Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Digitální vysílání - pár dotazů

V této oblasti se vůbec neorientuji a odlehlostí mého bydliště se k digitálnímu vysílání zatím nedostanu. Přesto bych měl pár dotazů...

1. V naší vesnici nehrozí kabelovka. Jakým způsobem budeme (někdy) digitální signál přijímat - parabolou (na satelit) nebo nějakou "normální" anténou (na pozemní vysílač)?

2. Časem budou digitílně vysílat všichni a analogové vysílání zanikne. Dnes kromě českých chytnu i slovenské a rakouské TV stanice. Bude něco podobného platit i pak? Bude potřeba mít více antén (v případě, že se bude "chytat" na pozemní vysílače) a půjde to vůbec? Bude potřeba více set-top boxů?

3. Dnešní klasické TV přijímače nejsou vybaveny digitálním přijímačem a musí se doplňovat o set-top boxy. Co LCD televize, které se začínají prosazovat? Mají nativní podporu digitálního vysílání už "v sobě" nebo i ty je nutno dovybavit?

(...klasický satelit nemám...)

Předmět Autor Datum
1. protoze digitalni vysilani bude kmitoctove srovnatelne se stavajicim vysilanim, tak normalni ante… nový
Jan Fiala 11.02.2006 17:20
Jan Fiala
Aha. ad 3) Pořídím-li tedy "nedigitální" LCD TV a set-top box, výsledek je tedy stejný jako u (rouv… nový
L-Core 11.02.2006 17:27
L-Core
Ano. Predstavit si to muzes jako TV + video. Jednak muzes kanaly prepinat primo na TV a druhak si mu… nový
Jan Fiala 11.02.2006 17:59
Jan Fiala
Pokud bude mít settopbox tak nemůže kanály přepínat přímo na TV.. BTW: odkdy se hifista zajímá o obr… nový
Mirek 11.02.2006 18:01
Mirek
No tak hidesta (High Definition TV). ;-) nový
anarchist 11.02.2006 18:03
anarchist
L_Core se ptal se, jestli bude moci na analogove TV dal prijimat stare programy a pritom pouzivat Se… nový
Jan Fiala 11.02.2006 18:15
Jan Fiala
Ano, tak v tom případě máš pravdu. Co se týče DVD, tak někdy to je spíš nekvalita než kvalita. Viděl… nový
Mirek 11.02.2006 18:18
Mirek
Jednim takovym prikladem je Cervenej Trpaslik - mam pocit, ze to nekdo postahal v Divx, prevedl na D… nový
kubik 11.02.2006 22:59
kubik
Hi-Fi High fidelity fidelity - poctivost, přesnost, výstižnost, věrnost(reprodukce zvuku, obrazu)... nový
Ji 15.02.2006 22:45
Ji
Jj, JaFi to popsal kvalitne, jen dodam, ze analogove vysilani tady pojede jeste hooodne dlouho - tak… nový
mif 11.02.2006 17:27
mif
Mě by spíše lákala digitální TV karta do PC... pokud něco takového existuje. nový
L-Core 11.02.2006 17:29
L-Core
Existuje. nový
karel 11.02.2006 17:31
karel
Tady si vyber: http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Tel evizn%C3%AD+a+video+karty%5CIntern… nový
mif 11.02.2006 17:32
mif
Více o DVB-T třeba tady: www.digizone.cz nový
karel 11.02.2006 17:31
karel
Dovolím si, se k tomu vyjádřit. Převod digi/analog u set-top boxů nehrozí, on ten digitální signál p… nový
Mirek 11.02.2006 17:53
Mirek
ohledně toho modulovaného signálu, jsou dekodéry DVB-T které převádí modulátorem signál na klasické… nový
cody 11.02.2006 21:22
cody
Aniž bych chtěl někomu dělat reklamu, mohu doporučit toto: www.DVBTshop.net nový
anarchist 11.02.2006 21:29
anarchist
Díky moc za informace, pomalu se do toho dostávám :-) Dneska mám na RD tzv. společnou anténu (??) (… nový
L-Core 11.02.2006 21:41
L-Core
1. když jsi v RD žádný problém, pokud je STA na starším domě, býval problém s UHF pásmem (kde je sig… nový
cody 11.02.2006 22:17
cody
Díky moc, konečně se mi rozbřesklo :i: Hned si jdu jedno :beer: otevřít na tvoje zdraví :-) nový
L-Core 11.02.2006 22:23
L-Core
jsem našel ten odkaz akorát jsem se spletl v pevném disku , on jde připojit přes usb externě a není… nový
cody 11.02.2006 22:57
cody
Ano, mělo by se jednat o velmi kvalitní a zajímavé zařízení. nový
anarchist 11.02.2006 23:02
anarchist
No to je parada! Na kolik to prijde? poslední
mif 15.02.2006 22:56
mif

1. protoze digitalni vysilani bude kmitoctove srovnatelne se stavajicim vysilanim, tak normalni antenou. Parabola se pouziva na mnohem vyssi vysoke kmitocty

2. set top box predstavuje vlastne televizni tuner. Takze pokud jej nebudes mit primo v TV, budes pro kazdy televizor potrebovat jeden SetTopBox. Podobne to bude treba pro VideoRecorder, v nem ti bude taky analogovy tuner k nicemu, takze pokud budes sledovat TV a chtit na videu nahravat neco jineho, budes potrebovat dalsi i k videu.
Moznosti je poridit si SetTopBox se dvema tunery, popr. s integrovanym harddiskem, ktery bude umet zrovna nahravat.

3. zalezi na konkretnim produktu, u nej je napsano, zda obsahuje i digitalni tuner. Doporucuji porizovat ze zacatku bud co nejlevnejsi tuner nebo takovy, ktery umoznuje aktualizovat firmware. V pripade zmeny v parametrech vysilani by ti pak TV s integrovanym digitalnim tunerem treba za 60 000 nebyla k nicemu a skoncil bys u externiho SetTopBoxu

Aha.

ad 3) Pořídím-li tedy "nedigitální" LCD TV a set-top box, výsledek je tedy stejný jako u (rouvnou "plně") digitálního LCD televizoru? Nedochází tam k nějaké degradaci či převodům digi/analog?

...a ty "cizí" televize, tam by tedy neměl být problém, budou-li se "chytat" na normální antény? Akorát se bude muset set-top box na ně asi "nějak" naladit, co?

Ano. Predstavit si to muzes jako TV + video. Jednak muzes kanaly prepinat primo na TV a druhak si muzes na TV nastavit video a prepinat programy na videu. V tomto pripade video = SetTopBox.

Co se tyka kvality. Digitani vysilani bude trosku ve vetsim rozliseni (HDTV) a pri zobrazovani na normalni TV se musi prizpusobit. Ale pokud nejsi zadny hifista, nemusis to resit.

L_Core se ptal se, jestli bude moci na analogove TV dal prijimat stare programy a pritom pouzivat SetTopBox.
Takze pro tebe jeste jednou - stare kanaly bude volit na TV, nove (digitalni) bude prepinat na SetTopBoxu.

Pojmem "hifista" jsem pouzil jako oznaceni cloveka, ktery se za kazdou cenu zene za nejvyssi kvalitou, nejen ve zvuku, ale i v obraze. Takovy clovek by se treba nespokojil ani s prepalovanym DVD, protoze rekompresi doslo ke ztrate kvality.

Dovolím si, se k tomu vyjádřit.
Převod digi/analog u set-top boxů nehrozí, on ten digitální signál příjme, ale už jej nepřevede do analogového TV vysílání tak jak jej známe nyní, výstupem set-top boxu není modulovaný analogový TV signál, ale prostě pošle audio/video signál do TV, nejčastěji RGB vstupem a je zcela jedno, jestli je tento přijímač už v TV nebo samostatně, na kvalitu obrazu by to nemělo a asi ani nebude mít vliv.

ohledně toho modulovaného signálu, jsou dekodéry DVB-T které převádí modulátorem signál na klasické pasmo UHF či VHF1. Samozřejmě tím dochází k degradaci signálu, ale trh si to stále žádá. Také bývá problém, že některé TV nemají RGB vstup na scartu, ale pouze kompozitní vidosignál - což laik samozřejmě nepozná. Má propojená zařízení scarty a neví jaký signál mu vlastně jde do TV. Jinak naprosto souhlasím Janem Fialou koupit levný dekodér a normální CRT TV. Žádné spekulace tzv. dva v jednom, komprimace signálu se může změnit a TV s dekodérem bude na nic. Kmitočtové pásmo je naprosto shodné se stávajícími v kterých přijímáte anlaogový signál. Trošičku je problém s tím upgrade, moc dekoderů je nemá uživatelsky přistupné. Klasika třeba zde včetně pc karty www.omko.cz/index.php?uid=939a8f09b9893c56&lg=cz&i dm=dvbt&id=dopprijimace6#dopprijimace6
ještě tady byla jedna ladůdka s pevným diskem a dvěma tunery ale teď memohu najít ten odkaz.

Díky moc za informace, pomalu se do toho dostávám :-)

Dneska mám na RD tzv. společnou anténu (??) (9 antén, slučovače a zesilovač, rozvod po baráku). Z antén vedou koaxiály k několika slučovačům a z nich (2 nebo 3) "sloučené" signály do zesilovače (socialistický výrobek TESA mini). Z něj vede koaxiálový rozvod do pěti zásuvek po celém baráku. Zapojené jsou 2-3...

1) Koupím-li set-top box, zapojím ho mezi zásuvku v baráku a TV? Někde jsem slyšel, že to tak jednoduché není v případě společné antény...
2) Budu-li jednou anténou chytat české digi kanály, druhou slovenské a třetí rakouské (aspoň tak si to představuju), bude na to všechno stačit jeden set-top box v případě jedné TV (popř. 2 u dvou TV...)
3) Je-li digitální signál na normální TV přepočítán (do nižšího rozlišení), týká se to i LCD-TV nebo přímo digi-TV karet v PC? Nedosáhnu na LCD-TV vyššího rozlišení?

To už bude opravdu všecko... ;-)

1. když jsi v RD žádný problém, pokud je STA na starším domě, býval problém s UHF pásmem (kde je signál DVB-T přenášen) staré rozvody měly velké ztráty. Ber to tak, že je to obyčejný TV signál jako analog třeba 25 kanál. Jen je to multiplex v ideálním případě 4 kanály + služby a rádia. V horším jako teď u nás 5 kanálů na jednom. Takže prostě dekodér ti to rozhodí na 5 programů normální analog je jeden, protože s modulací zabere celou šířku pásma jednoho kanálu.
2. ano ale musí zvládat všechny typy dekomprese té dané země. V anténě můžeš mít všechny stávající kanály včetně toho "digitálního"
3. Toto je trochu diskutabilní, ale řekl bych že jsi to trochu nepochopil . Záleží v jakém rozlišení vysílá společnost, která signál šiří. Tedy pokud na jeden multiplex nacpeš 5 kanálu místo 4 tak co to asi udělá ? Museli by jít na větší kompresi, aby dosáhli vyššího středního datového toku, ale pokud ovládáš trochu problematiku divx a kodeků pro komprimaci videa tak by ti to mohlo být jasné. Závěr pokud společnost nevysílá s vyšším rozlišením např. Pal+ tak ti žádná lepší tv nepomůže. Taky si všimněte rozdílu kvality a podání barev . Vídeň když vysílá olympiádu zaroveň s ČT (stejný přenos) a přepnete to mezi sebou tak je tam velký rozdíl, prostě jde taky o použitou techniku a způsobu vysílání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru