Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otestování software zdali je vhodný pro osoby s postižením sluchu

Jde o diktování do mobilu a následný převod řeči do písemné podoby. Nemusí se psát, osoba s postižením sluchu si to přečte.
V testovací fázi je software pro Windows Mobile. Jenže WM už se nedělá. Tento software už chodí na Androuidu, ale co konkrétně nevím. Pro WM už začíná být i použitelný. Screenshoty jsou z testování z reproduktoru televize (počací ČT1 a Nova)
[43pocasi_ct1_tn.jpg] [72predpoved_nova_tn.jpg]
Je to program Newton Dictate. Ono jde o tu spolehlivost. Pokud diktování používá jedna osoba (nebo i několik) a "vycvičí" software na svůj hlas, je diktování dost spolehlivé.
Ale pro osoby s postižením sluchu nejde "vycvičit" program, jelikož pokaždé mluví někdo jiný (návštěva, lékař známý...)
Kdysi jsem k tomu sesmolil i článek
http://ladislavkratochvil.blog.idnes.cz/c/167099/M obilni-diktovani-nejlepsi-kompenzacni-pomucka.html

No a k tomu Androidu mě napadlo, že by možná šlo použít Google voice search. Prý to není použitelné pouze na vyhledávání, nýbrž i na SMS, či poznámky (vlastně tedy delší text). Google má určitě obrovský slovník, navíc je Google voice search zdarma a osoby s postižením sluchu, které mají mobil s Androidem by to mohly používat hned.
Osobně Android nikde nemám a i kdybych měl, otestoval bych to třeba jen na deseti "mluvčích".

Chtěli bychom vás (majitele MT s Androudem) tedy poprosit, zdali byste byli tak hodní, vyzkoušeli Google voice search na delším textu, případně s různými mluvčími (obě pohlaví).
Aby měl průzkum nějaký smysl, je dobré diktovat stejný text, aby šla porovnat úspěšnost. Čili pokud to jde, nadiktovaný text také uložit a třeba sem vložit, nebo Screenshot, ideálně obojí.

Pro vás, kteří se tohoto dobrodružství zůčastníte, testovací text:

Rozvoj moderních hlasových technologií založených na počítačovém zpracování signálů a metodách umělé inteligence umožnil vznik softwarových nástrojů, které jsou schopny automaticky přepisovat mluvenou řeč. První programy umožňující spojité diktování do počítače v češtině, byly vyvinuty na Technické univerzitě v Liberci mezi lety 2003 až 2005. Trvalo však ještě několik let, než mohly být dovedeny do podoby komerčně dostupného softwaru.

Odměnou vám bude dobrý pocit a tisíceré díky. :-)

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Můžeš testovat i sám, nějaké funkční Froyo snad existuje.
vlk56 30.09.2011 23:53
vlk56
To bylo první, co jsem zkoušel. Avšak jelo mi to jako šnek (což bych přežil) a Google woice search n…
Kráťa 01.10.2011 03:04
Kráťa
Co s tím má společného notebook? nový
vlk56 01.10.2011 08:59
vlk56
Na notebooku jsem zkoušel emulátor. ROM si přeci kvůli pokusům nebudu předělávat. Četl jsem pár vlák… nový
Kráťa 01.10.2011 10:47
Kráťa
Kde je problém? Kontakty a kalendář se stejně synchronizují s Google účtem, aplikace si necháš nains… nový
vlk56 01.10.2011 11:59
vlk56
Máš nějaký osobně vyzkoušený? edit://problém je v tom, že se mi nechce 3 dny blbnout abych rozchodi… nový
Kráťa 01.10.2011 12:16
Kráťa
Hmmm 2. Go to Start>Settings>Memory Settings>Storage Card and click Format. http://forum.xda-devel… nový
Kráťa 01.10.2011 12:29
Kráťa
Omlouvám se za mystifikaci - nenapadlo mě, že ani jeden není NAND. Haret je opravdu téměř nepoužitel… nový
vlk56 01.10.2011 13:01
vlk56
také neslyším a přepis mluveného je bezva věc. třeba u doktora nebo při návštěvě či v rozhovoru s ne… nový
evina 01.10.2011 22:07
evina
Jsem také neslyšící po dlouhodobé aplikaci Streptomicynu. Prosím další slyšící veřejnost o testování… nový
Jeseter 02.10.2011 14:20
Jeseter
Mám velkou radost z Vás všech a moc za Vaši snahu děkuji, kdo zkoušíte to testování a hlásíte výsled… nový
Jeanie 25.10.2011 11:39
Jeanie
Ještě to oživuji. Mohl byste prosím někdo ještě vyzkoušet ono Google voice search? My už o tom disku… poslední
Kráťa 31.10.2011 08:27
Kráťa

také neslyším a přepis mluveného je bezva věc. třeba u doktora nebo při návštěvě či v rozhovoru s neznámým člověkem. vše oezírat se nedá. moc se to hodí i do práce. asi půjdu a koupím něco s androidem :-)

Jsem také neslyšící po dlouhodobé aplikaci Streptomicynu. Prosím další slyšící veřejnost o testování programu v Androidu- Google voice search a napsání recenze, neboť by to byla velká pomoc SP lidem ovládající češtinu.
Odezírám, ale odezřít pořádně se dá jen 60% mluveného a to ještě jen někomu, kdo má dobrou artikulaci rtů.
Je prokázáno, že soustředit se na odezírání lze jen 15-20min. poté ubývá soustředěnost a vstřebávání pohybu rtů mozkem odezírající osoby, při těch 60ti%tech je vidět kolik informací SP člověk ztratí.
Byla by to proto velká pomůcka pro SP osoby a sám bych si hned koupil nový přístroj s aplikací Androida.
Zkoušel jsem program na jiném mobilu, ale SP osoba sama sebe neslyší, proto může být výslovnost trochu rozmazaná a program odpověděl vždy špatně.
Je proto od věci, aby testovali lidé slyšící, neboť ty různé nuance hlasu sami slyší a tak se dá lecos pochopit, které samohlásky, nebo souhlásky program nerozliší.
Přidávám se ke Kráťovi a prosím testujte a napište jaké zkušenosti s tím programem máte (co a jak přeložil mluvené do psané podoby)
Odměnou Vám bude dobrý pocit, že se snažíte někomu pomoci, neboť ne každý, kdo přijde o sluch v pozdějším věku má ty vlohy na naučit se odezírání.
Díky, zkoušejte a pište recenze :-)

Mám velkou radost z Vás všech a moc za Vaši snahu děkuji, kdo zkoušíte to testování a hlásíte výsledky. Vaše zkušenosti jsou pro vývojáře neocenitelné a moc to potřebujeme. Jsem těžce sluchově postižená, vím tedy z vlastní zkušenosti, že přepis mluvené řeči do písemné podoby bude důležitou pomůckou v životě postiženého člověka a byla bych ráda, kdyby ten program v mobilu byl už všude dostupný a mohl se běžně používat. V zahraničí je vývoj už daleko vpředu, jenom u nás jsme velmi pozadu.

Víte už o tomhle článku?
prepis.cun.cz
Tam se testovalo pomocí mobilů HTC s operačním systémem Windows Mobile, ale dozvěděla jsem se, že už tento systém je na ústupu a nemá budoucnost. V programu MyDicatate byl nastavený mužský a ženský hlas k testování, na dětský se zapomnělo při programování. Screenshot z tohoto testování Vám ukazuji pomocí obrázku.

[http://info-zpravodaj.sweb.cz/Poradna_net/Screensh ot_MyDicatate_Windows-mobile.png]

Zajímalo by mne, jaké to je v Androidu? Mobil s Androidem bohužel nemám, ale mám v něm operační systém Symbian, ve kterém se prý testovat nedá. Prosím Vás, pomáhejte nadále, ať se podaří vývojářům, co nejdříve to dát do provozu a sluchově postižení občané už budou moci s velkou vděčností, radostí a štěstím používat tuto pomůcku! :-)

Ještě to oživuji.
Mohl byste prosím někdo ještě vyzkoušet ono Google voice search? My už o tom diskutujeme na foru osob s postižením sluchu (http://www.kochlear.nazory.cz/forum/index.php?acti on=vthread&forum=4&topic=1349), ale nikdo nemáme přístroj s Androidem, abychom vyzkoušeli vhodnost.
Zkuste třeba nějaký zážitek (diktovat z hlavy - ne číst), nebo do toho vyprávět Červenou Karkulku, co to bude dělat.
Díky 5869x

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...