Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zpracovat zadání na vytvoření internetových stránek pro firmu?

Zdravím,

připravuji podklady pro výběrko na tvorbu netových stránek. Ovšem netuším, co chci, co se týče po odborné stránce. Mám jen poměrně přesnou představu jak to má vypadat a co mají ty stránky umět. Rozhodl jsem se celé zadání zpracovat celkem zdlouhavým způsobem, a to tak, že v excelu dělám jednotlivé stránky. Prostě určím požadované grafické zobrazení (buńky, menu apod.) a do nich napíšu co tam má být. Dole jsou pak vysvětlivky k jednotlivým buňkám, či co mají umět. Barvy, styl písma a další detaily vč. obrázků zadám v nějakém průvodním materiálu. Stránka excel = jedna webová stránka. Někde bude samozřejmě zadán kompletní strom stránek.
Problém je, že netuším, jaké informace jsou pro programátory stránek důležité. A vzhledem k tomu, že to bude dělat externí firma (která nebude mít stůl na proti mě), tak by bylo dobré mít zadání co nejpřesnější.

Stránky budou poměrně rozsáhlé (funkce na úrovni aukra, sociálních sítí apod). Počet podstránek v několika desítkách.

Nebudu lpět na přesném plnění zadání, od profi firmy očekávám samostatné řešení nejasných bodů zadání (velikost oken, menu, barvy dle firemní koncepce, zajištění požadovaných funkcí atd.), ale jak říkám, nerad bych jim a sobě práci ztěžoval.

Takže pokud to jsou tu nějací profi programátoři stránek, poprosím je o info, co v zadání nesmí chybět a co je tam naopak zbytečné a prostě takové klasické tipy, rady atd. Případně rady jak celkově koncipovat zadání na tvorbu webových stránek pro profi firmu. Hodnota zakázky je plánovaná kolem 100k a hotovo musí být za 60 dní.

Moc díky za Váš čas

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Profík nejsem, pouze mnohaletý praktik, takže z mého pohledu na úplně první bavení se o tom, na zákl…
Kráťa 01.01.2013 03:06
Kráťa
administraci zmiňuji v jednoltivých stránkách, ale pravděpodobně na to udělám samostatnou zprávu, pr…
Boeing 02.01.2013 12:27
Boeing
jen by mě zajímalo, že všem těm firmám, který chceš oslovit o zpracování zakázky budeš muset poslat…
Redsnake 03.01.2013 08:20
Redsnake
kupodivu ve zprávě mám správu :D snažím se dávat pozor, ale sem tam mi něco prostě unikne a už stím…
Boeing 03.01.2013 10:59
Boeing
Já chci taky korektorkuuuuuuuuu. Píšu hodně textů, dělám chyby a furt někde žadoním o přečtení. Nejd…
Kráťa 03.01.2013 16:13
Kráťa
Na jízlivost u tebe nejsem zvyklej kráťo :) ale každý asi pochopí, že je rozdíl psát důležitý obcho…
Boeing 03.01.2013 22:46
Boeing
To nebyla jízlivost. Fakt ji potřebuji. Píšu třeba blog na iDnes a když tam mám chyby, dělám si ostu…
Kráťa 03.01.2013 23:41
Kráťa
dyt ti obcas neco opravuju, ne? :) staci se zeptat.. nový
merlouska 04.01.2013 02:09
merlouska
Nechci furt otravovat, musím vás střídat (s dcerou). :-) poslední
Kráťa 04.01.2013 02:34
Kráťa

Profík nejsem, pouze mnohaletý praktik, takže z mého pohledu na úplně první bavení se o tom, na základě čehož se dá určit předběžná cena a i udělat návrh.

všeobecně:
Nejdůležitější z mého pohledu je, "co má ten web umět", kdo jej bude spravovat - jestli nadále webotvůrce, nebo někdo znalý, či neznalý, co potřebuje administraci "jako ve Wordu". Podle toho se pak dá uvažovat o tom, jestli nasadit třeba CMS, nebo to komplet celé naprogramovat a dělat návrhy. Vzhled není v pvní fázi vůbec důležitý, jelikož se dá udělat téměř jakýkoli, přičemž funkcionalita se tím nezmění. Vzhled je podle mě třetina webu, přičemž důležitější jsou ty druhé dvě (funkčnost, SEO).

nejhorší:
- já chci web jako má Franta (odkaz), ale nechci tam rubriku xxx, chci tam rubriku yyy. Ostatní upřesním (bývá to tak, že si vymýšlí nové a nové věci, se kterými se vůbec nepočítalo) a web je nakonec úplně jiný a 5x pracnější, než kalkulace.
- navymýšlí si 20 rubrik, rozbalovací podrubriky a nemá do nich co dát
- lpí na nesmyslných věcech, které někde viděl a líbily se mu (např. celý web ve flashi)
- dej tam zatím "ve výstavbě - doplníme to. Jeden web, co jsem dělal mě donutili zveřejnit a mají to už rok. Raději jsem vyndal, že to dělám já. V tomto jsou prima CMS, jelikož nejde udělat rubrika, která se neodkazuje třeba na článek (respektive ono to i jde, ale PŠT).

prima:
- jasná představa, co to má umět a o čem to má být
- třeba i ten vzhled "něco jako" (odkaz/obrázek/etc.)
- jaké rubriky a co v nich bude
- být přístupný k návrhům a vysvětlením, nebazírovat na kravinách (např. rotující obrázky každé 3 vteřiny na úvodní straně, s výškou 250 px a šířkou 700 px)

administraci zmiňuji v jednoltivých stránkách, ale pravděpodobně na to udělám samostatnou zprávu, protože některé body musí být vyloženě user friendly. každopádně dlouhodobou spolupráci očekávám. základní SEO (o kterém vím taky prd) počítám v ceně.

z "nejhorších" se mi podařilo všemu vyhnout i díky poradně, když tu hodnotíte nějaký web.

být přístupný k návrhům a vysvětlením, nebazírovat na kravinách (např. rotující obrázky každé 3 vteřiny na úvodní straně, s výškou 250 px a šířkou 700 px)

s tímhle jsi se perfektně trefil :D proměnlivé obrázky se stručným sdělením tam chci, ale jak jsem psal, díky svému amatérismu jsem ochotný o všem jednat.

Díky všem, informace jsou prozatím zcela dostatečné. Když při tvorbě na něco konkrétního narazím, ještě toto téma vylovím.

jen by mě zajímalo, že všem těm firmám, který chceš oslovit o zpracování zakázky budeš muset poslat ten svůj excel prima plán jak ho máš zpracovaný. Zvládneš to překousnout? Protože na základě těch obecných řečí, co tu ve vlákně jsou se podle mě nedá rozhodně udělat zodopovědná kalkulace.

PS: pokud máš někde v manuálu text "zpráva" ve smyslu "Správy" tak si to oprav, ať při zadávání stotisícových kšeftů nejsi za burana:)http://blog.zdenekvecera.cz/item/piste-cesky-sprav a-%C3%97-zprava

Já chci taky korektorkuuuuuuuuu. Píšu hodně textů, dělám chyby a furt někde žadoním o přečtení. Nejde až tak o gramatické chyby, ale třeba to píšu na mobilu, místo "bolí hlava" udělám "bolí hlava", Word to jako chybu nevidí a já to pro "autorskou slepotu" nevidím také...
Búúú fňuk - pak jsem za blba...

Na jízlivost u tebe nejsem zvyklej kráťo :)

ale každý asi pochopí, že je rozdíl psát důležitý obchodní text (ikdyž babiš nepíše zrovna extra spisovně :D), než psát dotaz, sms, do chatu, kde prostě jen potřebuješ něco sdělit a nemusíš se u toho tvářit jako největší konzerva.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru