Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Do budoucna: 32 vs. 64 bit (hardware, OS)

Blíží se doba přechodu na Vistu (cca za rok a půl... ;-) ). Časem budu pořizovat/skládat výkonnější PC. A tak hledím do budoucnosti...

Jaké jsou z mého pohledu výhody/nevýhody 64bitového OS? Chci hrát mj. moderní hry "na max" a zároveň používat staré osvědčené aplikace...

S ohledem na nenažranost her lze předpokládat, že doba, kdy budou nové hry pro plný plyn vyžadovat 4GB RAMky, není moc daleko (už dnes se některé s gigáčem docela zaškobrtávají). 32bit OS díky "krátkým adresám" nezvládne. Stejně tak se stále více objevuje "64bitový hardware" (CPU). Otázkou je, jak rychle budou vyvíjeny/optimalizovány 64bitové ovladače, např. pro GK, ale předpokládám, že s trendem nenažranosti sw se hw výrobci s tím nějak vypořádají. Troufám si odhadnout, že za takové 4 roky budou hry, které sežerou 8GB RAM a min 1GB na grafice... A to ještě pořád tu bude maximálně Vista.

1. Ale co jinak? Pojedou pod 64bitovým OS i starší 32, popřípadě 16bitové aplikace? Co třeba dualboot: 64bitová Vista a 32bitové XP? (samozřejmě, že u 32bitových XP se bude muset asi nějak zakázat rozpoznání více RAMky, než kterou jsou schopny rozeznat...)

2. A nakonec (z pohledu mmnoha možná šílená) otázka: půjdou (stejně jako např. v dnešních 32bitových XP) rozchodit aplikace, psané v dobách DOSu, které dnes normálně běží pod XP (ve fullsreenu či okně)? Nezáleží v tomto případě na Vistě 32 či 64bitové? Nebo ano? Tipuju, že filesystem zůstane na NTFS... Ani dnes nenám problém na particii s NTFS spustit (v XP) DOsovskou aplikaci.

Díky za postřehy :-) A nesmějte se mi za ten DOS, bohužel nic rychlejšího/ergonomičtějšího pro svou práci jsem zatím neobjevil.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Oživeno ******* Dnešní hlavní článek na Živě AR.asp mi opět optimismu ubral. S ohledem na budoucnos…
L-Core 05.03.2007 12:05
L-Core
POZOR! x64 Windows podporují 32bitové aplikace, nepodporují 32bit ovladače. Tudíž 32b Word ti pojede…
touchwood 05.03.2007 19:31
touchwood
Pod XP: Ty hodně starší hry (tak do roku +/- 1995) v pohodě utáhnou virtuální PC (VPC, VMW). Nejhorš… poslední
L-Core 08.03.2007 15:34
L-Core

Oživeno
*******

Dnešní hlavní článek na Živě AR.asp mi opět optimismu ubral. S ohledem na budoucnost jsem uvažoval o WV v 64bitech (de facto ruší omezení paměti na 4GB z 32bit OS). Ovšem nepodpora čehokoliv 16 a 32bitového (jak se v článku píše) mě z pohledu dneška hodně deprimuje:

Jasnější je situace ve čtyřiašedesátibitových edicích. V nich šestnáctibitové aplikace a instalátory, ale i aplikace používající šestnácti- a dvaatřicetibitové ovladače, vůbec nejsou podporovány. Systém zahlásí, že program nelze spustit z důvodu nekompatibility se čtyřiašedesátibitovými Windows.

Jedná se nejen o řadu starších aplikací, ale vlastně o skoro všechny hry - o to bych nerad přišel. Rozumět tomu tak, že cokoliv není 64bitového, pod 64bit WV nepojede? V tom případě je jediným řešením 32bit OS? Docela jsem počítal s tím, že časem (třeba kvůli náročným hrám) bude v systému 8GB RAM... ale nemožnost použit všeho 16 a 32bitového mě asi donutí použít jen 32bit Vistu.

O DOSBoxu a virtualizátorech vím, ale výkonostně bohužel (na hry) zatím zdaleka nestačí.

A kdovíco ještě očekávat od Vienny a dál.... :-|

POZOR! x64 Windows podporují 32bitové aplikace, nepodporují 32bit ovladače. Tudíž 32b Word ti pojede, ale 32b verze např. DaemonTools už ne (frontend pojede, ale nepojede devicedriver virtuální mechaniky).

a jinak ruku na srdce: staré hry jsou dnes už i na moderním stroji s Win XP rovněž nehratelné (rychlost, přímo nepřístupný hardware, nepodpora současných zvukových kodeků)

Pod XP: Ty hodně starší hry (tak do roku +/- 1995) v pohodě utáhnou virtuální PC (VPC, VMW). Nejhorší je situace se hrama kolem roku 1998-1999; na XP-patche se výrobci vykašlali a ve virtuálních strojích díky nepřítomnosti 3d akcelerace neběží.

Tak mě napadá taková myšlenka do budoucna: 64-bitový stroj s 8/16GB RAM ]:) a na něm 64-bitová Vista/Vienna a 32-bitové XP v dualbootu :-x pro ty aplikace, které používají 32-bitové ovladače - a kterých se nebudu chtít vzdát (hry). Nevěřím, že virtualizace bude za 2-3-4 roky na takové výši, že zvládne 3d hry z roku 2006...

Doplňující dotaz: pojede 32-bitový OS (XPSP2) na 64-bitovém (budoucím) hardwaru (třeba i kolem roku 2010)? Je mi jasné, že celou (>3 a něco GB) RAMku nevyužije.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru