Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Switch alebo Router

Tak jsem si početl tvé zmatené povídání, pak jsem si přečetl diskusi a musím říct, že jsi to domastil úplně našrot. :-)

Pochopil-li jsem správně tvé myšlenkové pochody, chceš vyřídit 3 věci:

1. zasíťování LAN
2. vyřešit některé služby v LAN (jmenovitě DHCP server)
3. vyřešit připojení této LAN k internetu

Pokud je tomu tak, pak potřebuješ těch prvků více:

ad 1.) toto se řešívá 19" switchem do rozvaděče (racku), s odpovídajícím počtem portů. Samozřejmě není třeba hned kupovat Cisco, ale je fakt, že s ním bývá nejméně problémů. Tak jako tak bys měl volit gigabitový a ideálně manageovatelný switch (L3 je samozřejmě výhoda, nicméně pokud hledíš na cenu, bude to nejspíše jen L2). Zlaté pravidlo říká, že na switchi se nešetří a také to, že se nakupuje min. o 10% více portů, než je aktuálně třeba (tzv. rezerva). Rozhodně se pro (polo)profi řešení nedá použít SOHO switch (např. ten který jsi tu odlinkoval)

ad 2.) Tyto služby se řeší buď na serveru (jak Windows, tak Linux, potažmo BSD tuto službu umí), NEBO specializovanou "krabičkou", která ovšem OPĚT NENÍ nějaký poblbaný SOHO router na doma za 1500 peněz, který z celého DHCP protokolu umí tak 3%

ad 3.) K tomuto se používá router, ideálně buď Cisco, nebo podobné kvalitní/kvalitnější zařízení, případně správně nakonfigurovaný Linux popř. edice Windows. Osobně považuju za vhodné řešení buď Linux nebo Cisco (popř. jeho ekvivalent)

edit:
celé řešení bych odhadl tak na cca: 50-60 tis. (switch) + 15-20 tis. (DHCP server) + 15-20 tis. (router). S linuxem můžeš sjednotit router a DHCP server do jednoho boxu. Samozřejmě záleží na tom, jak rychlá bude WAN linka.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny