Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace Debianu na server + SSH

Ahoj,

potreboval bych vedet, co zatrhnout pri instalaci (samozrejme intaluju z grafickyho prostredi) Debianu na server, abych mel po dokonceni instalace moznost zapnout SSH (potrebuju se pres SSH pripojit). Dnes od rana se s tim otravuju a jeste jsem to nikde neobjevil. Pri instalaci se to jen pta jestli chci instalovat server, desktop, souborovy manazer nebo neco podobneho,SQL, DNS, email server, ale nikde nic o SSH. Pritom jsem to nekolikrat preinstalovaval a pokazde jsem zatrhl vse krom DNS a jeste jedne veci, ktera ale nema se serverem nic spolecne (nevybavim si ted nazev). Uz jsem dokonce zatrhl i desktop a taky to tam pak neni. Nekde to tam ale musi byt, protoze podle popdory na hostingu oni instaluji ze stejneho ISO a oni to SSH tam po instalaci maji.
Tohle nefunguje /etc/init.d/sshd start, protoze to tam pravdpeodobne neni nainstalovane. Neptam se ted na dodatecnou instalaci, ale na instalaci primo z baliku ISO.

Dik.

Předmět Autor Datum
já jsem naopak nikdy nepochopil, k čemu jsou ty instalátory á-la redhat nebo Mandriva.. :-) V čem j…
touchwood 24.11.2010 20:45
touchwood
No jo, kdyz s tim umis delat, tak to nepotrebujes. Jenze ja s tim neumim skoro nic, spis vubec nic,…
Radek 24.11.2010 20:57
Radek
jde o to, že VĚTŠINU věcí budeš nakonec dělat z příkazové řádky (a je krátkozraké myslet si, že něco…
touchwood 24.11.2010 21:31
touchwood
Jedině souhlas.
FixExa 24.11.2010 22:09
FixExa
No to ja ti vsechno verim. V presu nijak nejsem. Stalo to par korun, takze zkouset muzu a mam jeste…
Radek 24.11.2010 22:11
Radek
Podle mě se do těch problémů řítíš druhou kosmickou rychlostí :-) - základem všeho je totiž vědět, j…
touchwood 25.11.2010 07:09
touchwood
No taky to tak vidim, ale to nevadi. Problemy se daji resit. Fakt o nic nejde, jde o 100kc a nejsou…
Radek 25.11.2010 07:47
Radek
I windows server cesky je dost prasarna, protoze spousta serverovych softwaru pak s tim ma problem (…
JR_Ewing 25.11.2010 09:27
JR_Ewing
Podivam se na to. Ja jsem byl jen na ceskym Debianu. Nenapadlo me, ze na .org bude ceska verze. Stej…
Radek 25.11.2010 10:54
Radek
Naopak, debian.org je kompletne lokalizovany ;-)
JR_Ewing 25.11.2010 11:41
JR_Ewing
To me nenapadlo, ale dik za tip. Proste jak znam mandriva.cz apod., tak jsem automaticky lezl na CZ…
Radek 25.11.2010 13:41
Radek
Problemom debianu, ze pri net instalacii, ktoru pouzivam ja, pretoze sa instaluje len zaklad a zvyso…
fleg 25.11.2010 11:18
fleg
Ja tedy pouzivam "apt-get install ssh" :-) (je to zastupce pro balicky klienta i serveru najednou),…
JR_Ewing 25.11.2010 11:40
JR_Ewing
No vidis, ani vy dva se nedomluvite a ja to mam umet...:-D K te instalaci. Ja jsem z predvoleb zadal…
Radek 25.11.2010 13:40
Radek
Tak ti nevim Karle, hadat sa nebudem, ale viem, ze som sa uz tak 2-3x popalil a zijem v presvedceni,…
fleg 25.11.2010 14:07
fleg
Nechcu se vam do toho moc motat, ale ja vim tohle. Na hostingu maji ISO, ze kteryho kdyz instalujes,… poslední
Radek 25.11.2010 14:13
Radek
Aha, no vidis, tak to se prave stalo mne. Jenze ja asi stejne pri instalaci nemam moznost zadat ten…
Radek 25.11.2010 13:38
Radek

No jo, kdyz s tim umis delat, tak to nepotrebujes. Jenze ja s tim neumim skoro nic, spis vubec nic, ale klikanim jsem to jaksi nainstaloval (a instaluju Debian a CentOS, zadny Mandrivy:-D), ted jen trnu, aby Redhat nebyla nejaka odnoz Debianu). Jenze podpora hostingu tvrdi, ze jsem neco vynechal. Nemuzu ale vypatrat co.

V cem je problem? V tom, ze jsem to (apt-get openssh) vubec neznal. Problem je taky v tom, ze kdyz hledas neco na netu, tak nevis co zadat do Googlu (u Win uz prece jen neco vim a taky neco najdu, ale tady nic). Je to opravdu sileny. Delam to od vcera od vecera a teprve dnes rano jsem to nainstaloval, ale chyba byla i u hostingu. Takze jsem jim aspon prisel na chybu. Navic to tvoje reseni je doinstalace a ja jsem potreboval zjistit, kde delam chybu u instalace, protoze predpokladam, ze ji budu nekolikrat opakovat. Ale zkusim je, protoze su linej. Jenze ted uz tam mam zase CentOS, tak snad to bude fungovat i na nem.

Hledal jsem napriklad to, jestli kdyz mam na serveru nainstalovany Linux a chci neco doinstalovat, tak jestli uz je to obsazeno v instalaci nebo to musim stahovat. Nikde jsem nic podobny nenasel.
Potreboval bych nejaky clanky, kde jsou vysvetleny zaklady pro blbce, ale nikde jsem nic takovy nenasel. Stranky debian.cz jsou o nicem. Staci mne par veci, nebudu se poustet do zadnejch vetsich akci. To snad az tady, pokud si vezmu server od flega, kdyz to zprovozni.

jde o to, že VĚTŠINU věcí budeš nakonec dělat z příkazové řádky (a je krátkozraké myslet si, že něco "naklikáš"). To za prvé. Za druhé je nesmysl instalovat balíky z CD, daleko lepší je instalovat aktuální balíky z netu, které nemají chyby a/nebo díry.

A za třetí: teď jsi asi celkem v presu (takže ti to teď nemůžu doporučit), ale nejvíce se Linux naučíš s Gentoo. ;-) Jednak to není klikatůra a jednak gentoo dokumentace je skvělý zdroj informací.

P.S.: spravuju hodně linuxových serverů, a žádný nemá byť jen nainstalovaný X-Window systém, vše jen čistý shell ;-)

edit: co se distribucí týká, osobně bych se vyhnul redhatu, mandrivě, Suse (a pro server i Ubuntu). Na server bych volil Gentoo, pokud začínáš, tak Debian (tohle pořadí je jen a kvůli tomu, jaký způsobem se instalují a aktualizují aplikace, přičemž Debian má pro začátečníky přece jen schůdnější první kroky). Právě gentoo-ovský portage a debianí aptitude (reps. APT) je to, co je odlišuje od "odpadu" distribucí s RPMky a podobným balastem a co NEvytváří "dependency-hell"

No to ja ti vsechno verim. V presu nijak nejsem. Stalo to par korun, takze zkouset muzu a mam jeste 14 dni, teprve pak budu platit dalsi mesic. No a i kdybych se to nenaucil a nezavrhnu to do te doby, tak si zaplatim kidne par kacek za dalsi mesic. Sice bych to rad uz mel hotovy ted, ale nenadelam nic. Samo se to neudela a hledani info neni fakt jednoduchy.
Samozrejme predpokladam, ze je lepsi delat z radky, ale kdyz ani nevis co do ni zadat, tak je to tezky. Fakt se tezko hleda, kdyz nemas ani zaklady a hlavne fakt nevis co hledat. Nefunguje to jako hledani u win, kde napises do Googlu "jak spustit prikazovou radku".

Ja musim mit CentOS. Vybral jsem si totiz takovou berlicku - ovladaci panel a co jsem pohledal po netu, tak asi nejlepsi je pro me ispCP Omega (mimochodem ted pri instalaci jedu presne podle navodu a stejne to haze chyby) a ten ma s Debianem problemy, proto tam mam ted CentOS. Chtel jsem se vyhnout problemum hned na zacatku. ISPconfig ani Webmin me nejak neoslovily a toto je fakt rychly jako blazen, ale zase nevim proc. Vypada to na hodne rychly server provozovatele. Instalace ma totiz 5x vetsi velikost nez ISPconfig nebo jak se to jmenuje. No a to me odrazuje, ale je to jednoduche na ovladani a mne by se to hodilo.

Nikdy ze me nebude uzivatel Linuxu jako ty anebo nekdo jinej. Chci umet par veci k tomu, abych spustil zaklad a stejne pak nekomu musim rict, aby se na to jednou za cas podival za prachy, abych tam nemel neco blbe nastaveny nebo nejaky diry. Takze uplne podrobny uceni je pro me zbytecny, ale neco se urcite naucit chci. Problem je ten, ze nevim co a kde zacit. S Linuxem to neni prilis jednoduchy. Na tom Debianu mne dnes pul hodiny trvalo, nez jsem prisel na to, jak napsat tento znak ', mam qwerty a presto to tam neslo. Musel jsem slozite prepinat klavesnice apod. a pokud bych nemel omylem nainstalovany desktop, tak bych to v zivote neudelal.

Podle mě se do těch problémů řítíš druhou kosmickou rychlostí :-) - základem všeho je totiž vědět, jak věci pracují. Jakmile se ti z něčeho stane černá skříňka, která "něco" dělá, jsi na nejlepší cestě do průšvihu. Píšeš, že o nic nejde - ok, v takovém případě asi nehrozí nějaký fakt velký průšvih, ale taky nečekej, že to někdy bude fungovat na 100%.

P.S.: přistupovat k linuxu jako k Windows rovněž není zrovna dobrý nápad, včetně tahání češtiny na server (proč?)..

No taky to tak vidim, ale to nevadi. Problemy se daji resit. Fakt o nic nejde, jde o 100kc a nejsou tam zadny data, neni tam nic. Je to proste koupeny na zkouseni. Necekam, ze to bude fungovat na 100%. Pokud me to bude moc otravovat, tak to zrusim nebo nekomu zaplatim, at to nastavi. Samozrejme by to ale nemelo byt moc nevyhodny (cenove) proti klasickymu hostingu.

Nechtel jsem k tomu pristupovat jako k Win a ani to ze 100% nedelam, ale ono je tezky ziskat nejakej pristup, kdyz nevis co delat, nevis co hledat a nevis vlastne ani co chces udelat.
Cestina? Proste proto, ze pri instalaci ji to nabizelo. Nikde jsem necetl upozorneni, ze na server nepatri a ze tam ma byt AJ. Ani pri instalaci a ani nikde po netu. Uz jsem to ale zmenil na AJ. Jenze jak jsem psal, nebyt grafickyho rozhrani, tak to delam dodnes. Navic KVM nebo jak se to jmneuje je na 2 veci.

I windows server cesky je dost prasarna, protoze spousta serverovych softwaru pak s tim ma problem (prinejmensim ceske znaky v cestach a v registrech). U linuxu je to paradoxne mensi problem.
U ceskych nastaveni klavesnice v linuxu lze pouzit pravy alt na temer jakoukoli klavesu (dokonce funguje i kombinace shift+pravy alt) a tim napises temer jakykoli znak anglicke klavesnice.
Zkus instalacni prirucku, je kompletne prelozena do cestiny:

http://www.debian.org/releases/stable/installmanua l

Podivam se na to. Ja jsem byl jen na ceskym Debianu. Nenapadlo me, ze na .org bude ceska verze. Stejne tam mam ted CentOS, ale dam ho pryc, protoze ten muj panel, co jsem si vybral, ma minimalne o 2/3 min instalacnich kroku pro Debian, oproti CentOSu.

U me je jeste trosku problem s klavesnici, protoze mam AJ klavesnici. Takze kdyz jsem nainstaloval CentOS v CZ, tak to byla hruza a des.

Problemom debianu, ze pri net instalacii, ktoru pouzivam ja, pretoze sa instaluje len zaklad a zvysok sa taha z netu (tym padom mam najnovsie balicky) sa pre mna nelogicky neinstaluje automaticky sshd server. Uz sa mi parkrat stalo, ze som odniesol server instalovany lokalne ku zakaznikovi a potom kukal jak puk, ze mi nejde remotne pripojenie. Proste som na to asi 2-3x zabudol;o).
Takze nikdy nezabudni pri instalacii dat aj apt-get install ssh openssh-server.

Ja tedy pouzivam "apt-get install ssh" :-) (je to zastupce pro balicky klienta i serveru najednou), ale kdyz pri netinstall zvolis moznost "zakladni system", tak tam to ssh bude. Ta instalace bez volby nejake z predvolenych skupin je opravdu jen samostatne stojici funkcni server bez cehokoli.

Nechcu se vam do toho moc motat, ale ja vim tohle. Na hostingu maji ISO, ze kteryho kdyz instalujes, tak SSH podle myho neobsahuje. Pritom kdyz si to necham nainstalovat od hostingu, tak tam SSH je a pry pouzivaji stejne ISO, ale vecer se prorekli, ze mne to muzou nainstalovat z jejich instalace. Takze asi budou mit i jinou. Samozrejme tomu nerozumim a neumim to, ale ja jsem tam SSH neobjevil a kdyz jsem od hostingu dostal tu radu na zadani prikazu /etc/init.d/sshd start, tak to psalo neco ve smyslu, ze to tam vubec nemam instalovany, ale hlasku si nevpzomenu.

Aha, no vidis, tak to se prave stalo mne. Jenze ja asi stejne pri instalaci nemam moznost zadat ten tvuj prikaz, protoze jsem provadel instalaci z grafickyho GUI.
Jediny na co se to ptalo je insgtalace site nebo neco takovyho a to jsem pro jistotu zadal neinstalovat, protoze automaticka volba nefungovala a do manualni jsem se neodvazil pustit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru