Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ten "správny" čas - kedy je najvhodnejšia kúpa notebooku

Ahojte! :) Chystám sa na univerzitu zameranú na IT, preto si chcem kúpiť k tomu aj adekvátny notebook s ktorým budem môcť veľmi často cestovať. No každopádne, dobrý notebook niečo aj stojí. Preto by som sa chcel spýtať, že kedy je najvhodnejšia kúpa notebooku podľa vás. Radšej teraz, čím skôr alebo vydržať do polovičky až konca augusta, kedy sa predaj rozbehne?

(Čo som si čítal rôzne iné internetové diskusie, tak drvivá väčšina ľudí "viac-menej" upozorňovala na fakt, že v časoch najväčšieho predaju ako napríklad pred Vianocami, sú tie ceny "len opticky" menšie. Obchodníci zavádzajú s akciami ale pritom cena je aj o niekoľko desiatok percent vyššia. Tak ma zaujíma, či to platí aj v tomto letnom a "predškolskom" období. Som zvedavý na vaše skúsenosti :) .)

Pod-otázka:
Dosť sa snažím pozerať na kvalitné veci. Narazil som pri mojom cestovaní na značku Sony Vaio. So Sony mám dlhodobo vynikajúce skúsenosti a v mojom osobnom rebríčku patrí medzi TOP firmy s vysokou kvalitou. (samozrejme všade je možné naraziť na viac a menej kvalitné výrobky) No celkom ma táto značka notebooku oslovila. Čo som si pozeral rôzne diskusie, recenzie, názory. Tak preto by som sa ešte chcel spýtať, čo hovoríte na túto značku? Prípadne ak by ste vedeli poradiť niečo kvalitné, na časté cestovanie a prácu. Taktiež nevylučujem aj na zábavu ako PC hry ale nie je to priorita. :D
Zmena predmetu, pôvodne: Ten "správny" čas
Zmena kategórie, pôvodne: Pripomienky (los)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím, jaké konkrétnější požadavky budeš mít... Ale obecně - Sony umí i výborné notebooky (design, m…
VN 21.07.2012 00:58
VN
Hlavne by som ešte dodal ideálny na cestovanie - dlhšie a časté cesty. Aby zvládal prácu s multimédi…
Rizoto 21.07.2012 01:17
Rizoto
Nevim jak Sony, ale k Thinkpadum se da dokoupit vetsi baterka, vhodne na delsi cesty. Pokud nepotreb…
kubik 21.07.2012 08:11
kubik
Kdyz uz mu doporucujes Thinkpad a mluvis o vymene DVD za baterku apod., tak taky musis rict, ze tuto…
Radek 21.07.2012 08:49
Radek
Predpokladam, ze se automaticky bavime o Thinkpadu T :) Skoda, zda se ze Lenovo zacina Thinkpady kur…
kubik 21.07.2012 08:57
kubik
Skoda, zda se ze Lenovo zacina Thinkpady kurvit - no co nadelame... Ostatne se to dalo cekat. :) Ne… nový
VN 21.07.2012 12:39
VN
Četl jsem Tvůj doplňující příspěvek níže, přesto drobně upřesním tady (jen tak bokem). Kdyz uz mu d…
VN 21.07.2012 11:33
VN
Ale ja mluvim porad o rade T, nikdy jsem nemel nic jiny a navic jsem psal, ze jsem nechtel, aby to v… poslední
Radek 21.07.2012 14:48
Radek

Nevím, jaké konkrétnější požadavky budeš mít... Ale obecně - Sony umí i výborné notebooky (design, materiály, konstrukce, display, klávesnice...), ale většinou jde o drahé kousky (zvláště cestovní/pracovní v 13" palcích). Z toho dostupného, tedy ceny, kterou zmiňuješ, bych přemýšlel (než o Sony) o něčem tradičním (osvědčeném na práci - "business") - zvláště Lenovo ThinkPad "T", HP Elitebook a ProBook "B" (Latitude od Dellu by byl dražší).

Nevim jak Sony, ale k Thinkpadum se da dokoupit vetsi baterka, vhodne na delsi cesty. Pokud nepotrebujes DVD, muzes tam misto ni dat dalsi disk. Do starsich sla dat misto DVD i baterka, jak je to s aktualnima modelama nevim. Konstrukce je solidni, pevna, bezne nosim otevreny notebook za displej, a nic nevrze. Plasty jsou odolny, malokdy neco praskne, a pokud, tak to neni nic dulezityho. Displej drzi otevrenej spolehlive, i moje obouchana R31 (nizsi trida pro domaci pouziti) nema s otviranim a zaviranim displeje problemy.

Nedostatky
- novejsi modely pomrvily ThinkLight (lampicka na nocni praci, zabudovana v ramu displeje) - puvodne svitila na klavesnici, ted sviti spis do obliceje a oslnuje. Asi to bylo mysleny jako osvetleni obliceje pri videokonferencich, ale nebyl to dobry napad
- po par letech provozu se vybeha vetrak a zacne dost hlucet, ale da se koupit na eBay novy za cca petistovku, a vymenit (delal jsem to u T42 a T43 a bez problemu)
- muj aktualni T400 mi pripada prilis robustni, se spoustou mista okolo klavesnice a displeje - predchozi T43 proti nemu vypada titerne. Asi zalezi na konkretnim modelu
- u starsich modelu po par letech odchazely DVD-ROM mechaniky, mel jsem v ruce par Thinkpadu, ktery stezi precetly instalacku. U svyho aktualniho T400 jsem DVD vyhodil, neb ho nepouzivam, takze nevim, jak je na tom soucasna generace :)

Nicmene Thinkpady T jsou drzaky, a pri slusnym zachazeni a alespon minimalni peci (jednou za pul roku vyfoukat prach) pobezi spolehlive.

Kdyz uz mu doporucujes Thinkpad a mluvis o vymene DVD za baterku apod., tak taky musis rict, ze tuto moznost nemaji levny smejdy, ktery taky patri do rady Thinkpad. S lampickou nemam problem, mam T61 a T420 a jeste mame doma T520. Ani jeden nesviti spatne. Mista kolem klavesnice mam asi tak na malicek, takze cca 1cm. Misto kolem klavesnice mas proto, ze se pouziva asi stejna klavesnice jako v modelech 4:3 a oni ted vsude delaji ty sirokouhly smejdy.

S cim maji ale novejsi rady problem (u T4x jsem se s tim nesetkal), je problem s panty. U dvou ze 3 NTB se nam v zaruce ulomily. U T61 se ulomily po druhe tesne po 3lete zaruce. Takze dvema ze tri NTB se ulomily pri beznym zachazeni panty. Vzdy ten slabsi, ale jsou kovovy a vyrobce se tim nezapomina pochlubit. Moji duveru v radu T to znacne podlomilo a vubec nevim, co bych si znovu koupil, protoze jsem snad poslednich osm deset let nemel nic jiny, nez radu T. Panty stoji cca 2000 (nepocitam ebay), musi se kupovat oba a i v zaruce s tim ma Lenovo problem. Vetrak se mne na cca 8 ntb nikdy neznicil a nikdy nehucel.

Takze moje vyhrady k novym radam T jsou tyto:

- mnohem horsi plast pouzity na misto pred klavesnici, promackava se , nekde praska
- panty na hovno
- displej na hovno, ale to maji vsechny rady T, ktery jsem mel od dob T40. Jediny dobry displej mela T43 ve velkosti 15" s panelem IPS, bylo jich hodne malo a ja jeden mel, i levny Acery maji lepsi displeje, nez rada T za 30 a vice tisic, nemam na mysli rozliseni, ale podani barev, kontrast, atd., i ten hnusnej lesklej displej je lepsi, nez matny na drahym Thinkpadu

Skoda, zda se ze Lenovo zacina Thinkpady kurvit - no co nadelame... Ostatne se to dalo cekat.

:) Nebude to možná (?) tak horké, jak se na první pohled zdá (já si to zprvu myslel takřka pravidelně, co skončila řada R/T/W 400/500, a byli na trhu představeni následovníci), ...i když na fóru ThinkPads.com zařadili nové ThinkPady do kategorie "Non-ThinkPad Lenovo Hardware". :) Pokud se zastavím jen u "netradičních" klávesnic, které jsou v nejnovějších ThinkPadech, pak není problém - pokud vyjdu z komentářů zasvěcených (ještě jsem neměl možnost extra vyzkoušet) - v jejím zpracování a samotné mechanice (chiclet - údajně vynikající, lepší než na co byli "ThinkPadisti" zvyklí - projevem tišší, lepší odezva, přesnější psaní, resp. méně překlepů tím, že jsou jednotlivé klávesy více oddělené, nově - mimo zachovanou lampičku ve víku - možnost podsvícení samotné klávesnice ve dvou krocích), ale v jejím "debilním" (nepochopitelném) rozložení a zrušení vrchní sedmé řady kláves.

Četl jsem Tvůj doplňující příspěvek níže, přesto drobně upřesním tady (jen tak bokem).

Kdyz uz mu doporucujes Thinkpad a mluvis o vymene DVD za baterku apod., tak taky musis rict, ze tuto moznost nemaji levny smejdy, ktery taky patri do rady Thinkpad.

Tu možnost výměny DVD mechaniky za ("ultrabay") baterii nenajdeš (už po druhou generaci) u většiny ThinkPadů (možnost výměny mechaniky za druhou baterii byla zachována pouze u "T" řady se sníženým profilem, tj. s malým písmenem "s" za číselným značením - např. "T420s"), samozřejmě výměna mechaniky za druhý disk je stále možná. Místo baterií do ultrabay byla zavedena možnost spodní "slice" baterie (přes dokovací konektor).

Co se týče pantů - problémy byly zvláště u R400/T400/500 s jejich "tuhým" chodem. Také (tím) brzo odešly co se týče funkčnosti (brzké vyklání displaye). Zprvu je Lenovo zdarma vyměňovalo v rámci záruky, ovšem velmi brzy s tím skončili. Já mám kupříkladu doma dva a půl roku ThinkPad R400, tahám jej sebou téměř každý den, otevírám a zavírám několikrát denně. Nevím, možná štěstí, chodí dosud téměř jako když byl notebook nový (neotvírám ale víko stylem "šup, šup", od počátku jsem zvolil způsob velmi pomalého odklopení, zajímalo mě, zdali to může mít nějaký význam - možná na tom něco bude). Jinak ulomení (spíš vytržení ze základny) pantů bylo spojeno právě s některými uživateli s ohledem na tuhý chod pantů, ale zas takové množství jich snad nebylo, pozor. S konstrukcí měla významnější problém, pokud si uvědomuji, "ztenčená" T400s, tady bylo nemálo případů s praskáním kastly, často i právě kolem pantů.

Ad ventilátor - jeho životnost, to věc všeobecná u všech notebooků.

mnohem horsi plast pouzity na misto pred klavesnici, promackava se , nekde praska

Porovnej konstrukci "T" se zbytkem stejně zaměřené konkurence. Nakonec zjistíš, že je např. onen ThinkPad "T" pořád jedním z nejlepších řešení. Jinak něco pro zajímavost: http://www.lenovoblog.cz/2011/01/velke-videosrovna ni-konstrukce.html

Ad panty - komentář už výše.

displej na hovno, ale to maji vsechny rady T, ktery jsem mel od dob T40. Jediny dobry displej mela T43 ve velkosti 15" s panelem IPS, bylo jich hodne malo a ja jeden mel, i levny Acery maji lepsi displeje, nez rada T za 30 a vice tisic, nemam na mysli rozliseni, ale podani barev, kontrast, atd., i ten hnusnej lesklej displej je lepsi, nez matny na drahym Thinkpadu

Displaye, které se nacházejí v ThinkPadech "T", jsou tytéž, jež se nachází i u přímě "business" konkurence (např. HP Elitebook "p", Probook "B", Latitude "E" apod., nebavíme se teď o některých možnostech IPS panelů u vybraných workstationů, tabletů, či vyšší konfig. ThinkPadu X220/23O apod.). Tedy většinou TN kousky (ty 15" s vyšším rozlišením - než základní HD - vždy lepší - tzn. kontrastem, barevným podáním, pozorovacími úhly) od LG, Samsungu, AUO, popřípadě několika málo dalších. Z novějších ThinkPadů měl neTN display - vydáním po T43 (15", Flexview 1400 x 1050) - samozřejmě i ThinkPad T60 . V nové éře ThinkPadů byl první IPS "vlaštovkou" až panel ve vyšší konfig. X220.

Ale ja mluvim porad o rade T, nikdy jsem nemel nic jiny a navic jsem psal, ze jsem nechtel, aby to vyznelo jako ze je spatnej, ze je to kripl. Ale proste proti tem starym IBM tam neco horsi je, ale zase jak jsem rikal, maji vic kovu, takze jsou pevnejsi, ale ty panty me serou. Taky neoteviram viko stylem sup sup, oteviram to normalnim plynulym pohybem, pomalu, presto se to ulomilo jako nic. Ja nemam pant utrzeny ze zakladny, ale zasekl se a zlomil v pulce, 2x po sobe. Tyden po vymene uz se zacaly viklat. Menilo se za novy original. Ultrabay pouzivam zejmena pri ceste do buse, nepotrebuju totiz s sebou prenosny disk a vrazim tam proste jeste jeden. Toto jsou veci, pro ktery bych zase tezko radu T menil.

O displeji na T43 jsem psal, mel jsem ho. Byl to nej. displej, ktery jsem kdy na ntb mel, presto venku mimo mistnost nebylo videt nic, jak si casto lidi mysleli. Jinak mne je celkem jedno, jaky maji konurenti displeje, protoze se ted nechystam nic kupovat, ale nasere me, kdyz acer za 10 litru ma lepsi displej, nez ja. Proste i kdyz je to leskly, tak je na tom vsechno mnohem lip videt. Mluvim hlavne o fotkach atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru