Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dotaz na router a nastavení

režim "bridge" není nic. "Client bridge" je most mezi LAN a WLAN, která je připojena jako klient, a tedy celé se to chová jako ethernetová wifi karta (do PC připojuješ kabel, ale ten se "transparentně" mění na wifi a končí na AP. Alternativou je routing client, který (jak už z názvu vyplývá) routuje, a to ve dvou možných režimech - čistý routing, nebo routing s NAT (tomuto režimu se někdy říká režim WISP, protože jej používají ISP k připojování LAN klientů).

Toto byly režimy pro klienty, pro APčka (tedy "protikus" ke klientům) existují v zásadě dva režimy, nejběžnější bridged AP (tedy LAN a WLAN porty jsou opět přemostěny, bývá u drtivé většiny domácích AP a routerů) a režim routovaný (opět s možností NATu - toto je prakticky výsada jen xWRT, popř. drahých profi řešení jako Mikrotik, ZyWall apod.).

No a rozdíl mezi pojmem AP a wifi router je v tom, kolik rozhraní zařízení má. AP má dvě (WLAN a LAN, vždy propojené bridgem), wifi router pak 2-3 (WLAN+LAN+WAN nebo WLAN+WAN) mezi kterými (nebo jen některými z nich) routuje. Některé speciální případy (Asus WL-500) umožňují z routeru udělat AP (WAN port přidruží do bridge s LAN a WLAN)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny