Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hlaseni nVidia driveru

Zdraim, ve ForceWare je polozka "Nastaveni a odstranovani zavad" ... uz asi trikrat (s velkym odstupem v radu mesicu) se mi tam obevila hlaska:

Casova znamka:
17:10:15 7/3/2006

ID udalosti:
111

Udalost:
Silent Running: HW clock slowdown due to missing Auxilliary Power

...rozumim tomu co je tam napsane, ale vi nekdo presne co si o tom myslet? ... mam FX5900XT 390@510, 700@760DDR
zdroj mam Fortron 350W (predtim jsem mel 300W a taky se to nekdy objevilo). ..jinac mam 2x HDD, 2x opticke mech., 4 USB zarizeni a AXP 2800+

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nestiha zdroj (stabilita je pod akceptovatelnou urovni). Tvou konfiguraci by to utahnout melo, pouva…
mif 26.08.2006 23:56
mif
O poddimenzovanych Fortronech nejak nehodlam spekulovat, to bych se zameril jinym smerem, na Fortron…
Dalibor 27.08.2006 00:39
Dalibor
No, mif moze mat aj pravdu, neviem preco tak obhajujes fortrony, ak mas moznost si pozicat skusil by… nový
MM.. 27.08.2006 11:16
MM..
Ano, mam konkretni zkusenosti. Fortronu jsem reklamoval vic, nez "nounejmu" prave kvuli nestabilite… nový
mif 27.08.2006 19:36
mif
Tak to je zajimave, ja jsem zase videl na reklamacich hromadu Enermaxu a o tech dnes tvrdim ze jsou… nový
Dalibor 27.08.2006 23:13
Dalibor
Len k tomu ze spominas furt PFC, PFC nema na vystup zdroja ziaden vplyv. PFC je dobre pre elektrarne… nový
MM.. 27.08.2006 23:45
MM..
Vim na co ma PFC vliv a zminoval jsem jej pro uplnost, nic vic. Jestli je v EU povinne, tak pak nevi… nový
Dalibor 28.08.2006 11:29
Dalibor
300W je na hraně, pokud máš 4 HDD, co ROMky ? Na hraně je i 350W se 4 HDD, ROMkou a dalším železem.… nový
Fuente 28.08.2006 11:44
Fuente
Ehm .. nejak si ten zacatek zamotal .. s tim co vlastne mam, ale to je jedno. Ze ti 300W Fortron ne… nový
Dalibor 28.08.2006 12:06
Dalibor
blby preklep ... "protoze TA FXka dle meho zere vice." nový
Dalibor 28.08.2006 12:07
Dalibor
GF6600 GT žere snad nejvíce ze současné nabídky obdobných karet. Moje stařenka s přídavným Molexem j… nový
Fuente 28.08.2006 13:20
Fuente
Ok, ak to chces rozoberat do detailov :-): Ludia sa pozeraju len na celkove watty, to je ale samozre… nový
MM.. 28.08.2006 13:05
MM..
Popravde, ja to ani nejak moc rozebirat netouzim :-D ...Co se tyce jednotlivych vetvi zdroje, myslim… nový
Dalibor 28.08.2006 14:08
Dalibor
btw: jeste aby to nevypadalo ze jsem ti neodpovedel ohledne vyzkouseni jineho zdroje (pro jistotu).… nový
Dalibor 28.08.2006 14:13
Dalibor
Jaj, to som si nevsimol ze len 3x do roka sa to objavuje, tak potom ok. On to asi znizi az do dalsie… poslední
MM.. 28.08.2006 16:43
MM..

Nestiha zdroj (stabilita je pod akceptovatelnou urovni). Tvou konfiguraci by to utahnout melo, pouvazuj ale o snizeni OC ci o vymene PS (proflakle (a poddimezovane) Fortrony nejsou tou nejlepsi volbou) za vykonejsi... 8-)

BTW: vlastne jsis odpovedel sam... Ale nejsi mirek, ze? :-?

O poddimenzovanych Fortronech nejak nehodlam spekulovat, to bych se zameril jinym smerem, na Fortrony mi neplivat, ale zajimajima mne zda mas snad nejake konkretni zkusenosti? .... "nestiha zdroj" je snad posledni dobou nejobvyklejsi odpoved .. asi nejaka univerzalni na vsechno .. osobne souhlasim s MM vyse.

Mirek nejsem, nastesti ;-)
dik za reakci

No, mif moze mat aj pravdu, neviem preco tak obhajujes fortrony, ak mas moznost si pozicat skusil by som aj iny (trebars silenjsi alebo inu znacku alebo oboje) zdroj.
"nestiha zdroj" nie je univerzalna odpoved, ale v pripade ze ti grafika hlasi ze nema dost stavy tak je takato odpoved uplne namieste.

Ano, mam konkretni zkusenosti. Fortronu jsem reklamoval vic, nez "nounejmu" prave kvuli nestabilite dvanacti/petivoltovych vetvi. Netvrdim, ze nebyvaly dobre, posledni dobou mi vsak nesmi do baraku. Lidi si hodne pamatuji kvalitu techto zdroju z drivejsich dob (kdy byly spickou), dnes jsou tak prumer. Osobne tvrdim podprumer...

"Nestiha zdroj" je nejobvyklejsi odpoved na otazky, kdy nestiha zdroj. Howgh... 8-)

Tak to je zajimave, ja jsem zase videl na reklamacich hromadu Enermaxu a o tech dnes tvrdim ze jsou uplne neco jineho nez byvaly. Fortrony osobne dlouhodobe doporucuju. Vim jen z doslechu o pripadu, kdy komusi shorel (nevim podrobnosti), ale komponenty udajne prezily bez ujmy. Sam jsem si delal soukromy test (tak ani ne rok zpatky) a zejmena Fortrony s pasivnim PFC svou tvrdosti vyrazne predcily ostatni (Enermax, Tagan, Seasonic, LC-Power -tohle snad ani neni znacka, zkousel jsem i Eurocase bez PFC, ktery byl na tom lepe nez Enermax). ...U modelu s aktivnim PFC byly rozdily ponekud nizsi ... tam mi vysel nejlepe tusim Seasonic, ale ani Fortron, Tagan atd na tom nebyli moc rozdilne.

"Nestiha zdroj" je nejobvyklejsi odpoved na otazky, kdy "nestiha" uplne neco jineho, obvykle se dobre pobavim, mozna to neni tento pripad, ale uz jsem na tohle slovni spojeni alergicky, tak mne omluv ;-)

Len k tomu ze spominas furt PFC, PFC nema na vystup zdroja ziaden vplyv. PFC je dobre pre elektrarne a pre elektricke vedenia a pre ostatne zariadenia na 230V rozvode.
Osobne by som zdroj ktory vobec nema PFC nepouzival kvoli ruseniu el.siete, PFC (aspon pasivne) je snad v EU uz povinne.

P.S. "tvrdost" hovori len o kvalite stabilizovania, ale nevidis z toho ci zdroj naozaj dodava napatie vyhladene a bez nejakych rusivych zakmitov. Tiez z toho nevidis kedy je zdroj pretazeny a kedy v nom nieco skape.
Osobne si myslim ze 350W je na to co mas a ze to pretacas minimum, a skusil by som preistotu aj zdroj silnejsi / inu znacku. Ked si menil ten 300W tak si mal rovno sahnut po niecom poriadnejsom, prechod z 300W na 350W nie je moc.

Vim na co ma PFC vliv a zminoval jsem jej pro uplnost, nic vic. Jestli je v EU povinne, tak pak nevim proc se k nam dovazeji zdroje bez PFC navic posvecene certifikaci:?:

S tou tvrdosti zdroje samozrejme souhlasim, ale neni to jisty predpoklad, ktery nejspise neco vypovida o jeho dalsich kvalitach?

A jsme zase u tech Wattu. 350W je malo na to co mam, to mi prijde ...nesmyslne. Navic pro informaci, ten puvodni 300W urcitou dobu jel s tim co mam + 4HDD. Zdroj jsem nemenil kvuli tomu, ze by mi tech 300W nestacilo, ale kvuli tomu, ze jsem potreboval aby novy zdroj mel 12cm verak zevnitr ze strany od CPU (kvuli teplote). Nekupoval jsem nic ve smyslu 500W, protoze v nejakem novem budoucim pocitaci to stejne beztak nebudu z ruznych duvodu moci pouzit a byly by to vyhozene penize. BTW znamy ma taktovaneho Northwooda 2.4@3.4, NX6800GT, 4HDD atd... a ma 300W noname ...u tehle konfigurace bych se uz bal, tady to malo skutecne je i kdyby ten zdroj byl zrovna "znackovy".

PS jeste takova poznamka k Fortronum ... u FSP Group si nechava delat zdroje treba takovy Zalman, jeho zdroje jsou taky proflakle a poddimenzovane? (mozna spise otazka na mifa).

300W je na hraně, pokud máš 4 HDD, co ROMky ? Na hraně je i 350W se 4 HDD,
ROMkou a dalším železem. Je to poměrně častý jev, že 350W zdroj nestačí na to,
co zvládnul 300W značkový kousek. Horší je, pokud je od stejného výrobce.
Hodně záleží na stabilitě dodávaných voltů v jednotlivých větvích.
Mi v pohodě utáhnul 300W Fortron GF 5900 FX + 4 IDE, přídavné coolery atd ...
Když jsem ovšem strčil do kompu GF 6600GT, tak ani nepípnul.
Navíc mi po čase začal komp blbnout, bylo to zdrojem.
Zašel jsem do bazaru, koupil jsem 400W Fortron ( nový s 2-letou zárukou za 700 Kč ),
12cm větrák a pohoda. Ovšem kdyby tam nebyla taková výhodná nabídka, šel bych do Enermaxu.

Ehm .. nejak si ten zacatek zamotal .. s tim co vlastne mam, ale to je jedno.

Ze ti 300W Fortron neutahl 6600GT a 5900 (nevimco) ano je divne, protoze na FXka dle meho zere vice.

Enermax bych UZ nekoupil z duvodu uvedenych kdesi v teto diskusi ... ale ja zacinam mit pocit, ze jsme vsichni uz uplne mimo tema.

Ok, ak to chces rozoberat do detailov :-): Ludia sa pozeraju len na celkove watty, to je ale samozrejme nespravne. Ide totiz aj o to ako ma zdroj rozdeleny ten vykon na jednotlive vetvy (ake su max. prudy na vetvy), a aj aky je kvalitny samozrejme. Je mozne ze mas 300W zdroj ktory na 3.3V ma nejaky max prud , a na 12V nejaky max. prud, potom si mozes kupit iny zdroj ktory je sice 350W ale do 3.3V vie max. prud menej alebo rovnako ako ten 300W, ptz. tych 50W navyse je na 12V vetve apod. Pripadne naopak (nestudoval som podrobne zdroje ze ako to maju podelene na vetvy). Dalsia vec je ze nemozes vediet aky zdroj potrebujes, ptz. nepoznas spickove odbery komponent (priemerny odber ta nezaujima, ide o spicky), ak si to nemeral nejakym "casovo zavislym ampermetrom" (osciloskopom patricne zapojenym), nemozes vediet len tak zhlavy ci ten 350W co mas staci alebo nie. AMD nepise zo srandy ze ku ich athlonom treba napr. min. 300W alebo min.350W zdroj, oni si to necucaju z prstu (aj ked ako som uz pisal je to nespravne ak to niekto pausalizuje ze "350W zdroj", kedze rozne zdroje mozu mat rozne rozdelene max. prudy na vetvy), ale ked to este pretaktovavas, grafika dost zere plus pretakt, tak to proste nemusi stacit (spickovy odber za urcitych situacii). Pisal som ak mas si odkial pozicat skus iny/prip. silnejsi a uvidis ci to furt robi, alebo ak ti nevadi ze ti to znizuje clock grafiky (ktovie na aku hodnotu), tak na to kasli, ale potom nechapem naco si to pretaktoval ak ti to potom grafika sama znizi clock na ktovie-kolko kvoli napajaniu :-).

P.S. pozeram ze AMD uz ku zdrojom nepise nic :-) ale kedysi som kdesi na amd.com videl (asi pre laikov) ze ak ma AthlonXP tak min 300W, odporucany 350W zdroj, uz to ale asi dali prec.

Popravde, ja to ani nejak moc rozebirat netouzim :-D ...Co se tyce jednotlivych vetvi zdroje, myslim ze vim o cem mluvis a je mi to jasne. Max. proud pro 12V vetev je u te 350 tusim 18A, u 300 to bylo nejakych 13A. Nechme vsak zdroje, sobne si myslim, ze pravda je v tvem prvnim prispevku a sice, ze jev u GK co jsem popsal je problem napetovych/proudovych situaci internich obvodu karty, coz muze byt zpusobeno spatnym navrhem, nejakou nakoplou/poddimenzovanou soucastnou v nejakem ochrannem obvodu atd...

Proc jsem to taktoval, kdyz mi karta snizuje clock? Ja jsem psal, ze ten zapis v logu je tak jednou za 3 - 4 mesice, coz je v minimu pripadu a nejspise na nekolik vterin. Jen je to proste problem, pripadal mi takovy neobvykly, zvlastni, tak jsem se ptal zda nekdo zna presnou pricinu a ty jsi mi hadam odpovedel :-)

AMD si sice asi necuca hodnoty z prstu, ale urcite vedi jak je to s kvalitou zdroju v globale, vedi, ze nejvice se kupuji nejlevnejsi a nejvetsi smejdy, a tak ti musi byt jasne, ze pro cloveka s kvalitnim zdrojem, je toto "cisilko" (je to opravdu jen cislo, navic nevhodne, jak sam pises) temer jiste znacne nadhodnocene.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru