil bych, kdybych se nechtel divat na filmy na PC, po te co jsem zrusil TV a novou "spickovou" LCD TV uz nechci. :-D

Kdyz pominu TN+film obrazovky, tak je tu S-PVA (v praci mem 19" Fujitsu-Siemens, HP a NEC(MVA) - presny typy si ted nevzpomenu) a presto ze je to takova ta cenova stredni trida nevidim prilis rozdil mezi TN+film a S-PVA (MVA). K NECu jenom tolik, ze jsem se byl na jejich predvadecce a ani S-IPS neni zase takova bomba.

Pro domaci ucely proste preferuju TN+film i na upravu tech fotek, protoze cenove me to nepolozi a ziskam neco co je jen o par procent horsi nez draha LCD ostatnich technologii. Ale je to o hodne procent horsi nez obraz na CRT.
(ano hodnoceni je subjektivni, co se jednomu zda stejne, druhy vidi jinak)

---

Nema cenu to resit, ma volba proste je radeji horsi 26" obraz nez spickovy 17".

P.S. Myslite, ze na beznou praci (kancelar, uprava fotek, internet, programovani) nebude 26" LCD problematicky ? Na filmy bych ho asi preferoval a hry by snad taky nemusely byt problem, ale hry a filmy jsou jen zlomek casu co u PC travim.

Jinak jak pise Michal, tak take musim oponovat, protoze i na tom CRT AOCecku vypada ten obraz lip

Nevypadá, AOC 19" jsem měl doma, po dvou letech byl obarz mizerný, oproti tomu je jakékoliv LCD balzám pro oči. Pro to i mif psal, že u drtivé většiny lidí znamená i to levné LCD výrazně lepší obraz - když vím s jakými monitory jsem se střetával u známých a kamarádů, vím přesně o čem mluví.

Na jednu stranu píšete, že kvalitního obraz CRT LCD panely nedosahují, na druhou stranu nevidíte přiliš rozdíl mezi TN+film a IPS panelem - v tom musím oponovat já, mizerný TN panel od PVA, IPS lze rozeznat na první pohled.

mizerný TN panel od PVA, IPS lze rozeznat

no dobre, to je pravda, neuvedomil jsem si v zapalu polemiky, ze si nekdo je schopen koupit panel za 3.000,- ale uz jsem si na sveho predchoziho zamestnavatele vzpomenul. :-D
Ale takove ty TN+film, ktere nejsou sizene a o malo drazsi, porad vyjdou na polovinu co S-PVA nebo este mene k S-IPS. A rozdil v obraze neni nikterak drasticky. Samozrejme kdyz ma to Eizo diodove posviceni, tak to zase vypada jinak, ale kolik to stoji a ja to prave prirovnaval hlavne k CRTecku, kde neco jako nerovnomerne podsviceni proste neexistuje.

píšete, nevidíte

Tak se mi to nezdalo to je fakt vykani, ja "vy" moc nemusim. Dik. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru