Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno HDD nejde inicializovat - zamčený

Zdravím všechny...

Už přes týden se dnažím rozchodit disk, ale nějak mi již docházejí nápady. Proto budete-li někdo mít nápad, prosím, dejte radu...

Specif. disku:
SATAII Samsung 80GB

OS:
WIN7 Profesional

Potíže:
Disk není v BIOSu vidět, pokud jej připojím interně na kabely, přesněji položka SATA se mi ukáže, ale nezobrazí název připojeného disku. Když na položku najedu, vypíše mi informace o volume na nulových či neznámých hodnotách. Jakmile disk připojím na redukci a USB port 2.0, udělá v BIOSu to samé. Vypíše další USB port, zobrazí název WD SES (redukce), ale info je nulové či neznámé.
V PC se mi (kupodivu) pod Správcem disk zobrazí, ale nejde inicializovat, neboť po vyzkoušení mi vypíše chybu s textem "disk uzamčen". Nerad pracuji s externími programy, proto se snažím vyžít s tím, co mi win dovolí. Potíže s diskem začaly po posledním reinstalu OS, kdy mi při snaze o formátování disku při instalaci zůstal půl dne viset na 5ti procentech. Formátuji vždy pomalu. Disk nespadl, nebyl magnetizován, navlhčen, nesprávně odebrán, změněn typ formátu ani disku na dynamický či tak podobně. Rok prostě běžel v tom PC, ve kterém pracuji i nyní, nic nebylo měněno, plný reinstal na onom disku za celou dobu prováděn cca třikrát.

Co jsem zkoušel:
- Pár ext. programů v PC známého, kdy disk byl se stejnými informacemi z BIOSu, jako v mém a v oněch programech mi z větší části vyhazoval chyby. Nelze z disku číst; error apod., nikdy však chybné sektory, disk nenalezen nebo tomu obdobné hlášky. Disk byl tedy viditelný.
- Inicializaci disku i v jiném PC, interně i externě. Bez výsledku.

Disk běží, není nijak hlučný, je slyšet, že když se na něj chci dostat, tak pracuje... Jako například systémový disk, když je v provozu.

Můj hlavní dotaz tedy proto spočívá v tom, co mohu udělat pro "odemčení" disku, ať s ním mohu normálně pracovat? Leží mi na stole ještě dva podobné, ale již o větší kapacitě, zkouším na tom nejmenším, abych další dva nepodělal. Mimochodem - reklamace není možná a nerad bych je vyhazoval hned na začátku.

Velmi děkuji za případné rady.

Předmět Autor Datum
Hard Disk Password It is not a very well known fact, but all hard disks have a very strong hardware…
Joseph 24.03.2012 21:54
Joseph
No dobře, ale když jsem ho nezamykal? Ani v BIOSu, ani nikde jinde, jen jsem ho chtěl naformátovat a…
Micha13 24.03.2012 22:00
Micha13
O pôvode diskov, spôsobe predchádzajúce užitia, nepadla zmienka, skôr si navodil dojem, disky si zís…
Joseph 24.03.2012 22:22
Joseph
No, jeden mám opravdu z druhé ruky - aukro, jeden jsem měl už od začátku po koupi PC (z elektro krám…
Micha13 25.03.2012 20:03
Micha13
deska má řadič sata150 nebo co, že nepozná disk? a kupovat disky na aukru - proč si myslíš že je tam…
lední brtník 25.03.2012 20:44
lední brtník
Ha, ahoj Brtníku, jsi jeden z těch, od kterých se tady učím - spíš čerpám informace... Pro jistotu…
Michal13 25.03.2012 21:29
Michal13
nerozumím: bios ho vidí, ale nepojmenuje... bios ti jen vypíše typ disku z epromky, obsah disku nevi…
lední brtník 25.03.2012 21:50
lední brtník
Promiň, začátečnická chyba... Typ desky, na kterém se snažím o disk je momentálně HP 0A64h, tedy sta…
Michal13 26.03.2012 12:50
Michal13
Otazka je, vidi disk bios a vie urcite o aky druh sa jedna? Druah otazka, vidis disk v spravcovoi za…
fleg 25.03.2012 22:48
fleg
Po Tvém příspěvku jsem se dohledal jinde něco o zmíněných programech, ale čas na toto ozkoušení budu…
Michal13 26.03.2012 13:07
Michal13
Chlapi... Tak VYRESENO, prosim o zavreni... Disky nepojedou, prej to je elektronika. Nechal jsem si…
Michal13 30.03.2012 07:40
Michal13
To sa mi nejako nezda, len aby to nebol podobny pripad ako som mal ja, sifrovany disk s FDE3 ohlasil…
fleg 30.03.2012 08:31
fleg
Disky sa nedaju "zmerit" a v obchode s pocitacema sa nenachadza ani jedna osoba ktora by ovladala as…
MM.. 30.03.2012 15:01
MM..
Vypal si UBCD nabootuj to a v disk tools mas killdisk a prepis cely disk nulami. zahlasi nejaky erro…
MM.. 30.03.2012 15:04
MM..
Pokial je disk uzamknuty heslom tak killdisk nepomoze, musi ho najprv odomknut a az potom mu pojde f…
fleg 31.03.2012 12:14
fleg
Ale pořád mi nedává spát otázka, jak může být zamčený, když jsem jej nezamykal... Žádné jiné heslo,…
Michal13 31.03.2012 21:33
Michal13
UBCD mám, není to teda zrovna úplně poslední verze, ale nikde jsem Killdisk nenašel... Start - Progr…
Michal13 31.03.2012 21:31
Michal13
Tak na Aprila si ze me pocitac chce delat srandu... Mozna ted budu vypadat jako tulpas, ale vubec ne…
Michal13 01.04.2012 18:51
Michal13
http://pc.poradna.net/q/view/47707-hdd-oprava-vadn ych-sektoru Jak prvni radek napovida, chyba je p… poslední
Michal13 01.04.2012 19:54
Michal13

Hard Disk Password

It is not a very well known fact, but all hard disks have a very strong hardware password capability build in. This password is usually stored both in a chip on the HD controller (the printed circuit board on the hard disk) and on the hard disk itself in a special hidden sector.

Setting this password will make the hard disk completely unusable to anyone that doesn’t know it. And not only on your computer, but on any computer.

No dobře, ale když jsem ho nezamykal? Ani v BIOSu, ani nikde jinde, jen jsem ho chtěl naformátovat a nainstalovat znovu WINy... Po celou dobu mi šlapal dobře, vždy mám v PC jen ty programy, co předtím, tedy nic nového a i po dvě reinstalace předtím mi to šlo... Teď teprv se minalednou rozhodl dát najevo, že NE-E...

O pôvode diskov, spôsobe predchádzajúce užitia, nepadla zmienka, skôr si navodil dojem, disky si získal náhodne a nic o nich nevieš:

" Leží mi na stole ještě dva podobné, ale již o větší kapacitě, zkouším na tom nejmenším".

Teda jak to je, nevím ...
v podstate je mi to .... :puff:

No, jeden mám opravdu z druhé ruky - aukro, jeden jsem měl už od začátku po koupi PC (z elektro krámu) no a ten nejmenší jsem měl z předchozího PC, ten má najeto nejvíc hodin ze všech. Je tedy pravda, že jeden 1TB (aukro) je mi neznámý, už nejel, když jsem ho za těch pár šupů koupil, další (zase 1TB), co jsem měl po koupi v PC, mi jel do doby, než jsem ho zapojil jako externí, abych mohl ten nejmenší udělat systémovým. Odpojování, výměny, připojení apod., vždy proběhly v souladu s pravidly bezpečného odebírání i zacházení, takže chybu hledám spíš někde jinde, než že bych o discích nevěděl nic před jejich započetím užívání...
Dotaz, jestli to chápu správně - RAW soubory (via nejmenší disk přes USB) jsou jen pro virtual nebo ne? Všechny další (ty funkční) mám normálně v NTFS, a RAW se potkávám teď vlastně prvně a nikde jsem se o tom nedočetl nic pořádně. Jen že by eventuelně mělo jít o formát, kdy disk jde do věčných lovišť, pak zas, že je to jen špatný formát a mám přejít na FAT atd... Formáty mi jsou jasný, ale RAW?

Ha, ahoj Brtníku, jsi jeden z těch, od kterých se tady učím - spíš čerpám informace...

Pro jistotu jsem se zas a znovu i opakovaně podíval, přeci jen... A nezmýlil jsem se, řadiče i nastavení mám ok... Bios ho vidí, ale nepojmenuje. Ani u mě, ani v jiném PC (zkoušeny pouze dva, jiné OS, jiné desky, na obou doinstal ovladačů, kdyby náhoda měla dlouhou chvíli...
Jinak k tomu aukru - byl to první (a už zaručeně poslední) kup. V tu dobu to nešlo jinak, už jsem si kvůli tomu naházel popela na hlavu dost.

Promiň, začátečnická chyba... Typ desky, na kterém se snažím o disk je momentálně HP 0A64h, tedy starší typ, ale tady podpora SATA300, jinak původní deska je MSI P55-GD85, u ní jistě není nutné zmiňovat její dispozice na SATU300... Tedy desky jsou v pořádku.

Jak jsi uvedl screen, tak právě toto pojmenování disku se mi vůbec neukáže. Místo Master mám SATA2, tedy v jaké díře zapojeno a vedle prázdno. Když disk není připojen, SATA2 se mi ani neukáže. Po kliknutí na toto prázdné místo mi vyjede informace o Volume na nulových hodnotách. Mám v tomto bodě i možnost "identifikace disku", ale i po nové idf je vše na nulách. Dle toho tedy onen úsudek, že o něm PC ví, ale nevyjede mi informace.

Nejsem zběhlý ve vkládání screenů, jinak bych jich sem pár hodil, aby to bylo přeci jen výstižnější.

Otazka je, vidi disk bios a vie urcite o aky druh sa jedna?
Druah otazka, vidis disk v spravcovoi zariadeni a ten vie disk rospoznat a urcit o aky typ ide?
Pokial ano mas disk pravdepodobne zamknuty cez ata password. Otazka je, ci sa jedna o user password alebo master password, ci boli tieto hesla zmenene a ci security disku nastavena na high alebo maximum. Bezne disky sa daju unlocknut pomerne lahko, bez straty dat je to tazsie.
Dalsia vec je, ci disk nie z rady FDE, v tom pripade je cely proces ovela tazsi, ak nie priam nemozny (prave riesim taky pripad, zatial bez uspechu).

Po Tvém příspěvku jsem se dohledal jinde něco o zmíněných programech, ale čas na toto ozkoušení budu mít zas až v druhé polovině týdne.

Na první otázku je odpověď zmíněna v rci u Brtníka, tedy vidí to, že je na kabelu něco připojeno, ale nepojmenuje to a hodnoty jsou nulové, žádné volume, nic. Prostě ví o něm, jen si asi trochu nerozumí. Jen doplňuji, že to samé mi dělá i v jiném PC, kde je jiná deska, dělá mi to i při připojení přes USB redukci, kdy se přihlásí jako ext. disk s virtuální mechanikou.

Otázka dvě - Ano, disk je ve SZ vidět, pojmenován jako disk3, tedy bez rozdílu od ostatních, ví o tom, jaké je kapacity, v porovnání s ostatními disky v PC mi ukazuje i ve vlastnostech disku - záložce podrobnosti stejné informace. Jen vyžaduje po příchodu do SZ inicializaci, kterou neprovede a vyskočí hláška, že nelze z disku číst. Nemohu jej tedy ani inisializovat.

O data mi nejde, jsem jeden z těch šťastlivců, co dostal rozum a dělá pravidelné zálohy, stačí mi jen rozchodit jeden a snad už dám dohromady ostatní. Jinak ze stránek výrobce (Samsung a další dva WD) jsem stáhnul programy pro správu disků, vše jelo s nimi bezchybně, proveden plný formát až do konce (nikde jinde mi to doposud nešlo), ale pořád nic, nelze inicializovat.

Až bude chvilka, zkusím nějaký ten unpass a dám vědět. Jen mi to nejde do hlavy, když jsem nikdy disk nezamykal, pouze profil pro WINy...

Chlapi... Tak VYRESENO, prosim o zavreni... Disky nepojedou, prej to je elektronika. Nechal jsem si je zmerit v jednom obchode s pocitacema, kde nakupuji. To uz je pro me spanelska vesnice uplne... Diky moc za napady a za pomoc.

Disky sa nedaju "zmerit" a v obchode s pocitacema sa nenachadza ani jedna osoba ktora by ovladala aspon zakladne fyzikalne veliciny, takze never takym kravinam.
P.S. keby mi niekto povedal ze "zmeril disk" tak sa popucim od smiechu a vzivote by som mu svoj disk do ruky nedal ani na sekundu, este by ho zacal "merit" :D

Vypal si UBCD nabootuj to a v disk tools mas killdisk a prepis cely disk nulami. zahlasi nejaky error? Ak nie tak je disk 100% funkcny (a po prepisani bude mozne vytvorit na nom vo Win oddiel a naformatovat)
P.S. inac ked vykazuju vsetky disky stejny problem tak je 100x pravdepodobnejsie ze mas vadny kabel (skusit iny) alebo vadny port na doske (skusit iny) alebo nastaveny nejaky pretakt zbernic v BIOSe.

UBCD mám, není to teda zrovna úplně poslední verze, ale nikde jsem Killdisk nenašel... Start - Programy - Disc Tools - a nic... Jen tak mimochodem, na ploše se mi v UBCD vypíše kompletní osazení disků, ale ani jeden z těch, který bych zrovna potřeboval...
Jinak kabely, jinou desku nebo jen jiné porty jsem zkoušel ještě než jsem založil téma, ale protože jsem odtud již vyčerpal veškeré možnosti, co se mi podařilo najít, tak jsem napsal.
Ale díky za tip, zase jsem poznal další program, se kterým se mohu seznáit.

Tak na Aprila si ze me pocitac chce delat srandu... Mozna ted budu vypadat jako tulpas, ale vubec nevim jak je to mozne, ale disk je v BIOSu viditelny uz i s volume hodnotami a pojmenovanim, sel ve SZ inicializovat, ale format mi zas stoji na 3-5ti procentech. Vlastnosti disku odpovidaji spravnym hodnotam, pocitac ho v Tento Pocitac vidi taky, ale system souboru zas RAW a to formatovani... Nic jsem s nim nedelal, jen ho omylem pripojil na tu nejstarsi krabici, co tu mam, ve ktere mimochodem nikdy nebyl. Disk tedy evidentne zamceny neni. Snad desetkrat jsem ho odpojil a znovu pripojil, abych se ujistil, ze to neni blud... Nejaky napad na zmenu na NTFS, prosim?

http://pc.poradna.net/q/view/47707-hdd-oprava-vadn ych-sektoru

Jak prvni radek napovida, chyba je po provedeni SCANu v sektorech. U toho nejmensiho jsem na 60-ti procentech v chybach, i 1TB z PC jsem na 6-ti procentech v chybach a u toho 1TB z aukra jsem na 12-ti procentech v chybach. Zalozni sektory uz mi nejdou a tak je to asi jako odpoved jasny - prestavam je resit. Bohuzel... Chlapi, VSEM tu ale strasne moc dekuji za nakopavani pri dalsich krocich a za tu nemalou vypomoc. Jsem o mnoho informaci bohatsi a to diky vasemu casu a napadum.

Fakt moc diky a jen tak dal...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru