Předmět Autor Datum
Však on to taky asi není totožný Mixoun s tím ze Zive. Když nad tím tak přemýšlím, tak si myslím, že…
Pablo 09.03.2006 21:11
Pablo
Jan Fiala verejne prohlasuje, ze neni Mixoun ani zde, ani na Zive
Jan Fiala 09.03.2006 21:17
Jan Fiala
To nevadí... Ale že Marek Lutonský a Chytrolín jsou jedna a táž osoba si myslím stále. :-D
Pablo 09.03.2006 21:19
Pablo
Trofim Denisovič Mixoun veřejně prohlašuje, ze není Jan Fiala ani zde, ani na Zive.
Mixoun 09.03.2006 21:35
Mixoun
Mixoun rulez. btw., super podpis. :-D
IgorK 09.03.2006 21:45
IgorK
Mixoun na hrad!
Kráťa 10.03.2006 13:04
Kráťa
Jan Fiala už dnes podruhé změnil svoji ikonu (pardon - jak to tady vznešeně, ale naprosto zcestně na…
HonzaX 09.03.2006 21:58
HonzaX
Jen k úvodu - výraz "avatar" použitý pro ikonu v profilu rozhodně není náš výmysl.;-) např. viewtopi…
Kurt 09.03.2006 22:03
Kurt
No možná ne, ale evidentně přebíráte voloviny, ale třeba se to ujme, jako kdysi neobvyklé "portál".…
HonzaX 09.03.2006 22:07
HonzaX
Ne o to nejde, my jsme to pojmenování použili právě proto, že přestává být neobvyklým. Avatar (dopor…
Kurt 09.03.2006 22:08
Kurt
No já už bych to nerozebíral. Je to samozřejmě absolutní kravina, ale říkám, třeba se to ujme. Jenom…
HonzaX 09.03.2006 22:15
HonzaX
HonzoX, vidím, že trpíte jako zvíře, ale to přebolí... Já avatar prostě nepoužívám a pojmoslovím se…
Paullus 09.03.2006 23:07
Paullus
No mě to je víceméně jedno, to je vaše věc, jak si to nazvete...
HonzaX 10.03.2006 05:59
HonzaX
mali sme davno o tom diskusiu ako to nazveme a ver, ze bola velmi dlha. a pretoze by sa niektore zau…
IgorK 10.03.2006 11:07
IgorK
Co tedy znamená původní slovo Avátar? :-? Abychom jen slepě nepřebírali, dále nepodléhali komerci, j…
KoKoT 10.03.2006 10:01
KoKoT
Slovo avátar pochází ze staroindického jazyka zvaného Sanskrt (viz sanskrt.unas.cz). Znamená doslova…
Kříďák 10.03.2006 10:28
Kříďák
Dobré, díky!;-)
Georgij Gadjukin 10.03.2006 10:33
Georgij Gadjukin
Ještě pro úplnost, slovo Avatar se také používá v herním světě a označuje jakoby vaše virtuální já v…
siberian 10.03.2006 14:26
siberian
Pojem avátar v naukách hinduistického původu se označuje lidi, kteří nejsou na zemi kvůli svému vlas…
HonzaX 10.03.2006 10:32
HonzaX
Ď.
KoKoT 10.03.2006 11:35
KoKoT
V dřívějších dobách, než se stala modní kravinou, byla ikona pouze přenosným obrazem Krista nebo sva…
Paullus 10.03.2006 12:40
Paullus
Ja neviem, či som slepý, ale podla mňa, je avatar Jana Fialu stále modrý. Dúfam, že teraz kvôli tomu… poslední
msx. 11.03.2006 23:26
msx.

Jan Fiala už dnes podruhé změnil svoji ikonu (pardon - jak to tady vznešeně, ale naprosto zcestně nazýváte Avatar - evidentně nikdo neví co to Avátar znamená). Nejprve modrá skvrna, nad kterou se až poprvé zamyslel Mixoun (a to tady bylo bylo v titulcích slibováno, že mixouni zde nemají místo), pak jakési vtipné UFO, kde bylo alespoň jasné o co jde, a teď zase stejná skvrna, ovšem jiné barvy. Že on ten JF bude specifický typ chameleona. Jsem zvědav, jak se ten záhadný obrazec bude v průběhu času vyvíjet. Zatím je jasné pouze jedno - nikdo z celé Poradny neví jistě, co to znamená. Mně osobně to přijde (zcela subjektivně) po změně barvy na šedou, jako Glastonburský toaret z 1. stol. našeho letopočtu, podoba je opravdu velká, ale nechápu jaký by to tu mělo význam...

No možná ne, ale evidentně přebíráte voloviny, ale třeba se to ujme, jako kdysi neobvyklé "portál". Nicméně, takováto pojmenování se už dnes vymýšlejí pouze z důvodu, aby to "nějak" zaujalo. Myslím, že toto právě vy nemáte zapotřebí.

No já už bych to nerozebíral. Je to samozřejmě absolutní kravina, ale říkám, třeba se to ujme. Jenom podotýkám, že asi málokdo z vás ví, co to původní slovo Avátar znamená. Jenom to slepě přebíráte. Samozřejmě se takovéto výrazy vymýšlejí z důvodu zaujmout. Je to vlastně taková komerce, které jste podlehli, prostě to letí, tak to převezmem, použijeme. Ale to je trend doby... vím, že se s tím nic dělat nedá. Taky si na to zvyknu :-(

mali sme davno o tom diskusiu ako to nazveme a ver, ze bola velmi dlha. a pretoze by sa niektore zauzivane veci nemali prekladat, tak sme sa nakoniec rozhodli pre nazov avatar. jeden z dovodov bolo aj to, ze svet sa internetom zmensuje a tento nazov sa pouziva takmer vo vsektych zahranicnych forach a vacsina ludi ma uz tento nazov zauzity. a ti co ho este namaju, nie je naskodu, ked sa ho naucia.

Slovo avátar pochází ze staroindického jazyka zvaného Sanskrt (viz sanskrt.unas.cz). Znamená doslova Boží vtělení. Podle Indické filozofie se vždy, když je na zemi ohrožen mravní řád, zjevuje bůh Višnu jako avátar = vtělení. Avátarů bývá nejčastěji uváděno deset. Třikrát se Višnu objevil v podobě zvířete (jako želva pomáhal při stloukání Mléčného oceánu), jednou vzal na sebe podobu půl člověka a půl zvířete (Narasinha – muž-lev) a pětkrát přišel zachránit svět v lidské podobě. Na příchod posledního, desátého avátara se teprve čeká. Mezi nejznámější vtělení patří Krišna, Ráma (hrdina staroindického eposu Rámájana) a rovněž také Buddha.

Ještě pro úplnost, slovo Avatar se také používá v herním světě a označuje jakoby vaše virtuální já v nějaké hře, nejčastěji MMORPG. V tomto případě je to docela výstižné, protože se vy, Velký Člověk, také vtělíte do nějaké postavy, která vesměs zachraňuje svět. :-) Jo a jinak s tím, že by Buddha byl vtělený Višna, to je docela podivné ne?

Pojem avátar v naukách hinduistického původu se označuje lidi, kteří nejsou na zemi kvůli svému vlastnímu pokroku, nýbrž proto, aby dobrovolně přispěli k pokroku národa a lidstva, jako "kapka božské dokonalosti". V podstatě se jedná o jednotlivá vtělení "božských" bytostí. Za avátara se (samozřejmě mylně) může prohlásit např. Jan Fiala nebo třeba Paroubek. Ano avátar lze vyjádřit graficky, ale pak to již není avátar ale kupodivu - divte se - ikona. Takže bych se raději držel osvědčených pojmů než přebíral kdejakou kravinu, jenom proto, že je teď módně používána.

V dřívějších dobách, než se stala modní kravinou, byla ikona pouze přenosným obrazem Krista nebo svatých malovaný enkaustikou, později temperami na dřevěné nebo kovové desce (v byzantském nebo východoslovanském umění). Byli dokonce jedinci, kteří proti ikonám brojili, tzv. ikonoklasti.

Takže nyní máme avataroklasty. Je vidět, že na světě se nic nemění. Tohle už říkal v Bibli Kazatel a dodával: "Marnost nad marnostmi, a všecko marnost".

Ja neviem, či som slepý, ale podla mňa, je avatar Jana Fialu stále modrý. Dúfam, že teraz kvôli tomu nezmení farbu znovu. Dokonca musím priznať, že keby nenapíšeš, že ten avatar je inej farby, tak si ani neuvedomím, že zmenil farbu. Musím ale uznať že je bledší...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru