Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaky sw na server (typ WinRoute,602LAN suite,...)?

Ahoj,
chtel jsem se poptat, co byste mi doporucili jako nastupce Kerio WinRoute, ktery nyni bezi na "serveru" s W-XP, sit cca 25-30 PC(98,XP,2000)+3xMAC. Melo by to fungovat jako firewall, DHCP, preklad adres, mozna mail server. Koukal jsem napr.na 602LANsuite - doporucili byste? Podotykam, ze nejsem nijaky expert, spis samouk.
Diky za namety, M.

Předmět Autor Datum
ja viem bude to zniet ako flame ale odporucam prejst na linux. ak sa ti nechce ucit linux existuju a… nový
fleg 31.01.2006 17:52
fleg
WinRoute uz je nedostatecny ? Obsahuje vse, co potrebujes, vcetne mailserveru. Konfigurace je velmi… nový
Jan Fiala 31.01.2006 17:52
Jan Fiala
To ne, fungoval celkem dobre, spis dochazi kapacita (25 licenci), tak jsem si rikal, ze bychom zkusi… nový
Mrak 31.01.2006 17:59
Mrak
zober si stare pc (p100) od niekoho a skus napr ten monowall. resp bez na stranku a pozri si apson s… nový
fleg 31.01.2006 18:02
fleg
Ja mel podobnou konfiguraci, XP + winroute.. ale do linuxu jsem sel, protoze jsem musel. System se d… nový
JR_Ewing 01.02.2006 19:10
JR_Ewing
winroute jezisi nejvetsi smejd!!! do site bych si tio nikdy nezaradil.3-[ nový
alcoma 04.03.2006 20:19
alcoma
Takove prohlaseni muze napsat uplne kazdy. Zajimaji mne duvody, proc si do site nezaradit soft, se k… nový
Jan Fiala 04.03.2006 20:44
Jan Fiala
Priklanim se spis k nazoru "Proc preprahat kone, kdyz jeste nemaji penu u huby".. jaky je ten nezbyt… nový
ApoCalypse 31.01.2006 17:55
ApoCalypse
Myslím že požadavek na něco kvalitnějšího (a lacinějšího) není reálný, protože se jednoduše s takový… nový
Vladimir 01.02.2006 00:38
Vladimir
WinRoute, pokud mluvim o te starsi verzi, ktera v sobe obsahovala jeste MailServer je velmi vdecny s… nový
Jan Fiala 01.02.2006 07:17
Jan Fiala
Jasně, software tohoto typu má svoje opodstatnění a cílovou skupinu. Malé firmy s pár PC, firmy kde… nový
Vladimir 01.02.2006 23:27
Vladimir
Tak jo. Diky vsem za nazory, asi se tedy pokusim vydat neproslapanou linuxovou cestou. M. nový
Mrak(stejnej) 01.02.2006 19:39
Mrak(stejnej)
ak vies nieco o sietach (co musis aj pri winroute) tak sksu trebars debiana aj ked ja som zacinal so… nový
fleg 01.02.2006 20:03
fleg
no jestli na to má jednu noc, tak bych si zpočátku moc nevyskakoval :-) To bývá pak výsledkem nefunk… poslední
touchwood 04.03.2006 21:54
touchwood

ja viem bude to zniet ako flame ale odporucam prejst na linux. ak sa ti nechce ucit linux existuju aj routovacie distra ktore su klikacie (monowall, ipcop a pod).
vedia ovela viac ako vyssie spominane komercne software su zdarma a legalne a navyse sa stale vyvijaju partiou nadsencov.

zober si stare pc (p100) od niekoho a skus napr ten monowall. resp bez na stranku a pozri si apson screen shoty. nepoznam sice kerio a winroute som videl asi 2x ale tipujem ze monowall nebude o moc komplikovanejsi kedze sa ovlada cez web rozhranie.
monowall a ipcop vyuziva kopec spravcov wifi sieti nakolko bezi aj na wrapoch a routerbordoch a podporuje aj wifi pripadne shaping blokovanie p2p a pod

Ja mel podobnou konfiguraci, XP + winroute.. ale do linuxu jsem sel, protoze jsem musel. System se do tydne zhroutil.. Vzal jsem debian a do tri dnu tam nastavil zakladni sluzby pro pripojeni k internetu.. a pak se jen ucil dalsi, prechazel z jednodusich k narocnejsim, ale spolehlivejsim resenim.. A dnes mohu jen a jen doporucit. Tez jsem predtim nemel s linuxem nic do cineni

Priklanim se spis k nazoru "Proc preprahat kone, kdyz jeste nemaji penu u huby".. jaky je ten nezbytne nutny duvod prechodu k necemu jinemu? Kerio nestaci? Co tedy zkusit nejakou jejich "lepsi" verzi, ktera toho umi vic? Pokud ovsem duvodem neni treba to, ze si nekde sef vzpomnel, Jeee, tady mame jeste nejaky nespotrebovany fond/dotaci/odmeny, tak co kdybychom si koupili novy firewall?, ale to rozhodne neni argumentacni duvod. Spis bych pochopil premisteni toho Keria na samostatny stroj se skutecnym serverovym OS za ktery fakt winXP, byt profi, nepovazuju; pokud uz opravdu nemuzete z jakehokoliv rozumneho duvodu nasadit linux.

Myslím že požadavek na něco kvalitnějšího (a lacinějšího) není reálný, protože se jednoduše s takovým použitím nepočítá. S Windows se v infrastruktuře větší firmy počítá na úrovni doménového řadiče, takže se pro něj vyvíjí SW, který bude na této úrovni spolupracovat - např. proxy. Ale firewall a NAT, jakožto SW na úrovni vnějšího perimetru je už ze zvyklosti práce pro systém samotný, takže je logické použití systému, který již tyto funkce v dostatečné úrovni má. A Windows to nejsou, natož Windows XP.

Osobně myslím že je WinRoute o něco kvalitnější než LanSuite, ale oboje jsem viděl jen z rychlíku, nezajímalo mě to.

Jasně, software tohoto typu má svoje opodstatnění a cílovou skupinu. Malé firmy s pár PC, firmy kde si nemůžou dovolit mít dedikovaný server a tak to celé běží na stanici, kde se normálně pracuje atd. (tady zase mají problémy systémy linuxového typu - na pracovní stanici si je dá jen málokdo).

A jestli je WinRoute navíc kvalitní, tím lépe :-) Spíše to šlu o to, že počet uživatelů a připojených stanic tazatele už zřejmě pomalu překračuje tu mez, kde ještě je takové řešení vhodné...

no jestli na to má jednu noc, tak bych si zpočátku moc nevyskakoval :-) To bývá pak výsledkem nefunkční síť a zklamaný admin/user, který pak pro linuxy/unixy/BSD už nemá dobrého slova (a nepomůže argumentace, že "přepálil start")

Já jsem spíš zastáncem "pokroku v mezích zákona". Tj postupoval bych tak, že bych si vzal starší PC, na to v klidu nainstaloval třeba ten IPcop (nebo třeba Gentoo, což je můj tip pro relativně moderní a bezproblémovový systém), a pak bych udělal následující: v prvním kroku bych winroute stroj strčil do vnitřní sítě a z linuxu na něj dočasně přeforwardoval potřebné porty (pošta, apod.). No a pak postupně po večerech bych začal v klidu migrovat, službu za službou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru