Předmět Autor Datum
Jsou dva hlavni duvody niceni akumulatoru: 1) Caste vybijeni "nadoraz" a opetovne nabijeni na maxim…
gd 25.06.2010 19:07
gd
Ja mam podobne skusenosti ako gd. 2 roky s notasom, bateria vzdy dnu, denne na elektrine tych 10 hod…
2laak 25.06.2010 23:50
2laak
Nic nevyberat, nic zbytocne nevybijat (a ked je to vybite tak co najskor nabit)
MM.. 26.06.2010 00:06
MM..
Baterii nemusíš vydělávat, nech ji tam (navíc ji můžeš klidně brát v praktické rovině jako záložní z…
VN 26.06.2010 00:34
VN
většina nových baterií by měla mít od výrobce implementované nějaké základní provozní pokyny, Něco…
MM_tank 26.06.2010 10:42
MM_tank
nejsi tak daleko od pravdy.. bohužel.
touchwood 26.06.2010 11:35
touchwood
Tuším, že u nějakých Ipodů nebo Iphonů či co to vlastně bylo byl implementován auto destrukční pokyn…
Nigfire 26.06.2010 11:39
Nigfire
Koupil jsem si nový notebook Acer..předtim jsem měl taky Acer a baterii jsem nevyndával..teďka jsem… poslední
Merak 15.09.2011 10:59
Merak

Jsou dva hlavni duvody niceni akumulatoru:

1) Caste vybijeni "nadoraz" a opetovne nabijeni na maximum. Li-ION/Li-POL nemaji pametovy efekt, tak je vhodne nabit hned, jak to bude mozne...
2) Chemicky rozklad elektrolytu. Ten je primo umerny jeho kvalite a neprimo umerny casu. Ten za normalnich podminek moc neovlivnis.

Pokud mas stroj zapojen v elektrice, ridici elektronika pousti do baterie maly udrzovaci proud (dle potreby). To zajistuje, ze se prilis nezvetsuje vnitrni odpor. Takze suma sumarum, slusne udelanemu stroji a baterii to prilis neublizuje. To mam potvrzene nejen vlastni zkusenosti. Jak jsem psal vyse, hlavni duvody poskozeni jsou body 1 a 2.

Aby ti baterie vydrzela co nejdele pri nepouzivani, nech ji nabitou na 60-70% a uloz do chladna (sklep kolem 7-10 st. je idealni). Pokud bude plne nabita, muze se zacit zvysovat vnitrni odpor, coz povede k rychlejsimu opotrebeni. Kdyz naopak bude mit prilis nizke napeti, hrozi odejiti nektereho ze clanku, coz povede ke zniceni cele baterie.

Me osobne notebook pri kazdodennim pouzivani vetsinou na sit se zapojenou baterii klesla vydrz z puvodnich 2:10 na 1:50 po dvou letech. To plne odpovida opotrebeni dle bodu 2. Nektere informacni materialy udavaji, ze baterie mohou snizit kapacitu za dva roky az na polovinu. S tim jsem se vsak setkal skutecne az pri pravidelnem pouzivani stroje na baterii, slusne stroje napajene ze site na tom jsou mnohem lepe. Tot ma zkusenost.

PS: nekteri vyrobci doporucuji jednou za cas (mesic az dva) uplne vybiti a opetovne nabiti baterie na maximum, aby se zcejchoval merak kapacity. Poku by daval spatne info, nabijeni pak muze baterii poskodit, protoze bude vychazet z virtualnich udaju...

Ja mam podobne skusenosti ako gd. 2 roky s notasom, bateria vzdy dnu, denne na elektrine tych 10 hodin, ale denne aj 4 hodiny beh na bateriu a kapacita temer neklesla (par minut).

Bateriu by som teda urcite nevyberal, len raz za cas vybil (tak do 10%) a dobil na max. Lenovo (predtym IBM) to riesi tak, ze je mozne nastavit "optimalne" dobijanie a to je take, ze nedobije na 100%, ale len na 95% a potom sa postupne dobija a znova vybije na 95% a znova nabije, zrejme aby sa bateria "precvicila". Cykli rata program sam.

Baterii nemusíš vydělávat, nech ji tam (navíc ji můžeš klidně brát v praktické rovině jako záložní zdroj energie při výpadku proudu), většina nových baterií by měla mít od výrobce implementované nějaké základní provozní pokyny, aby co nejméně trpěla za všech běžných okolností. Jsou sice způsoby jak její životnost prodloužit při jejím stabilním používání (např. správa napájení, kdy lze - a pokud jde u konkrétního notebooku - nastavit mezní způsoby chování/nabíjení - tzn. např. nastavíš spodní hranici pro začátek nabíjení na 10 %, horní na 95 % atp. /viz např. v PowerManageru u vyšších řad ThinkPadů Lenova/, poslední procenta jsou pro baterii z hlediska životnosti většinou nejnáročnější, pokud víš, že budeš notebook druhý den provozovat jen na baterii, můžeš nastavit v tom případě nabíjení třeba až do maxima, tedy 100 % a využít plnou kapacitu/čas), ale není to natolik zásadní, aby jsi užívání, popřípadě výhody notebooku (mobilita) snížil o jeho možnosti napájení mimo síť. Baterie je spotřební zboží (tím to nechci vůbec zlehčovat). Pravda, jsou baterie (stejné technologie) výrobců, které ze zkušeností vydrží v životnosti déle (pokud se nepletu, tak ty lepší články jsou např. od Panasonicu), jiné tolik ne.

P.S. Samozřejmě, pokud je notebook jen v síti, nikam se nenosí, baterie se dá uskladnit (viz i výše) a nějak prodloužit její životnost (ale pak asi baterii "nepotřebuješ", potažmo onu jednu fajn podstatnou výhodu notebooku nejspíše nevyužíváš...), myslím, že i Panasonic někde píše, jak "na to" u jeho kousků, ale to co jsem napsal už v první větě příspěvku není od věci... navíc ta mobilita.

většina nových baterií by měla mít od výrobce implementované nějaké základní provozní pokyny,

Něco jako za rok zmenši kapacitu na půlku,za dva roky se poser úplně ať máme kšeft:-D:beer:

Koupil jsem si nový notebook Acer..předtim jsem měl taky Acer a baterii jsem nevyndával..teďka jsem si pročetl návod k notebooku (jestli tam o vyndávání baterie něco nenajdu) a hle: Výrobce doporučuje při provozu ze sítě baterii VYNDÁVAT.
Asi by to nepsali jen tak..Rozhodl jsem se že ji při provozu ze sítě vyndávat budu (podle návodu)- za dva roky napíšu, jestli to bylo správné rozhodnutí :D

Zpět do poradny Nahoru