Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na 5.1 zvuk z HDD, připojeného k TV?

Mám televizor Samsung LE32C650.

Připojím k němu HDD (USB) s fullHD filmem (*mkv) s audiostopama:

[8178-audio-png]

K TV není momentálně připojeno nic (DVD/BR přehrávač, domácí kino, repro), jako zvukový výstp slouží pouze zabudované TV reproduktory (stereo). A právě tady začíná můj dotaz:

Kvalita a hlasitost TV audio-výstupu by mi dostačovala, ale potíž je v tom, že televize při převodu 5.1 zvuku do 2.0 jej nedovede (asi??) znormalizovat v tom směru, aby třeba hudba a ruchy pozadí neřvaly a rozhovor nebyl potichu. Je-li audiostopa v kontejneru už v 2.0 (mp3), tenhle problém není.

Vidím dvě možné cesty řešení:
1) vytažení DTS či AC3 stopy z kontejneru, její konverze do mp3 a vložení zpět. Zkoušeno, ale výsledek mě neuspokojil. Zvuk byl sice stereo už "na vstupu" do TV, ale hlasitostní problémy (tiché rozhovory oproti zbytku) zůstaly.

2) pořízení nějakého "digitálního zvukového systému" (??) a připojení k TV, jak o tom píše návod k použití:

[8179-tv-png]

Kloním se ke druhé variantě. Mít hejno repráků v obýváku mě sice nijak extra netěší, ale jsem schopen se přizpůsobit, smířit se s tím. Doporučte prosím něco rozumného.

Nepotřebuji mít u TV DVD/BR přehrávač či nějaký rekordér s HDD, jde mi pouze o ten audio výstup. Nevím :-[, jestli právě toto se jmenuje domácí kino či jde o pouhý zesilovač s reprobednama. Ani mi není potřeba nějaký extra silný výkon "na oklepávání omítek". Pokud by byly jednotlivé satelity bezdrátové, bylo by to fajn - ale zase nechci platit x tisíc navíc.

Vlastně ani nemám cenovou představu, absolutně se v tom neorientuji, doposavad mi vždycky stačilo stereo se solidními dřevěnými třípásmovými bednami (kancl: hudba, TV, hry). Odhadem "do několika tisíc", do 2-3 by to bylo ideální. Je-li to naivní požadavek, v průběhu diskuze jej upravím.

Díky všem za případné tipy.

Předmět Autor Datum
Ja vyresil stejny problem s novou TV tim, ze jsem k ni jeste prikoupit i novy AV receiver - a 5.1 z…
Abox 22.01.2012 15:12
Abox
Díky za reakci. Tvoje sestava by šla, škoda té ceny. Díval jsem se na ostatní sestavy v Alfě, optik…
L-Core 22.01.2012 15:25
L-Core
Taky mi Samec nebere DTS (neumí downsampling). Řeším to optickou hadicí z TV do Pionýřího receiveru.…
mif 22.01.2012 15:52
mif
Zesák + repro je pro mě (skoro) zbytečná investice, jsem skoro furt v kanclu, kde 5.1 nepotřebuju. K…
L-Core 22.01.2012 16:17
L-Core
Možná bude tedy pro mě jednodušší se vydat sw cestou a DTS/AC3 správně zkonvertovat na stereo Tak.…
mif 22.01.2012 16:25
mif
Takže tuto pod-větev threadu můžeme asi prozatím opustit a zaměřím se na sw řešení: rozbalení 5.1 DT…
L-Core 22.01.2012 16:31
L-Core
Tvoj problem bude zrejme ten, ze u 5.1 zvuku su rozhovory hlavne na CENTER reproduktore, a na bocnyc…
MM.. 22.01.2012 16:04
MM..
google mi nasiel napr. transcodeac3 skus postudovat..
MM.. 22.01.2012 16:07
MM..
Díky, mrknu na to. Prinajhorsom to audio demultiplexovat To jako že dostanu šestistopý záznam zvuk…
L-Core 22.01.2012 16:13
L-Core
Je to tam v tom clanku nakreslene, ak mas DTS tak najprv konvert do AC3, ak uz mas AC3 tak to len ul…
MM.. 22.01.2012 16:36
MM..
Za pokus stojí EAC3to co s tím provede. [607_sshot_1.png]
Cat 22.01.2012 16:32
Cat
Díky pánové, pište dál, musím teď na narozky, ozvu se večer nebo zítra. :puff::beer:
L-Core 22.01.2012 16:54
L-Core
Pokud nechceš investovat do zvukové soustavy, překódování se nevyhneš. Já používám PopCorn MKV Audio…
vlk56 22.01.2012 19:04
vlk56
Dobrý den, mám podobný dotaz. Potřeboval bych z TV dostat 5.1 zvuk do repro Genius, které nemají opt… poslední
PauloZ 14.02.2012 20:38
PauloZ

Zesák + repro je pro mě (skoro) zbytečná investice, jsem skoro furt v kanclu, kde 5.1 nepotřebuju. Kvůli pár (občas) filmům se mi moc utrácet nechce.

Repro s optickým vstupem za 2-3 tisíce bych ještě překousl. Dávat 3x víc ale určitě nemíním.

Možná bude tedy pro mě jednodušší se vydat sw cestou a DTS/AC3 správně zkonvertovat na stereo, jak píše níže MM..

Takže tuto pod-větev threadu můžeme asi prozatím opustit a zaměřím se na sw řešení: rozbalení 5.1 DTS/AC3 do šesti kanálů a následné vytvoření správného sterea. Ta TV (její repro) sama o sobě má zvuk solidní, výkonově i kvalitou naprosto splňuje naše domácí požadavky.

Tvoj problem bude zrejme ten, ze u 5.1 zvuku su rozhovory hlavne na CENTER reproduktore, a na bocnych su hlavne tie vsetky hudby a ine srandy. Ono sa to moze lisit film od filmu.
Takze ak pri dekdovani audia ta TV vezme z neho len L+R kanaly, tak to moze byt u niektorych filmov k hovnu. 5.1 repro zostava by mala pomoct.
Druha moznost je skonvertovat to 5.1 na stereo mp3 spravne (t.j. urobit aj zmiesavanie CENTER do L+R a idealne programom ktory to vie nastavit, akurat neviem jaky program ptz som to nikdy nepotreboval, ale hladaj googlom slova AC3 downmix stereo, DTS downmix stereo mp3 apod :) Prinajhorsom to audio demultiplexovat a v audacity rucne pomixovat do sterea jak je libo...

Díky, mrknu na to.

Prinajhorsom to audio demultiplexovat

To jako že dostanu šestistopý záznam zvuku? To mi zatím není jasné jak, zkusím pohledat. Případně mě nějaká dobrá duše (kmochna, audax a spol) nakopne správným směrem (Avidemux??). S audiem si hraju víceméně výhradně v Sony Vegas, více toho neznám. A doby, kdy jsem si z CD via Lame dělal mp3, jsou už taky dávno pryč.

a v audacity rucne pomixovat do sterea jak je libo...

Tohle už zvládnu. Případně dcera s licencí Adobe Audition to zvládne :-)

Je to tam v tom clanku nakreslene, ak mas DTS tak najprv konvert do AC3, ak uz mas AC3 tak to len ulozis jak 6stope WAV (PCM) a potom sa s tym pohras v nejakom dalsom sw ktory to vie zmixovat na 2stopy v pomere jak mu nastavis alebo co, necital som cely clanok.
Teoreticky skus aj avidemux, video nastav na COPY a audio si daj na MP3 (lame) a v menu Audio si ale pozri pod FILTERS ze co sa tam da nastavit k romu downmixu. Ked nic tak smola pouzi to co v tom clanku sa pisalo.

Pokud nechceš investovat do zvukové soustavy, překódování se nevyhneš. Já používám PopCorn MKV AudioConverter – je to jakési "pojidlo" mezi několika nástroji: MKVToolNix, eac3to atp. V programu zvolím *.mkv soubor a cesty ke kodérům, co s ním udělat a o vše se už postará sám. Nevím, jak moc pravé stereo je výsledkem, ale osobně jsem spokojen.

V případě přehrávání médií ze sítě přes DLNA server je možné využít překódování souběžné se streamem. S tímto ale zkušenost nemám, neb obstarožní P4 nemá dostatek výkonu a neuvěřitelně hučí.

Dobrý den, mám podobný dotaz.
Potřeboval bych z TV dostat 5.1 zvuk do repro Genius, které nemají optiku.

Můj dotaz spočívá v tom, jestli by nefungovalo připojení externí zvukové karty, např. http://www.alza.cz/sweex-sc016-7-1-externi-d133794 .htm , která má optický vstup i výstu. Takže bych z TV vyvedl optikou zvuk do karty a z karty pomocí cinchů připojil 5.1 analog Genius.

Nevíte někdo jestli by to fungovalo?
Dík moc za reakce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru